Ämne Design

 • Nobis skapade 200 Stockholmsambassadörer

  Anders Johansson Design Hotels höll sitt årsmöte på Moderna Museet i Stockholm onsdag till fredag förra veckan. Förutom internationella talare som bl.a. berättade om de senaste trenderna inom resande och lyxkonsumtion fick medlemshotellen i Design Hotels också höra om hur Design Hotels de senaste åren ökat antal medlemmar till ca 280 hotell. De senaste 15 månaderna ansökte ca 500 hotell om medlemskap. Design Hotels antog 49 av dessa som lyckades uppfylla de högt ställda kraven på att bli medlem. Design Hotels har sannolikt världen mest intressanta samling hotell för resenärer som vill bo riktigt bra när de är ute och reser. I Stockholm är Nobis Hotel, Hotel Skeppsholmen, Miss Clara, Stallmästaregården, Hotel J och Nordic Light Hotel medlemmar.

  Nobis var en fantastisk värd för cocktail, lunch och galamiddagen i Skeppsholmskyrkan. Jag har genom åren ätit otaliga konferensluncher och tycker att jag kan bedöma kvalitet på mat och service. Lunchen som serverades på Hotel Skeppsholmen i torsdags var i högsta internationella världsklass. Uppdukning, dekorationer, smak, presentation, service och tempo var det bästa jag någonsin upplevt i Sverige. Hotellägare, direktörer och andra representanter från Design Hotels som sett det mesta kände sig tvungna att ge spontana positiva kommentarer.

  Stockholm visade sig från sin allra bästa sida med fantastiskt sensommarväder. Delegaterna samlades utanför Skeppsholmskyrkan för cocktail i den fortfarande varma sensommarkvällen. Stämningen under kvällens middag i Skeppsholmskyrkan var magisk. Mat och service återigen fantastisk. Helhetsupplevelsen för Design Hotels årsmöte fick betyget "bästa årsmötet hittills" av många deltagare.

  Nobis lyckades genom perfekta arrangemang göra alla de ca 200 delegaterna från hela världen till ambassadörer för Stockholm. Det är ovärdeligt. Tack Nobis!

 • Ska Scandic driva designhotell?

  Anders Johansson Ska Scandic driva designhotell eller är det någon annan som ska driva Jernhusens nya hotell Continental på Vasagatan i Stockholm? Så här ser skylten ut där hotellet håller på att byggas.

  Scandic är väl så långt ifrån designhotell man kan komma med sitt supereffektiva driftskoncept och inom kort även med det ännu mer avskalade konceptet HTL. Är det så att Jernhusen (som är ett statligt ägt företag) skäms över att bygga ett alldeles vanligt hotell som ska drivas av Scandic? De kanske tycker att hotellet blir så fint att det kan kallas för designhotell.

  Missuppfattningarna om designhotell är många. För det första så är det ursprungligen ett varumärke för en hotellkedja Design Hotels. Kedjan satte en helt ny typ av koncept på marknaden innan någon ens hade hört ordet designhotell. Begreppet blev framgångsrikt och därför fick den här typen av hotell namn efter varumärket. Jämför med varumärket Jeep som också har blivit namnet på en bilkategori.

  Alla hotell är numera designade av skickliga arkitekter och inredare. Vem bygger medvetet ett fult hotell? Grundidén för ett designhotell handlar mer om en utvald målgrupp, koncept och innehåll samt individuell service än om utseendet . Designhotell är något mer än att bara få tak över huvudet på ett rationellt sätt till lägsta tänkbara pris. Ett designhotell har i princip inga beröringspunkter med ett Scandichotell förutom att båda kallas hotell.

 • Petter Stordalen utvikt i världens största hotellbok

  Anders Johansson Design Hotels slår alla andra hotellkedjor när det gäller storlek på presentationen av medlemshotellen. För den som vill ha något att inspireras av på hemmaplan finns världens största hotellbok inklusive bord och pall att köpa för totalt €2500.

  De Nordiska hotellen presenteras föredömligt med lite längre reportage om Petter Stordalen (Oslo), Alessandro Catenacci (Stockholm) samt Mia och Marc Skvorc (Helsingfors). Design Hotels copywrighters har lyckats beskriva alla personer i boken så fantastisk att man nästan blir tårögd. Fotograferna och art directors som designat boken har lyckats ännu bättre. Titta och njut av bilden på Petter Stordalen.

 • Pandox inspirerar med designtrender

  Anders Johansson Alla viktiga beslutsfattare kring hotellbranschen fick inspiration och nya intressanta kontakter på Pandox Hotellmarknadsdag igår på Hilton i Stockholm. Temat för året var hotellarkitektur och design med riktigt vassa talare från hela världen. Vilken injektion till hela besöksnäringen! Ett stort tack till Anders Nissen, VD i Pandox,  för att du tillsammans med dina ägare och medarbetare generöst bjuder på årets bästa event för beslutsfattare i hotellbranschen. Här är några av höjdpunkterna från gårdagen.

  Øystein Dørum, chefsekonom på DNB, gjorde en mycket intressant genomgång av det ekonomiska läget i världen. Han började med att visa hur korrelerad efterfrågan på hotellrum är med BNP-tillväxten och välfärdsutvecklingen. Det var få, om ens någon, i publiken som sett en liknande presentation tidigare. För alla revenue managers blir den här informationen från och med nu en av de viktigaste delarna i prognosarbetet för varje enskilt hotell.

  Guy Dittrich gjorde en snabb genomgång av trender inom hotelldesign och hade tillsammans med Pandox varit i Shanghai och filmat intressanta nya hotell. Otroligt spännande. Det blir en resa till Shanghai för mig nästa år. Det gäller att se sakerna med egna ögon för att hänga med i utvecklingen.

  Indigo, CitizenM och Luxury Hotels and Resorts presenterade sina idéer och koncept. Tre helt olika målgrupper, arkitektur och design, men samma röda tråd. De tre talarna visade hur enormt viktigt det är att fokusera på en näst intill övertydligt definierad målgrupp och vara extremt duktig på att i detalj planera varje liten del i processen att skapa varje hotell. Talarna visade att det går att skapa riktigt spännande hotell med hög lönsamhet om man har rätt inställning och uthållighet. Vikten av rätt planering förstärktes av Magnus Månsson som är arkitekten bakom de omtalade hotellen Avalon och Post i Göteborg.

  Driftsperspektivet belystes av Torgeir Silseth från Choice och Pelle Lydmar. Samarbete mellan arkitekten/designern och operatören ger bäst resultat både för gästen och ägaren. Design, konst och kultur måste komma från hjärtat och inte bli något som varken gäst, ägare eller medarbetare förstår.

  Utsikterna för de kommande åren för hotellen i de viktigaste städerna i världen ser bra ut. I takt med att välfärden ökar kommer även resandet att öka. Nästa år blir det dock lite tuffare för hotellen i Norden. I Stockholm minskar RevPAR med 3,5-4,0 procent enligt Pandox bedömningar. Orsakerna är i första hand färre kongresser och företagsmöten samt en stark krona.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons