Ämne Försäkringar

 • Vitmögel kakan

  David Kallós För några veckor sedan hetsad av min fru rensade jag upp bland flaskorna hemma i vårt "barskåp", egentligen är det förrådet under trappan, men barskåp låter bättre.

  Och där var slattar med konjak, gammal sherry, creme de cassis, franskt fruktbrännvin, licor 43 mm. I ett infall av klarsyn och med julen i bakhuvudet tömde jag flaskorna i en stor kanna, det blev ganska mycket. När jag i vidare städmani var på väg att slänga en burk med syltad  ingefära så la jag ner några bitar ingefära i spriten. Kannan med sprit har stått i köket hemma. Någon kväll började vi tala om fruktkaka vilket ledde till att vad vi hade av torkad frukt hemma togs fram, gula russin, äpplen, sviskon, aprikoser, fikon och körsbär har fått bada i en del av spriten. Och det blev rätt mycket frukt också.

  Idag är jag glad för det är plusgrader och det vita möglet som legat på marken är på väg att försvinna, men eftersom det regnade och jag ville ha en ursäkt för att slippa gå ut med hunden så fiskade jag upp frukten och har nu lagt det mesta i en stor burk och hällde på sprit. Men ett par deciliter frukt blev över så jag hackade den. Lätt planlöst la jag den i en bunke, hällde på sirap, la i några rejäla klickar smör och knäckte ner ett par ägg, sköljde ur sirapsflaskan med några deciliter ljummet vattten och så smulade ner ett paket jäst, hällde på lite ingefära och slängde ner några gröna kapslar kardemumma, en slatt suckat kom med och så mjöl till en lös deg. Det fick jäsa ett tag, sedan hittade jag lite mandelspån så det fick åka i, lite flytande honung var trevligt att ringla i och då degen var lite fast så tog jag lite av spriten och jag var sugen på en apelsin så jag rev skalet och blandade ner. Sedan blev jag osäker på om spriten skulle döda jästen så för säkerhets skull kompletterade jag med bakpulver.

  Det blev rätt mycket smet så fyra formar kläddes med bakplåtspapper och smeten fördelades. Sedan fick den jäsa ganska kort innan den åkte in i ugnen. Jag tog promenaden med hunden och när vi kom hem 45 minuter senare så låg en tung söt doft i köket. Och fastän kylan släppt taget behövdes en kopp the efter promenaden. Egentligen hade jag tänkt linda in kakorna och låta dem ligga och dra ett par dagar, men en bit ljummen kaka kunde vara gott till mitt the. Och den var helt löjligt god, smöret, spriten, frukten, stinget av kardemumma när man bet i ett frö...Konsistensen som ett mellanting mellan sockerkaka och vetebröd.

  En knackning hördes på dörren och det var Cecilia som bor längre bort på gatan, för några månader sedan sviktade golvet i hennes badrum. Där var inget tätskickt, så med försäkringsstrul etc är hennes badrum fortfarande obrukbart och hon får duscha hos oss.  Jag bjöd på the och kaka och hon utbrister, så god julkaka, var kommer receptet ifrån, kan jag få det?

  Vad svarar man?

 • Oberoende Vem

  David Kallós Som företagare är man ännu  mer utsatt för pestiga telefonförsäljare än vad man är hemma, hemma kan man ju också anmäla att man vill slippa, men den rätten har man inte på samma sätt på jobbet.

  En speciellt ihärdig grupp är de som ringer, hej vi kan hjälpa dig med företagets försäkringsskydd, vi är en oberoende försäkringsmäklare som kostnadsfritt hjälper dig.

  Igår var det dags igen...

  Jag ställde då min försåtliga fråga..Men om det är gratis, vem betalar er. Ja vi får provision av försäkringsbolagen. Jaha, så ju mer försäkringar ni säljer mig desto mer får ni betalt. Ja lite grovt sagt kan man uttrycka det så...Har ni samma summa från alla bolag och samarbetar ni med alla bolag på marknaden? Nej, det skiljer sig. Men hur kan ni då kalla er oberoende mäklare? Vad menar du? Jo ni är helt beroende av bolagens provisioner, hur skall jag som kund veta att ni ger mig den bästa och billigaste försäkringen och inte den ni tjänar bäst på? Ja men det lovar vi... Ja men hur vet jag det, kan du redovisa era provisioner för olika bolag, nej det är en affärshemlighet. Försäkringsnasaren börjar nu tala i falsett, hur skulle det annars vara? Ja du skulle kunna ta betalt av mig direkt, du lägger ner ett par timmar på att ge mig en översikt av olika alternativ och debiterar enligt taxa.

  Men nu är det gratis för dig, nej det är det väl inte, jag betalar via försäkringspremien, du är ingen oberoende mäklare du är beroende av försäkringsbolagen.

  Men som du resonerar kan man inte göra, du förstår ingenting... Jo jag förstår för mycket. Men jag vill inte prata mer med dig, du är en idiot. Vem ringde vem? Telefonskojaren la på!!!

  Jag har tidigare skrivit om vådan av provisioner och att man som kund känner sig lurad

  Tråkigt nog är det antagligen så att om jag kontaktat försäkringsbolagen direkt hade jag fått ett högre pris än vad mäklaren kunnat ordna. Fastän bolagen då kommit undan provision, samma sak med hotell, det dyraste priset får jag om jag kontaktar hotellen direkt. Skall jag köpa en flygbiljett bokar jag oftast direkt hos flygbolaget  via deras hemsida, likadant en tågbiljett. Det knäppa är att hotellet kan vara billigare att boka via flygbolagets sida eller någon annan sajt. Så många flygbolag finns det inte, det går att kolla de flesta,  hur många hotell har Paris exempelvis, men ändå?

  Rumpan har man alltid bak.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons