Ämne EU

 • Brexit ger svensk turism kortsiktig uppgång

  Anders Johansson Oavsett hur britterna hade röstat är det några som vinner på resultatet och några andra som förlorar. Nu blev det ja till att lämna EU och det första som hände var att det brittiska pundet sjönk som en sten gentemot den amerikanska dollarn. Pundet har inte varit så lågt värderat gentemot den amerikanska dollarn sedan 1985. Den svenska kronan försvagades rejält mot alla stora valutor utom pundet som sjönk knappt fem procent gentemot kronan.

  En svagare svensk krona är bra för turismen. Det blir billigare för utländska turister (utom de från Storbritannien) att besöka Sverige och dyrare för svenskar att turista utomlands. Om den svenska kronan fortsätter att vara svag finns det goda förutsättningar att sommarturismen i Sverige blir riktigt bra.

  En svagare svensk krona gynnar också de svenska exportföretagen, så affärsresandet lär vara fortsatt starkt under hösten. Detta bäddar för att 2016 kommer att bli ännu ett starkt år för svensk turism.

  Fortsättning följer men snart har vi vant oss vid att det i framtiden blir lite svårare att locka britter till Sverige och för svenskar att besöka Storbritannien. Förändringarna kommer dock att gå så långsamt att vi efter ett antal år har anpassat oss till ett nytt läge som vi då i framtiden kommer att ta för givet.

  Långsiktigt är dock slutenhet, egoism, konflikt, utanförskap och gränser riktigt dåligt för turism som definitionsmässigt står för nyfikenhet, öppenhet, gemenskap och möjlighet att dela och utbyta erfarenheter med andra kulturer. Brexit kommer att innebära ett steg tillbaka för turismen.

 • Att äta naturligt för att slippa allergi

  Maria Elwing Man blir vad man äter, brukar man ju säga. Äter vi naturliga produkter, blir vi väl naturliga och får förhoppningsvis behålla hälsan längre. Allergier och intoleranser ökar bland våra gäster, det går knappt ut en enda beställning utan att det är åtminstone någon eller några som behöver specialkost. Beror det på att vi i årtionden har stoppat i oss en massa onyttiga tillsatser? Där om tvistar de lärde.

  Vi på Elwing & Co. försöker bedriva ett målinriktat arbete mot att köpa in mer naturliga råvaror. Ekologiskt väljer vi alltid när det är möjligt. Vi började för många, många år sedan med att byta ut ”enklare” råvaror som mjölkprodukter och kaffe till ekologiska sådana. Idag tar vi aktiva beslut i inköpsprocessen i samtliga produktgrupper men det är ett hårt jobb. Vår grönsakshandlare har numera utvecklat sina dataprogram och kan faktiskt ge oss siffror på hur mycket vi köper t ex av det ekologiska. Plötsligt är det mätbart! Det gör att vi kan se svart på vitt att vårt arbete ger utdelning. Och vi kan öka på!

  I samband med den nya EU-lagen som kom den 13 december 2014 avseende märkning av livsmedel påbörjade vi liksom alla våra kollegor runt om i landet att dokumentera innehållet i våra rätter. Det har varit en intressant resa. Plötsligt börjar hela personalstyrkan agera som jag (som är allergiker och väldigt noga med vad jag stoppar i mig). De läser på varenda förpackning vad de verkligen innehåller. Hejdå kryddblandningar! Kan sojabönor vara onyttiga? Va, finns det ”naturliga” E-nummer? Kan man äta lupin?

  Det är mycket att tänka på. Plötsligt fylls tillvaron med mängder av information. Det känns ungefär som när Internet kom. Det kan bli svårt att sortera.

  Men det är inte alltid som allting framgår av förpackningen. I storstäderna exploderar just nu den ekologiska-nyttiga-kravodlade-fairtrade-trenden. Vi ser ibland att man inte når hela vägen ut. Bara för att pappret är brunt betyder det kanske inte att det är bättre. Ekologiska blåbär - från Kalifornien. Den tål att funderas på. De kanske är ekologiska där, men efter en flygtur över Atlanten kan man ju börja undra vad märkningen står för.

  Det kommer att hända mycket på den här fronten på kort tid. Den som blir duktig på att pedagogisk beskriva konsekvenserna av olika råvaruval, transportvägar och förpackningsval kommer att kunna skapa starka rörelser på området. Människor kommer att bli klokare, äta bättre, ställa krav och förhoppningsvis bli mindre intoleranta och allergiska.

 • I EU-valet röstar jag på...

  Anders Johansson Jag ska rösta i EU-valet. Det är min chans att påverka utvecklingen i Europa. Det är faktiskt min plikt att påverka i rätt riktning (efter mina ideal) istället för att bara vara en passiv åskådare och åka med oavsett vilket håll det bär iväg. Jag hoppas verkligen att alla som har rätt att rösta använder sig av den möjligheten. Det är också ett sätt att visa världen att de som kämpar för demokrati runt om i världen har något att fortsätta att kämpa för.

  Här är mina kriterier för att välja vem som får min röst i EU-valet.

  Positiv till EU

  Jag kommer att rösta på ett parti som i grund och botten är positivt inställt till EU. Sedan ett par år tillbaka arbetar jag i styrelser och som konsult i Sverige, Finland, Tyskland, Belgien och Tjeckien. Det känns som om EU har gjort mer för att förenkla regler än vad som gjorts i Sverige. Numera är det enklare att arbeta, utbyta erfarenheter, utbilda sig och för att inte tala om att resa inom EU. Det har blivit billigare att använda sin mobiltelefon på resan och till vissa länder räcker det med ID-kort istället för pass.

  Jo, jag har något att jämföra med. Jag har varit i Jugoslavien, Tjeckien och Östtyskland när järnridån fanns. Det var riktiga mardrömsresor som jag hoppas att ingen ska behöva uppleva i framtiden.

  De tre partier, dvs. Vänsterpartiet, Junilistan och Sverigedemokraterna, som inte är positiva till EU faller bort.

  Gemensamma beslut för hela Europas bästa

  Jag tror inte att vi i Sverige på egen hand löser våra miljöproblem. Genom vädersystemen blåser det in föroreningar från andra länder i Europa över Sverige som vi inte på egen hand kan påverka. Här måste vi samarbeta och sannolikt fatta svåra beslut för att på sikt stoppa och reparera de skador som tidigare generationer ej förstått att de förorsakat. Det gäller energi och miljö, matinnehåll och matproduktion samt regler kring innehåll och tillverkning av alla typer av produkter. Här är det viktigt att många länder samverkar för att uppnå ett gemensamt resultat.

  Ett annat område där vi behöver gemensamma regler eller egentligen färre regler är inom handel med varor och tjänster, fri rörlighet att studera, arbeta och bo samt förenklingar av regler för att starta och driva företag. Ytterligare ett område är att satsa på forskning och utveckling, bygga infrastruktur som underlättar människors vardag samt minska brottsligheten inom alla typer av brott.

  Jag gillar även Socialdemokraternas vilja att alla löntagare i Europa ska ha tillgång till arbetsrätt och kollektivavtal enligt svensk modell. Det svenska systemet är rena drömmen för arbetsgivaren jämfört med hur det är i t.ex. Belgien, Tyskland och Tjeckien. Där har löntagarna mycket mer långtgående rättigheter än i Sverige...

  Baksidan av gemensamma beslut innebär att EU helt enkelt bestämmer och ibland kanske detaljer i besluten inte faller Sverige eller något annat land i smaken. Det får vi leva med. Jag tycker inte att alla beslut som fattas i riksdagen, i min kommun, i företaget där jag arbetar, i föreningen där jag är medlem eller i andra sammanhang alltid stämmer överens med vad jag tycker just då. Ibland får jag anpassa mig och ibland får andra anpassa sig. Fördelen med beslut i EU är att väldigt många männniskor förhåller sig till samma regelverk. Då blir det mycket lättare att samverka och utvecklas. Långsiktigt vinner alla på detta. 

  De fyra partier, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Piratpartiet, som inte vill att EU ska bestämma särskilt mycket faller bort.

  Mänskliga rättigheter

  Alla människors lika värde är viktigt för mig. De kvarvarande partierna har alla röstat för att stärka människors lika värde inom EU. Jag får helt enkelt gräva lite djupare i de kvarvarande partiernas budskap för att hitta det parti och den kandidat som får min röst på söndag. Helt klart är dock att de partier som inte tror på EU eller på att EU kan skapa ett bra regelverk som underlättar för alla och stärker de mänskliga rättigheterna absolut inte får min röst.

  Fundera på vad som är viktigt för dig och gör din röst hörd. 

 • När jag kissar på morgonen stinker det sparris

  David Kallós När jag och bloggvännen Stefan slirade runt i Köpenhamn för två veckor sedan så fick man skämmas lite för att Stefan pratade engelska till danskarna, men ofta funkade hans svenska fint eftersom den som serverade också var svensk. Andra hade inget problem med att förstå Stefan men svarade vänligt på engelska eftersom de trodde han inte förstod danskan.

  Den helt, helt magiska och supertrevliga servitris som man inte kunde undgå att bli störtförälskad i som tog hand om oss och dessutom alla andra gäster helt ensam i matsalen på Osteria 16 var bekväm med svenskan för att utöver att hon var restaurang maneger så ja restaurangen var bara öppen kvällstid och från hennes lägenhet på Nörrebro till jobbet på Vesterbro var det bara 5 minuter med cykel och det hon ville studera var inte bra på universitetet i Köpenhamn och Lund som tidigare var ledande hade inte längre så hon pluggade Freds och konfliktsforskning på Malmö Högskola. Och det var skönt att varva ner efter jobbet med studier och tågfärden till Malmö var inget problem de gick så ofta.

  Mina barn har bägge studerat och jobbat ute i Europa. När man stöter på föräldrarna till gamla kamrater från grundskolan, gymnasiet, ridningen, fotbollen etc. så har allas barn bott eller jobbat en sväng i Tyskland, Spanien, Österike, Frankrike, London förstås. Och om många av ungdomarna innan pendlade till jobb i Köpenhamn så är det nu istället föräldrarna som på helgen tar tåget över och hälsar på sina barn som flyttat dit. Och de unga man talar med jämför inte om de skall plugga i Lund eller Uppsala utan man jämför Coimbra med Lissabon eller var är den kursen högst rankad i Bordeaux eller Strasbourg.

  För Hotell och restaurang branschen är det en fantastiskt att få möjlighet att anställa personal som skaffat sig bred kompetens genom utlandsjobb samtidigt är det en utmaning att erbjudande en arbetsmiljö som måste vara minst lika sporrande och stimulerande som den ute i stora världen.

  Och det är väl ingen som tycker att svenska ungdomar kommer till England och lönedumpar servitörsjobben? Hur kan svenskar få jobb i Grekland när deras arbetslöshet är rekordstor? Svenska tjejer är alldeles för flitiga och konkurrerar ut fransyskorna i Paris modeaffärer! Och de svenska konstnärerna i Berlin snor åt sig lägenheter samtidigt som de tar lågbetalda extrajobb som kunde gått till tyska ungdomar, men de tyska ungdomarna är för fina för att servera frukost på hotell eller diska på en krog. Nej, så resonerar vi inte…Svenskar är bara trevliga.

  För den fria rörligheten inom Europa går i den svenska debatten inte på två håll. Bert Karlsson kan sitta i TV debatter och moralisera över att inga svenskar plockar jordgubbar. Unga polacker eller Litauer som kommer hit och tar jobb är utnyttjade och bidrar till lönedumpning. För en ung est eller portugis kan väl inte ha en längtan ut i världen och vilja stimuleras?  Unga Italienare vill bo kvar hemma hos mamma, och mamma vill också ha det så. Och när svenska landsting raggar sjuksköterskor i Östeuropa så är det bra men det är ett problem att svenska läkare jobbar i Norge.

  I går kom röstkortet till EU valet i brevlådan. Det är förfärligt att EU fientliga partier vuxit sig starka i flera länder. Och det är också konstigt att i Sverige partier som ideologiskt borde vara för internationell samverkan och rörlighet är emot, jag syftar då på Vänstern och Miljöpartiet när ett i grunden småföretagare parti som Centern kommit till insikt och försvarar den fria rörligheten.

  Det är lite upp och nervänt. Men inget är enkelt.  Fast vissa val är enkla, hos grönsakshandlaren på Clemenstorget tokköper jag den fantastiska vita tyska AAA sparrisen som tack vare vårt EU medlemskap kommer hit dagsfärsk och är extremt prisvärd. Efter veckors sparrisfrossande märker jag inte att mitt kiss stinker sparris. Fast det är fel uttryckt. Det stinker inte sparris, det är en doft av Europa.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons