Ämne Finland

 • Gammal Krydda

  David Kallós I veckan hade jag nöjet att servera en grupp turister från Finland, de pratade knappt engelska, och min finska är usel.

  Åldersmässigt, ja de var nog pensionärer, men åtminstone karlarna var på något sätt tidlösa, de kunde vara allt mellan 45-85. Håret var vågigt och de bar skjortor i klara färger med mönster som var en korsning av cowboys och Tusen och en Natt.

  En extra stolt tupp hade en ilröd skjorta med "meanderslingor"på två håll, det blev nästan lite art déco av det, vi kan bara ana hur många damer han förfört bland björkdungarna i midnattsolen eller under mörka vinternätter, en riktig alfahane.

  Men något över gruppen kändes bekant och jag insåg att alla herrarna och indirekt damerna hade en bekant men inte så vanlig doft.

  "Old Spice", jag blev liten på nytt och tänkte på hur min morfar Frans inför middagar tvättat och rakat sig och innan flugan knöts så duttade han på sig ur den vita flaskan med fullriggare. Och magister Hylmö som jag hade i sjätte klass, han luktade så,  Frank som började som springpojke och pensionerades  hos Herr Carlsson som drev ICA butik, och snitsigt malde köttfärs luktade så.

  Troligen säljs det mer Old Spice nu än någonsin förr, en framväxande medelklass i tredje världen och östeuropa vet hur framgång luktar, men för mig blev det nostalgi och en del av lukter man allt mer sällan eller aldrig kommer känna igen.

  Lukten i farmor och farfars lägenhet, Björn Klister, Brittifix modellim, släpskon på ett Märklinlok,riktig giftig Radar insektsspray, solvarm glasfiber, kreosot impregnerat trä, fruktsoppa med sagogryn, mormors klenätt kok,  plommonsteken i skolbespisningen jag alltid mådde illa av, bastun på gamla badhuset, Yardley Lavendel talk, allt lukter jag nästan bara med minnet kan återskapa och om jag kände dem igen sekundsnabbt direkt kunnat placera.

  Det är väl dags att våga ta steget och lukta som en riktig man, innan fanns det överallt, men var säljs "Old Spice" idag?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons