Ämne Fokus på siffror?

 • När miljö sparar pengar

  Jag var i slutet på förra veckan ute på Comfort Hotel Runway som ligger bredvid Gardermoens flygplats i Oslo. Jag var där för att träffa en av våra leverantörer av energieffektiv belysning. Resultatet de presenterade var minst sagt imponerande.


  Det främsta skälet till att jag är imponerad är ljuskvaliteten på deras nya generation av LED-belysning. Ur ett energiperspektiv är ju LED grymt imponerande. Även ur ett giftperspektiv då de är snäppet vassare än lågenergilamporna som innehåller kvicksilver (om än i liten mängd).


  Problemet har hela tiden varit kvaliteten på ljuset. Jag har LED i min utebelysning och på bilden ser ni skillnaden mellan den nya generationens LED, och den gamla.  Så länge ljuset sett ut som den uppåtriktade spoten så har jag inte kunnat rekommendera LED som allmänbelysning, det är helt enkelt inte trovärdigt ur en funktionssynvinkel. Visst har vi LED på flera hotell, men jag har inte varit övertygad om att tekniken kan gå in och axla i princip alla applikationer på hotellen. Förutsatt att livslängden hålls med befintliga transformatorer kommer LED nu göra intåg i våra hotell.


  En stor fördel med LED är den långa brinntiden. LED ska räcka minst 10 ggr längre än halogenspotten som den byter ut.


  Vad är då besparingen? På Comfort Runway ska vi testa att byta ut ca 300 halogen-spottar om 40 watt vardera, till nya om 4 watt. Då dessa står på dygnet runt är besparingen nästan 115.000 kr/år på elräkningen. Med tanke på att Jostein som byter lamporna istället för att skifta 3-5 om dagen nu kan gå till att byta någon enstaka i veckan så sparar vi även på personalkostnad. Det viktiga att se här är att besparingen slår rakt på bottenlinjen. Skulle vi jaga omsättning för att öka vinsten med motsvarande 115.000 kr måste vi upp över miljonen kr mer i omsättning om vi arbetar med en vinstmarginal på 10%!


  Vad händer med min utebelysning? På 12 spottar med en genomsnittlig brinntid på 8h/dag över helåret behöver jag lägga 1.500 kr mindre på elräkningen varje år. Lamporna kostar ca 200 kr styck vilket betyder att jag har tillbaka pengarna på ett år och fyra månader om man räknar på elkostnad och lampkostnaden av nya halogen-spottar.


  Så alla ni som står vid sidan och tycker LED har ett tråkigt ljus, släpp sargen nu! Tekniken är inte ny, applikationen är inte ny, besparingen är inte ny heller. Det som är nytt är att LED nu är ett realistiskt alternativ till följd av en riktigt schysst ljuskvalitet!

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons