Ämne Holland

 • Allt ont kommer från Holland

  David Kallós Som barn var det lite status om man kunde bjuda på "Hollandaise Drops". Det visade på att man varit i Danmark.  När man redan fyllt sig med spätta, pölser, amerikaner- glass och citronvand så på båten hem köptes godis. De röda och svarta  salta bitarna i form av väderkvarnar och annat var väl det som slutligen gjorde en illamånde.

  Kvisttomater, väderkvarnar, blomsterlökar, Hollandaisesauce, matjesill, röda lyktor, rijsttafel, cannabis eller edamer är kanske inte definitionen på ondska...

  Men när jag går ut med mina hundar passerar jag ett gammalt sekelskifteshus som idag inrymmer flådiga lägenheter. Den ursprungliga omgivande parkliknande trädgården är det idag något enstaka träd kvar ifrån. Nya gräsmattor har rullats ut och massor av halvfula växter har planterats. Som i många andra sammanhang präglas planteringarna av att ingen skall tycka det stör så därför är det bara mesigt och profillöst. En trädgårdskonstens plankstek.

  Dock kryllar det inne i trädgården och på trottoaren utanför av mördarsniglar, för med alla plantorna som importerats från Holland så är krukorna fyllda med snigelägg. Samma fenomen kan man se i nybyggda villaområden. Där störs idyllen av sniglarna.

  Men för mig själv är det en annan smitta från Holland som gör förhösten dyster. Min trädgård är inte nyplanterad utan till stora delar gammal. En av de mera spektakulära delarna är vår formklippta buxbom. Men buxbomhäckarna dör. Det är en svamp sjukdom, på engelska box blight som gör att häckarna dör. Den extremt blöta sommaren i Skåne har gynnat svampen och jag kan ana varifrån vårt angrepp kommit. Strax öster om vår trädgård ligger Norra kyrkogården och där som det bland annat skrivits i Sydsvenskan är smittan spridd. En fågel, våra skor eller kanske en kanin har tagit sjukdomen hem till oss. Och i Sydsvenskans artikel framgår det hur och varifrån smittan kommit till Lund, jäkla holländare.

  Så nu är frågan vad skall vi plantera istället, skall vi anlägga små murar, förändringar skall vara kul, hösten börjar dystert!

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons