Ämne Energi

 • Guldgruvan

  Svd skrev för en dryg vecka sedan en spännande artikel om fjärrvärme, och den sopförbränning som är med och driver denna enorma industri.


  Den uppmärksamme läsaren vet att jag tidigare skrivit om detta.


  I artikeln säger Mats Cronqvist, avfallschef på Stockholms kommun: "Många säger att sopor luktar illa, men det luktar pengar". Svd går sedan vidare att skriva hur en hel industri är uppbyggd kring sophantering och -förbränning.


  Idag finns 30 anläggningar som bränner sopor och enligt Svd så står 10% av Sveriges elproduktion nu från sopförbränning. 10%! Det är en tredjedel av kärnkraftsproduktionen! Självklart räcker inte soporna för detta. Som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg importeras 700.000 ton sopor från framförallt Norge, men även Italien.


  När förbränningen sedan är klar gjuts askan in i betong. Svd skriver: "Det här är slutstationen. Vi står på en hemmagjord cocktail av giftig flygaska från Högdalen, förbrända kolrester från Värtaverket, och sopvatten från Högbytorps gamla deponi. Detta, en jordfuktig ammoniakosande betong, är den oundvikliga resten av Stockholmarnas avfall."


  Så mycket för den miljövänliga fjärrvärmen.

 • Den gröna OS-festen!

  OS i London satte höga mål inför genomförandet. Det skulle vara de grönaste olympiska spelen någonsin. Det spännande är att i många delar så har de verkligen lyckats med sina målsättningar. Några otroliga fakta om spelen:


  Basketstadion är återvinningsbar. Ni läste rätt, återvinningsbar. Det betyder att när spelen är slut kommer den demonteras och alla delar går till andra projekt (vilka är redan bestämt). Detta står i bjärt kontrast med "Fågelboet", den stora arenan som byggdes för OS i Peking 2008, som idag står helt tom och oanvänd.


  Handbollsstadion, "The Copper Box" som är byggd i återvunnen koppar samlar både dagsljus och vatten. 90 rör tar in dagsljus i arenan på ett sätt som tar bort behovet av elektrisk belysning under dagarna. Regnvatten samlas från taket och används i toaletterna för spolning. Genialt! Speciellt i ett land som Storbritannien, där det händer att det regnar...


  OS-byn där deltagarna bor är byggda med 40% grön takyta. Detta och effektiv isolering gör att byggnaderna är certifierade "Excellent" enligt byggnadscertifieringen BREEAM.


  All mat, även den från McDonalds, är närodlad. Alla koppar och engångsartiklar för maten är biokomposterbar.


  BMW har försett spelen med hybrider, de bilar som inte är el- eller hybridbilar är EfficientDynamics. London stad passar även på att lansera fem nya vätgasdrivna taxibilar under spelen.


  Detta är bara några exempel.


  Det blir spännande att se hur mycket av miljötekniken som står kvar efter OS är färdigt och Bolt-hysterin flyttat vidare i världen. Oavsett är det mycket spännande teknik som omsatts i verkligheten och London har visat framtiden för hållbara evenemang!

 • Captain! There's too much power!

  Gustav Stenbeck Jag älskar diskussionen om förnybara energikällor.

  Det finns helt enkelt så många korkade människor som tror att vi fortfarande inte har bra alternativ till de fossila källorna. Och kärnkraften förstås.

  Vårt grannland, Norge, har ingen kärnkraft. De har i princip bara vattenkraft för att driva landet. Oljan då? Frågar den skarpsynte och all olja som Norge gräver upp (i princip) går på export. Pengarna går in i oljefonden som garanterar pensionerna för dagens unga norrmänn. Faktum kvarstår att elen i fastigheterna kommer i allra största del från vattenkraft.

  Solenergi har ännu inte gjort ett storskaligt intåg på den svenska marknaden. Jag tänkte slå mitt slag för den svenska solcellsdebatten genom att länka till denna underbara YouTube-video som demonstrerar vad en ung man som (tack gud) tröttnat på att bränna myror kan göra med en parabolantenn och 5.800 speglar.

  Slit den med hälsan: http://www.youtube.com/watch?v=TtzRAjW6KO0

  Solceller på endast några enstaka procent (ca 5-8%) räcker för att säkra välfärden för hela jordens befolkning. Inte nog med soltimmar? Rekordet i världen på soltimmar har östra Sahara: 4300 timmar om året av 4450 möjliga.

  Så, det finns nog med sol. Det finns ett behov och utbudet är oändligt! Det borgar för ren energi, med låga kostnader när investeringarna väl är tagna.

 • Miljötrender, 2012

  Vad är på gång inom miljövärlden 2012? Här är några av mina profetior.


  1. Energi och energieffektivisering. Den brittiska regeringen har har gjrot enorma framsteg. De har minskat energiförbrukningen med 14% över ett år. The Guardian skriver: "Officials said the reductions in the last year were the result of energy-saving measures, such as turning down air conditioning and turning off lights, rather than staff cuts, which had largely not taken effect when the reductions were calculated." Kan den brittiska regeringen (som nu ökat målet till 25% de närmsta åren), så kan näringslivet.


  2. Lösningsorienteringen blir bara större och större. Miljöfrågan blir än mer pragmatisk och företag går mer och mer bort från enskilda smååtgärder som görs i PR-syften till att integrera miljö mer i sin affärsmodell.


  3. Miljöåtgärderna blir mer omfattande. För att kunna sticka ut mer i bruset kommer det fler åtgärder som löser stora problem för företag. Vi kommer allt mer gå bort från att byta flaskvatten mm. till att t.ex. se på energieffektiva byggnader (enligt BREEAM el. LEED).


  Vad tror ni? Har jag missat något som ni vill ha med?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons