Ämne Grilla?

  • Står å grillar igen!! Vad har hänt? Är jag frälst?

    Stefan Ekengren Min fru fyller år i dag, å jag står vid grillen och förbereder kvällens middag till våra gäster... Jag är ju ingen grillkille... Det har blivit mycke grilla senaste tiden, har jag blivit frälst? De e ju gott å kul... Kanske är jag det... Som sagt, jag förbereder middan, grillar grönsaker som jag vänder direkt från grillen varma i en marinad med sardeller, vitlök, kapris å lite annat... Såååå gott, en given favorit! Viktigt att man grillar grönsakerna hårt (råkade grilla zucchini för lite åt min frus bror härom året och blev toksågad... I kväll blir det revansch..) Grovt recept till marinaden, grönsaker väljer man själv. Jag grillar paprika, zucchini och tomat i dag... 1 burk sardeller, finhackade 2 st vitlöksklyftor, finhackade 2 st bananschalotten, finhackad 1/2 dl kapris, grovt hackad 2 st citron, skal och saft 1/2 röd chili, hackad 2 dl olivolja grovsalt Blanda allt och smaka av med saltet. Grilla grönsakerna hårt, skicka ner dom direkt i bunke med marinaden, vänd runt och låt kallna i rumstempereratur... Kan göras långt i förväg, till och med dan innan, blir god av att stå och dra, bara den är rumstempad när mzn serverar... Lycka till!! 20110731-142504.jpg

  • Cimi Churri? Herregud! Chimi Churri!

    Stefan Ekengren Står å förbereder kvällens middag, några polare med fruar kommer över... Kom ihåg en fin kall sås vi använde att krydda korv med när jag arbetade på Hotell Borgholm. Chimi Churri heter den. Den är ursprungligen en kall sås som serveras till grillat i framförallt Argentina. Det finns många olika recept, jag kör lite på känsla... Såsen kan användas till mycket krydda korvar som sagt, sås till det grillade köttet eller skaldjur, kanske marinera kyckling? Testa å gör, den är grym... Här kommer ett grovt recept... 250 g persilja, plockad grovt 2 st krukor oregano, plockad grov 1st grön mild chili, nedskuren 1st vitlök, skalad och nedskuren 1st schalottenlök, skala och nedskuren 1/2 dl rödvinsvinäger 3 st lime, skal å saft 2 dl olivolja Mixa alla ingredienser snabbt, schystare om det är lite tuggmotstånd om nån frågar mig men vill man ha finmixat så är det bara att låta mixern gå... Smaka av med salt... Gott gott!! 20110729-134333.jpg

  • Sommarens bästa kött på grillen...

    Stefan Ekengren Har grillat ganska sparsamt i sommar, är väl inte sådär överfrälst... Det har ändå blivit en del och jag har mixtrat en del med glacer och olika kött. Har nu ätit det bästa på länge... Hittade fin rimmad oxbringa, lät den vattna ur en stund i kallt vatten och kokade den sedan mör i tryckkokaren med goda grönsaker. Satte bringan i press och lät kallna nästan helt i rumstemperatur. Glacen!!! Min fina grundglace extra hottad med grymt parikapulver, vitlök och massor av purjolöksaska... Grillsmaken i glacen blir riktigt fin. Inga revolutionerade grejor med purjoaska men vad fint i grillglacer!! För er som inte gjort: Lägg ut purjo på plåtar, ställ in i 250 graders ugn och bränn tills den är helt bränd, mixa till pulver och krydda... Tände grillen, på med bringan och lät den mysa någon kvart under lock på svag värme med rökspån på grillkålen. Sedan började jag pensla med glace några vändor kanske en halvtimme... Gott!!! Och nyttigt!!

  • Grillglacernas grillglace...

    Stefan Ekengren Den här härliga, enkla grundglacen är min ständiga följeslagare här hemma vid grillen under hela långa sommaren... Jag kokar en stor sats på våren som räcker hela vägen till oktober... Här kommer ett grovt recept, höftade måttangivelser. Gå på känsla så får ni det som ni vill... Till en säsongssats: Två burkar krossade tomater 150 gram katrinplommon 2 st gula lökar, nedskurna 5 st vitlöksklyftor, nedskurna 1st torkad anchochili, blötlagd och nedskuren med kärnor 1 st röd chili, nedskuren med kärnor 1 dl soja 1dl brödsirap 1dl honung 2 st citroner, skalet rivet Några droppar liquid smoke Salt Dunka ner allt i en kastrull och koka försiktigt i 2 timmar, kolla så att det inte bränner. Upp med allt i en mixer och mixa helt slät, sila inte utan häll upp i burkar och bolla med den här grunden hela sommaren. Krydda till exempel med extra ingefära, timjan och apelsinskal till revbensspjäll. Dra i extra grovmalen svartpeppar och rosmarin till en grillad oxbringa. Kanske tillsätta massor med hackad dill och pensla en grillad lax? Glacen funkar bra som kall sås bredvid till grillat oxå... Koka nu, spar och mixtra med smakerna... 20110610-192642.jpg

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons