Ämne Hemlösa

 • Behandla alla lika

  Oavsett om jag är på väg mot krogen i Lund eller kommer med tåget från Malmö passerar jag ICA- Kvantum på Clemenstorget. Och det spelar ingen roll om det är strax efter 07 på morgonen eller på kvällen vid 23, de har öppet.


  Igår så slank jag in vid 2230 för att köpa lite mjölk och sånt.


  Precis innanför dörrarna mellan kassorna och stället med självskanning apparater satt ett par i varsin rullstol. Och för er som varit i den här butiken så förstår ni att det betyder att de fullständigt blockerar vägen in i affären. Det är ett par man möter på gatorna i Lund, jag vet inte om de är hemlösa, men det är lätt att uppfatta dem som det. Kvinnan sitter alltid med huvudet på sned.


  Det är något trevligt och tollerant över att kassapersonalen ändå låter dem värma sig lite och inte omedelbart tillkallar en väktare.


  Men som sagt de blockerar vägen och det ser helkomiskt ut när folk försöker tränga sig förbi på vägen in och ut . Vi skall vara snälla mot hemlösa och handikappade så folk gör sig smala. Jag tycker  att det är rimligt att behandla folk lika. Jag tycker inte  om när min personal fjäskar för kändisar, nonchalerar ensamätare och är över servila mot sådana de tror ger dricks. Min övertygelse är också att de som gör att många gillar Brogatan är att vi behandlar folk som folk.


  Så jag säger till paret i rullstol som jag  skulle sagt till de irriterande studenthopar som ibland står där och snackar " Ursäkta kan ni maka på er, det går inte att komma fram" Och mannen i rullstolen svarar, Självklart, ursäkta vi tänkte oss inte för. Tack sa jag och köpte min mjölk. Andra kunder log mot mig som om jag gjort en insats. När jag handlat färdigt hade paret flyttat ut och satt och rökte. Inte mot andra men mot mig nickade mannen och sa godnatt och jag svarade Usch vad det blåser. Han sa det är skönt att det inte snöar. Och ja sa det håller jag med om, godnatt och så hukade jag mig i vinden och gick hem.

 • Bröd på bordet

  David Kallós I Malmö/ Lund säljer hemlösa en tidning som heter Aluma. Den har nu funnits i 10 år. Jag köper den lite då och då, man vill ju vara en god medmänniska.

  Igår ringde det till restaurangen. De hemlösa skall ha jubileumsfest och de undrade om vi kunde bidra med till exempel gårdagens bröd eller annat vi inte kan använda. En lista med bidragsgivare skall finnas.

  Vad svarar man? Hur generöst är det att skänka bort det som annars skulle slängas? Det känns på gränsen till cyniskt.

  När jag går på Bangatan i Lund så på bänkarna mellan 7-eleven och Espresso House, ja de bänkarna är övertagna av  missbrukare och uteliggare. När man går vidare och passerar Systembolaget så skall man knuffa sig igenom hopen som trängs där och i parkeringshuset inunder där vi också slänger våra sopor(om de nu inte skall ges bort som festmat) så är det pest med de som hänger där nere och så deras hundar. Det hemska är att så många är ganska unga. Och även om jag kan se längre än nästippen- jag vill bara ha bort dem. Man blir så irriterad att man nästan slutar se dem som människor, det blir som råttor, flugor eller andra skadedjur.

  Så när vi  till frågas om vi vill bidra till festen så känner jag att jag inte vill ge en rutten köttbit åt flugorna.

  De upptrissade hyrorna och priset på bostadsrätter leder till att unga bor för länge hemma och att stora grupper är utestängda från bostadsmarknaden. Men det är inte det som väcker vår ilska utan man önskar bara att en städgumma, kanske iklädd polisuniform, skall komma och sopa bort problemen så vi slipper se och då kanske jag igen kan börja cykla till jobbet utan att cykeln stjäls utanför.

  Det rätta att göra vore väl att säga, vi säger nej till andra gäster och öppnar restaurangen enbart för er jubileumsfest, vi bjuder på det hela kalaset. Men det kommer jag inte göra.  Vi skänker inget till festen heller, soporna kommer hamna i containern.

  Men för att känna mig lite fin och riktig så fortsätter jag väl köpa Aluma även i framtiden.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons