Ämne Frantzén

 • Historien om Frantzén/Lindeberg

  Johan Såthe Vi skola alla den vägen vandra: Lennon-McCartney, Björn-Benny – och Frantzén-Lindeberg. De flesta framgångsrika duos kommer förr eller snare till vägs ände.

  Björn Frantzén och Daniel Lindeberg har på rekordkort tid skapat en av världens bästa krogar.

  Historien började när den tolvårige Björn Frantzén blev bjuden på lövbiff, pommes frites och bearnaise och tomatsallad av en kompis föräldrar.  Efter den kulinariska höjdaren bestämde han sig för att bli kock. Den andra halvan i krögarduon, konditorn Daniel ”Limpan” Lindeberg, lärde han känna i köket på Edsbacka krog i slutet av 90-talet. Duon blev snabbt polare och käkade kebab, spelade flipper och snackade om deras gemensamma passion – mat, mat mat!

  Drömmen var att skaffa sig erfarenheter och inspiration utomlands för att sedan komma hem och slå världen med häpnad med en ny krog. Men det första större gemensamma projektet blev – rätt otippat – en resa till Sydpolen.

  Tanken var att laga gourmetmat till ryska lyxturister på ett kryssningsfartyg på väg till Sydpolen. Den bristande sjövanan gjorde dock att ambitionsnivån fick sänkas dramatiskt. Björn Frantzén var sjösjuk en av två månader till sjöss.

  På land igen gjorde de slag i drömmen om jobba utomlands. Första anhalten blev Raymond Blancs Le Manoir aux Quat’Saisons i Great Milton i Oxfordshire i England. Drömmen visade sig bestå av mycket hårt arbete, en arbetsdag kunde börja vid fem på morgonen och hålla till framåt natten. Efter en tid hoppade de av för att istället börja jobba för stjärnkocken Tom Aikens. Även det jobbet bjöd på osannolikt hårt jobb. Tom Aikens hade dessutom ett mycket hett humör, vid ett tillfälle lär han ha slagit ner i servitör som inte gjorde jobbet på rätt sätt.

  Efter en tid fick Daniel nog. Här var första gången Björn och Daniel splittrades, Daniel åkte till Sverige för att jobba på NK-bageriet medan Björn fortsatte till franske superkrögaren Alain Passard.

  Med tiden flyttade även Björn Frantzén hem till Stockholm. Första uppdraget blev att få fart på Vasastanskrogen South of Siberia. Björn Frantzén lyfte krogen avsevärt, men det stora publika lyftet kom aldrig. På den tiden hoppade Daniel Lindeberg in på lediga stunder. Gästen Peter Bennysson var så pass imponerad av Vasastanskrogen att han gav duon i uppdrag att ta tag i klassiska Tornvillan på Nacka Strand. Målet var att få en stjärna i Guide Micheline. Men när ägarna plötsligt kom på att de ville satsa allt på Operakällaren valde Björn och Daniel att hoppa av.

  Nu var det äntligen dags att göra slag i drömmen om att egen gemensam krog! Från början var tanken att locka in en större finansiär i projektet – men det visade sig vara svårt att få ombord en finansiär som kunde garantera hyran för de stora lokalerna man sökte.

  ”Folk fattade inte, vi hade bra CV, men inga namn inom svensk gastronomi”, har Björn Frantzén förklarat i kokboken Frantzén/Lindeberg.

  Efter att haft ett möte med sin bankkontakt insåg de att man planerna på de stora lokalerna var orealistiska. Istället valde de att ta över den lilla krogen Mistrals lokaler på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan i Stockholm. I den före detta mjölkbutiken hittade duon hem. Vid årsskiftet 2007/2008 tog de över lokalen. Innan dess jobbade duon hårt i provköket på Klara Östra Kyrkogata, som för övrigt renoverats i Kanal 5:s program Roomservice. Det var här Frantzén/Lindeberg hittade sin speciella stil som sedan dess karaktäriserat krogen. De dokumenterade dessutom allt i en stilbildande blogg som blev enormt omtalad och uppskattad i gastronomi-Sverige.

  Ur det första blogginlägget som skrevs 15 oktober 2007: ”Vi kommer att ha 22 sittplatser i matsalen och vi kommer att bygga om den nuvarande baren till en privat matsal för upp till 10 gäster. Vi kommer att servera två stycken menyer, en 10-rätters och en 20-rätters”. Totalt skrevs 151 blogginlägg fram till öppningen våren 2008.

  Kvittot kom på en gång: Efter ett halvår fick krogen sin första stjärna i Guide Michelin. Sedan dess har stjärnorna och priserna haglat över Frantzén/Lindeberg. Krogen har fått en andra stjärna och rankas av The World’s 50 best restaurants som världens tolfte bästa restaurang. Den har passerat Mathias Dahlgren när det gäller favoritskapet när det gäller att bli först i Sverige med en tredje Michelinstjärna.

  Efter fem år tillsammans kommer så beskedet att Björn Frantzén och Daniel Lindeberg går skilda vägar. Kanske inte helt oväntat med tanke på hur stor del krogen byggt på Björns matidéer och Daniel Lindebergs bröd och efterrätter. Hur den medialt drivne Björn Frantzén och den mer lågmälde Daniel Lindeberg funkade tillsammans vet jag inte.

  Tillbaka till musiken: John Lennon gjorde Imagine efter att Beatles splittrades. Paul MacCartney hade däremot svårt att nå upp till sin toppnivå som Lennon kunde locka ur honom.

  Björn och Benny har skrivit musikaler efter att Abba splittrades. Gillar man det så gillar man det. Men någon ny Dancing Queen har det inte blivit.

  Jämförelsen haltar så klart på alla möjliga sätt. Jag hoppas att Björn Frantzén orkar driva på och till slut får sin hett eftertraktade stjärna.

  Och att Daniel Lindebergs bageri i Nacka blir en framgång.Thank you for the music!

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons