Ämne Grekland

 • Vem tar risken

  David Kallós Ett av problemen i Grekland är att folk gärna tar "emot" från staten, men inte betalar skatt. Förtroendet för politiker och statsapparat är noll.

  Vi kan tycka vad vi vill om grekerna.

  När jag hör ordet "riskkapital" och "riskkapitalbolag" så tänker jag att det är företag som är villiga att satsa på idéer som fiifiga entreprenörer kommit på, men som de inte har kapital att utveckla dem till de lönsamma affärsprojekt som de har förutsättningar att bli. Nu fylls medierna med oilka nyheter om allt från skola, personliga assistenter, äldreboende som privatiserats och där "riskkapital bolag" nu äger vård och skolföretag. Nu är det ju inte så riskfyllda branscher, tvärtom så riskkapital är väl fel ord. Ett av problemen är att de entreprenörer som behöver kapital inte kan få det för de pengarna har investerats på annat håll.  Och det då i något som inte bidrar till att utveckla framtidsnäringar.

  Sedan kan vi läsa om hur de gamla ligger i sura blöjor och vinsterna som genererats med våra skattepengar försvinner ur landet. Politikerna förfasar sig, men det gör inte mitt förtroende för dem större, tvärtom, de är ansvariga för de tokiga reformer som styr våra gemensamma tillgångar ner i fickorna på spekulanter istället för till vård åt tanter.(rätt bra rim, eller hur)

  Men idag skall skatter och moms för förra månaden betalas in. Det är ju vi små och mellanstora företag som förutom privatpersoner betalar skatt, de stora företagen har goda möjligheter att komma undan skatt.

  Så idag, (egentligen igår) skall jag till staten skicka 890000. Det är lätt att känna vad fan, skall Carema cheferna nu bara få mer, varför skall jag betala från mitt företag. Om jag istället betalar in 90%, det är ju nästan allt  skulle jag få 89000 kronor att t.ex. amortera huslånen med. Så snabbt jag kunnat bli skuldfri, eller om jag är lite ärligare och betalar in 95% då hade jag haft 44500 kronor  extra och göra kul grejor med den här månaden, en halv  miljon på ett år. Min privata inkomst hade långt mer än fördubblats.

  Riskkapitalbolagen tar uppenbarligen inga risker, men våra "ledare" spelar ett farligt spel. Vårt förtroende för staten kan snabbt gå förlorat och visst varmt väder, oregano, feta, vitlök, tsatsiki, calamari, bouzokimusik, goda tomater, antika statyer...Grekland är inte så dumt.

 • Tänk om

  David Kallós Det finns kommuner och regioner i Sverige med usel ekonomi, glada skattesänkare har underfinansierat sjukvård och andra har reat ut offentliga tillgångar.

  Kaliforniens offentliga finanser är usla. Men ingen säger att en region som Västra Götaland skulle få sluta använda kronan som betalmedel eller när Solna och Stockholm vräker skattepengar på arenabyggen så ifrågasätts inte att de har samma valuta som övriga Sverige eller att dollarn skulle sluta gälla på Hotel California.

  Nu när slösaktiga greker och italienare hotar världsekonomin så skrockar €uromotståndarna och säger vad var det vi sa och förespråkarna för att vi skulle införa den säger att det var nog tur för Sveriges ekonomi att vi behöll kronan, men och så skruvar de lite på sig.

  Förr i tiden hade ju typ varje stad sin valuta, tidszon och tullar. Och det var opraktiskt. Och om någon skulle komma på idéen att olika delar av Sverige skulle ha olika valutor skulle vi tycka det var helknäppt.

  I praktiken när vi är ute och reser spelar valutan liten roll, Visa och Amex låter oss slippa de bekymren.

  För mig som bor i sydvästra Skåne är det trots att det fortfarande är färja Rödby- Puttgarten lika snabbt med tåget till Lübeck som till Stockholm och när färjorna är ersatta med bro om några år så blir det åka av. Visst tyskar, danskar, holländare och fransoser pratar konstiga språk, men det hade varit skönt att kunna använda en gemensam valuta. Och hur tydligt för de besökare som kommer från exempelvis Tyskland det varit att restaurangbesök etc. är billigt i Sverige.

  Tåget till Lübeck går vidare till Berlin där min dotter jobbade ett tag. När jag var i hennes ålder åkte man dit med förnedrande och räliga gränskontroller och det var hundar och män med k-pist som genomsökte tåget. Spanien, Portugal och Grekland var turistländer man inte åkte till när jag var liten eftersom det var diktaturer. Och så gammal är jag inte.

  När dottern jobbade i Tyskland kunde de betala hennes lön till samma bankkonto som hon öppnade när hon jobbade i Paris, men inte till hennes konto hemma i Lund.

  Jag fick en kostym uppsydd i Lübeck, en vecka efter mitt besök knackade det på dörren hemma och ett bud kom med plaggen. Med posten kom fakturan som på centraleuropeiskt vis var utformad där byråkrati och administration är en konstart så naturligtvis skall man sätta in pengarna på ett bankkonto och varför skall man behöva betala både bank och valuta avgifter för det.

  Det är skönt vi är med i EU och kan resa och jobba fritt i stora delar av Europa. Låt oss nu också få ta del av fler fördelar med en gemensam marknad. Det är dags att införa Euron i Sverige.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons