Ämne Fredagsmys

 • När jag kissar på morgonen stinker det sparris

  David Kallós När jag och bloggvännen Stefan slirade runt i Köpenhamn för två veckor sedan så fick man skämmas lite för att Stefan pratade engelska till danskarna, men ofta funkade hans svenska fint eftersom den som serverade också var svensk. Andra hade inget problem med att förstå Stefan men svarade vänligt på engelska eftersom de trodde han inte förstod danskan.

  Den helt, helt magiska och supertrevliga servitris som man inte kunde undgå att bli störtförälskad i som tog hand om oss och dessutom alla andra gäster helt ensam i matsalen på Osteria 16 var bekväm med svenskan för att utöver att hon var restaurang maneger så ja restaurangen var bara öppen kvällstid och från hennes lägenhet på Nörrebro till jobbet på Vesterbro var det bara 5 minuter med cykel och det hon ville studera var inte bra på universitetet i Köpenhamn och Lund som tidigare var ledande hade inte längre så hon pluggade Freds och konfliktsforskning på Malmö Högskola. Och det var skönt att varva ner efter jobbet med studier och tågfärden till Malmö var inget problem de gick så ofta.

  Mina barn har bägge studerat och jobbat ute i Europa. När man stöter på föräldrarna till gamla kamrater från grundskolan, gymnasiet, ridningen, fotbollen etc. så har allas barn bott eller jobbat en sväng i Tyskland, Spanien, Österike, Frankrike, London förstås. Och om många av ungdomarna innan pendlade till jobb i Köpenhamn så är det nu istället föräldrarna som på helgen tar tåget över och hälsar på sina barn som flyttat dit. Och de unga man talar med jämför inte om de skall plugga i Lund eller Uppsala utan man jämför Coimbra med Lissabon eller var är den kursen högst rankad i Bordeaux eller Strasbourg.

  För Hotell och restaurang branschen är det en fantastiskt att få möjlighet att anställa personal som skaffat sig bred kompetens genom utlandsjobb samtidigt är det en utmaning att erbjudande en arbetsmiljö som måste vara minst lika sporrande och stimulerande som den ute i stora världen.

  Och det är väl ingen som tycker att svenska ungdomar kommer till England och lönedumpar servitörsjobben? Hur kan svenskar få jobb i Grekland när deras arbetslöshet är rekordstor? Svenska tjejer är alldeles för flitiga och konkurrerar ut fransyskorna i Paris modeaffärer! Och de svenska konstnärerna i Berlin snor åt sig lägenheter samtidigt som de tar lågbetalda extrajobb som kunde gått till tyska ungdomar, men de tyska ungdomarna är för fina för att servera frukost på hotell eller diska på en krog. Nej, så resonerar vi inte…Svenskar är bara trevliga.

  För den fria rörligheten inom Europa går i den svenska debatten inte på två håll. Bert Karlsson kan sitta i TV debatter och moralisera över att inga svenskar plockar jordgubbar. Unga polacker eller Litauer som kommer hit och tar jobb är utnyttjade och bidrar till lönedumpning. För en ung est eller portugis kan väl inte ha en längtan ut i världen och vilja stimuleras?  Unga Italienare vill bo kvar hemma hos mamma, och mamma vill också ha det så. Och när svenska landsting raggar sjuksköterskor i Östeuropa så är det bra men det är ett problem att svenska läkare jobbar i Norge.

  I går kom röstkortet till EU valet i brevlådan. Det är förfärligt att EU fientliga partier vuxit sig starka i flera länder. Och det är också konstigt att i Sverige partier som ideologiskt borde vara för internationell samverkan och rörlighet är emot, jag syftar då på Vänstern och Miljöpartiet när ett i grunden småföretagare parti som Centern kommit till insikt och försvarar den fria rörligheten.

  Det är lite upp och nervänt. Men inget är enkelt.  Fast vissa val är enkla, hos grönsakshandlaren på Clemenstorget tokköper jag den fantastiska vita tyska AAA sparrisen som tack vare vårt EU medlemskap kommer hit dagsfärsk och är extremt prisvärd. Efter veckors sparrisfrossande märker jag inte att mitt kiss stinker sparris. Fast det är fel uttryckt. Det stinker inte sparris, det är en doft av Europa.

 • Kungligt smaskens

  David Kallós Kaffe företaget Lavazza har de senaste 20 åren gett ut en kalender. I 2012 variant gör kända fotografer självporträtt till olika teman( se kalendern här). Vissa månader är det väldigt bra och kul bilder, men mycket är svårt gubbsjukt. Februaris Thierry le Gouès månads bild där man ser honom genom två mörka ben drickandes  kaffe och visandes objektivet. April är också helt knas.

  Vad har tjejerna i underkäder med kaffe att göra? Men det är klart nu föll poletten ner. Lavazza är kungligt gott och vi som inte får levande "kaffeflickor" kan åtminstone få dem på bild

 • En pseudonyhet- men ändå

  David Kallós Nyheten med  mattanten som då det klagas på maten börjar dansa poledance är rätt genial.

  Men det fantastiska är inställningen- här kommer ni och gnäller på maten och som svar på detta så kör jag en sexig dans. Så praktiskt. Istället för att man skall vara fin och riktig när man önskar lite fredagsmys så är det precis tvärtom. Man behöver inte laga god mat, dricka vin och köpa blommor.

  Man kommer hem tittar på frun och säger - Va, har du inte städat och mina favorit kalsonger är inte tvättade. Vips- så straffar hon ens sura beteende och kvällen är räddad.

  På krogen om man får frågan- Smaka det bra. Om man då säger sisådär  får man  en kram.

  Säger man köttet var segt så visar servitrisen brösten och säger man  att det var det värsta skit jag någonsin ätit kommer köksmästaren ut naken och hela serveringspersonalen genomför en show som gör att man aldrig någonsin behöver åka till Paris och besöka Crazy Horse, Lido eller Moulin Rouge.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons