Ämne Försäljning

 • Gråt inte över Booking och Expedia

  Anders Johansson Hotellägarna gråter ut i DN (4 okt 2016) om hur orättvist hotellen rankas i Booking och Expedia. Vad är orättvist? Är det märkligt om ett hotell som ger Booking och Expedia fler rum till rätt pris får en bättre placering? Prioriterar hotellen aldrig bland gästerna? Jo, och ett exempel är att hotellens företagsavtal som inte har ”last room availability” stängs så fort efterfrågan är hög och rummen kan säljas till högre pris. Inte ens trogna kunder till hotellen prioriteras om rummet kan säljas till ett högre pris.

  Det verkar som om hotellbranschen har glömt bort att Booking och Expedia är vinstdrivande företag. Självklart prioriterar bokningskanalerna hotell där de har störst chans att förmedla bokningar och kunna ta betalt i form av provision. Bokningskanalerna prioriterar självklart sina lojala och trogna leverantörer av hotellrum. Prioritering av lojalitet är ABC i affärslivet.

  Hotellen väljer själva i vilka bokningskanaler de ska sälja sina hotellrum. Det finns inget tvång på att använda Booking eller Expedia. Väldigt många hotell väljer frivilligt att använda Booking eller Expedia för att de helt enkelt genererar väldigt många bokningar utan någon större ansträngning från hotellens sida. Det är bara att öppna kanalerna och visps så börjar bokningarna trilla in. Det finns inga andra kanaler som producerar lika mycket bokningar med en så liten ansträngning i arbetsinsats och kunskap från hotellens sida. Motprestationen är att det kostar 15-25 % av värdet på bokningen.

  De flesta hotell har aldrig haft någon distributionsstrategi. De flesta hotell har heller aldrig satsat mer än minimalt på att utveckla ”säljfunktionen” på sin egen webbplats. De flesta hotell har ett lågt digitalt IQ och har svårt att hänga med i den digitala utvecklingen. Alla dessa hotell som inte har kunskaper och som inte vill investera ska vara väldigt glada för att Booking och Expedia har byggt system och marknadsföring som förser hotellen med mängder av bokningar.

 • Boka tidigt till lägsta pris

  Anders Johansson På fredag är det sista chansen att få det låga boka-tidigt-priset på 3900 kr för att delta i Hotel Market Seminars tisdag den 12 januari 2016. I år är betydligt fler personer anmälda jämfört med samma tid förra året. I januari 2015 fick 200 personer en injektion av kunskap kring revenue management genom talare, paneldiskussioner och utbyte av erfarenheter i små grupper. Deltagarna var nöjda och resultatet av utvärderingen något högre än året innan.

  Tisdag den 12 januari 2016 är det dags för tredje upplagan av Hotel Market Seminars. Peter O'Connor från Essec kommer att inleda med att tala om hur man driver och konverterar fler bokningar via den egna webbplatsen. Några av hans tips och idéer kommer att att betala tillbaka kursavgiften mångdubbelt genom att hotellen minskar betalningen av provisioner till OTA:erna och istället får bokningarna via den egna hemsidan.

  Nytt för nästa omgång är också "Master Classes" där deltagarna får ny kunskap och en fördjupning. Den ena handlar om "De fem bästa sätten att optimera sina betalningar för att öka nettoresultatet". Den andra om "Hur Revenue Management, marknad och sälj kan hjälpas åt för att nå en utvald målgrupp". Jag ser fram emot båda.

  De populära rundabordsdiskussionerna återkommer med bl.a en grupp som diskuterar hur man hanterar distributionen när Rate Parity förbjuds och en annan som handlar om hur man kan öka intäkterna med hjälp av att analysera sina "Big data".

  Hotel Market Seminars vänder sig i första hand till personer inom ledande befattningar inom revenue management, marknad och sälj samt ägare och ledare i besöksnäringen som helhet.

  Min ambition är att hjälpa till att utveckla besöksnäringen i hur man skapar högre intäkter och därigenom blir mer framgångsrik och uthållig över tiden. Var med på den resan och delta aktivt på Hotel Market Seminars tisdag den 12 januari 2016.

 • HSMAI bjuder på de senaste trenderna

  Anders Johansson HSMAI (Hotel Sales & Marketing Association International) gör en roadshow i Norden för att marknadsföra sig själva och bjuda på den senaste kunskapen om trender inom distribution och digital marknadsföring.

  HSMAI grundades i USA 1927 och består idag av nästan 7000 medlemmar i 35 länder. Tyngdpunkten är i USA, men det är ju just i USA som hotellen är riktigt bra på marknadsföring och försäljning. Vi har en hel del att lära.

  HSMAI kommer till Stockholm den 7 maj, Göteborg den 8 maj och Malmö den 13 maj. Seminariet är utbildning och nätverkande efter jobbet och börjar kl 16:30 och håller på i fyra timmar. Perfekt after work för den som vill hänga med i vad som händer inom marknadsföring och försäljning. Seminariet är kostnadsfritt, men du måste anmäla dig på http://roadshow.axaco.se/

  Jag har varit medlem i HSMAI i många år och deltar framförallt i HSMAI:s konferenser om revenue management i USA och Europa. Medlemskapet har varit till mycket stor nytta genom åren, kanske mest för att jag har kunnat hålla mig uppdaterad om vad som händer nu och den närmaste framtiden.

  Självklart kommer jag att delta i Stockholm den 7 maj. Jag hoppas att vi blir riktigt många som träffas då och utbyter erfarenheter.

 • Publika eller hemliga omdömen?

  Anders Johansson Hotellen har länge beklagat sig över att gäster basunerar ut sina bedömningar på Internet av upplevelsen under sin vistelse. Fokus från hotellen ligger på irritationen att gästen klagar på saker som hotellen inte upplever som problem. Klagomålen upplevs som orättvisa. Det var bättre förr när gästerna bara muntligen kunde berätta om sina upplevelser och inte basunera ut sina åsikter på Internet.  Då slapp hotellen att se omdömena och behövde inte bli irriterade på gäster som har fel eller missuppfattar saker. 

  Nyligen hörde jag att en hotellägare som var upprörd över att alla gäster klagade på dålig wifi-uppkoppling tyckte att förslaget att åtgärda problemet med wifi-uppkopplingen var en innovativ lösning. Gästen har alltid rätt sas det en gång i tiden. Det måste ha varit långt innan gästen kunde ge omdömen på Internet.

  Första steget är nu taget i att även företagens medarbetare som bor på avtalshotell kan ge omdömen. Tetra Laval är först i världen med en app för sina 12 000-15 000 anställda som reser regelbundet i tjänsten. Appen innehåller 620 avtalshotell, hyrbilsinformation, taxibolag samt Tetra Lavals alla kontor runt om i världen och viktiga telefonnummer ifall något händer på resan. Tetra Laval är tidigare kända för att de bland de första företagen i världen bedömde sina leverantörer utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Den nya appen är till en början en digital version av Tetra Lavals resehandbok som tryckts i ca 10 000 ex sedan 1992. Den första versionen av appen har all data lagrad i telefonen för att undvika dyra roamingavgifter i olika delar av världen. På sikt kommer appen att innehålla aktuell lokal information och varningar som kan sökas före och under resan.

  Tetra Laval kommer också att låta de anställda använda appen för att ge omdömen om hotellen. Det är idag svårt att samla in den typen av information, men med en app skulle detta bli betydligt enklare. Med Tetra Lavals nya app kommer omdömena från avtalskunderna inte att vara transparenta för hotellen. Avtalskunden äger informationen och tolkar informationen innan hotellet i bästa fall får tillgång till den. Det blir först vid nästa förhandling som hotellet får veta om de har gjort ett bra eller dåligt jobb för sina avtalskunder. Omdömena i Tetra Lavals app kan hållas hemliga eller bli tillgängliga för de 12 000 - 15 000 resenärerna på Tetra Laval.

  Är det inte bättre att som hotell kontinuerligt hålla örat till marken för att lyssna på vad gästerna tycker och löpande åtgärda eventuella problem innan de växer och/eller upptäcks av andra gäster? Alla hotell ska vara glada över att Tripadvisor, Booking.com och Expedia, m.fl. har publika funktioner för bedömning av hotell. Detta driver utvecklingen mot bättre kvalitet och service. Det är först när ett hotell blir uppmärksammat på ett problem som det går att åtgärda.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons