Ämne Elvis

 • Mark James

  David Kallós För de flesta är Mark James ett obekant namn, liksom Sonny Dae eller Gloria Jones

  Att öppna en krog är enligt min erfarenhet en rätt lång process. hitta lokal, pengar, tillstånd, avtal mm. allt tar tid. Det är därför rätt märkligt hur snabbt krogtrender sprider sig. Ena stunden poppar det upp franska bistroer i var och vart annat gathörn, nästa stund krogar där gästerna kan bli upphetsade av dinglande köttstycken. Hamburgerbarer är plötsligen de nya kaffebarerna, och den trendmedvetne storstadsbon skall nu med samma självklarhet dryfta fetthalten i mald amerikansk högrev som tidigare rostningen av de etiopiska bönorna.

  Enstaka maträtter sprider sig självklart ännu enklare än krogkoncept.

  Vem som var först i Malmö, Stockholm eller t.o.m. i Sverige med något kan man ibland inse. Eller åtminstone den som blev allmänt bekant för det. Inspirationkällan i London, Köpenhamn eller annan metropol är ibland också tydlig. Det är också uppenbart att Krogsverige bland främmande språk egentligen bara talar engelska. En innovation i Frankrike kan kanske komma direkt till Sverige, men sannolikt måste den liksom en nyhet i Berlin ta omvägen via New York eller London för att nå hit.

  I rätt händer blir kopiorna en utveckling och bättre än originalen, och ibland är det kopiorna av kopiorna som blir bäst. Men det är alla de usla urvattnade bleka kopiorna som till sist får oss att tröttna. Varför köpa en sunkig burgare för 125:- om den ändå smakar sämre än den på BK.

  Sonny Dae var artisten som gjorde originalet av Rock Around the clock.

  Gloria Jones gjorde det samma med Tainted Love som det tog nästan 20 år innan det blev en världshit i Soft Cells Version

  Mark James både skrev och spelade in Suspicous Minds, Elvis megahit är väldigt lik originalet men jag är väldigt svag för Dwight Yokams tolkning.

  Och "Hey Joe" som Billy Roberts skrev har från The Leaves första version utvecklats och utvecklats, Hendrix i all ära, men Villy de Ville är min favorit 

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons