Ämne Hotelldrift

 • Hotelldirektörer kan inte driva restauranger

  Anders Johansson De flesta hotelldirektörers största problem är att skapa en framgångsrik restaurang med god lönsamhet. I många fall är restaurangen ett stort svårlöst problem och det är just därför driften av restaurangen måste skötas ordentligt på alla nivåer inklusive koncept, råvarukostnad, personalkostnad, positionering på marknaden och effektiv försäljning, marknadsföring och PR. Dessutom sker det mesta numera också i den digitala världen, så det gäller att finnas med på Google, Facebook, Tripadvisor, Foursquare och andra för att nå ut till rätt målgrupper.

  Det börjar med att hitta rätt koncept som ligger rätt i tiden och som är tilltalande för målgruppen. De flesta som tänker på en hotellrestaurang förknippar den inte med spännande, nytänkande och trendig. Det är snarare en nödlösning som ska passa alla. Det finns framgångsrika restauranger som ligger i hotell. De har genomtänkta och genomarbetade koncept och attraherar rätt målgrupp. Om du vill skapa en framgångsrik restaurang med god lönsamhet ska du börja med att skapa ett bra koncept för restaurangen.

  Nästa steg är att hittta en ledare och förebild som vill driva restaurangen enligt det beslutade konceptet. Ledaren ska både hålla koll på kostnaderna, framförallt personalkostnaden, och säkerställa att alla i teamet arbetar mot samma mål.

  Det tredje steget är att hitta och utveckla rätt team. Utbildning och träning av teamet är avgörande för att bli framgångsrik. Det är restaurangens team som är avgörande för att gästerna ska ge restaurangen goda omdömen som i sin tur attraherar fler gäster.

  Bra koncept, en engagerad ledare och ett väl utvecklat team kommer att leda till framgång. Det låter enkelt, men är krävande i både engagemang och tid.

 • Hur kan det bli så fel Sofitel Brussels Le Louise?

  Anders Johansson Jag klagar sällan officiellt på mina hotellvistelser. En dålig upplevelse innebär bara att jag aldrig återvänder eller rekommenderar hotellet. Sofitel Brussels Le Louise har mycket goda omdömen på både Tripadvisor och Booking.com. Det är säkert ett alldeles utmärkt hotell för de flesta, men min vistelse var allt annat än bra.

  Jag kom med Eurostar från London kl 22:30 och tog en taxi till hotellet. Trafikkaos, vilket inte är ovanligt i Bryssel och definitivt inte gjorde mig på bättre humör. Trevlig incheckning särskilt när receptionisten meddelade att jag blivit uppgraderad. Jag brukar aldrig lägga rumsnumret på minnet eftersom det står skrivet på fodralet till nyckelkortet. Den här gången är det skrivet med en penna som inte är vattenfast så det är oläsligt. Jag får gå tillbaka till receptionen...

  Väl i rummet inser jag att "uppgradering" måste ha inneburit två enkelsängar istället för en dubbelsäng. När jag reser ensam hatar jag rum med två enkelsängar. Det är verkligen betydligt sämre komfort än en bred, skön dubbelsäng. Rummet är bland de tråkigaste hotellrum jag har bott i. Färgsättningen är ton i ton i brunt och trots att det är renoverat 2008 känns det både otidsenligt och lite slitet. Skrivbordsstolen är nedsutten och blir för låg jämfört med höjden på skrivbordet. Det finns bara ett el-uttag vid skrivbordet och bara ett el-uttag vid den ena sängen. Jag vill ladda dator, ipad och mobil. Det finns eluttag i safen så där får datorn ligga. Telefonen får ligga på skrivbordet och ipaden med väckningsprogrammet får ligga vid sängen. Allt går att lösa, men det är inte hotellet som har tänkt ut lösningen.

  Badrummet känns fortfarande nytt, men belysningen är dålig. Katastrof säger de kvinnliga deltagarna i den workshop jag deltar i nästa dag. Det rinner ut lite vatten från duschen på badrumsgolvet, men det är väl snarare regel än undantag i de flesta hotell.

  Wifi kostar €24 för 24 tim vilket är ovanligt dyrt även i Bryssel. Frukostbuffé kostar €29 (lite dyrare än normalt i Bryssel). Frukostbuffén var totalt oorganiserad - djupa tallrikar vid äggröra och bacon och flata tallrikar vid yoghurt och müsli i var sin ända av buffén.  Jag placerades vid ett bord med ryggen rakt mot och vid ingången till restaurangen trots att det fanns massor med lediga bord. Bytte självklart bord. Fick till slut kaffe och när jag nästan ätit klart ställdes brödkorgen fram på bordet. Helt ouppmärksam, okunning och totalt förvirrad personal. Åt inte frukost dag två trots att den ingick i mitt pris och att frukost för mig är dagens höjdpunkt.

  Kväll två pågick hög musik fram till halv ett på natten. Dunket fortplantades rakt in i min säng. Jag brukar kunna sova var som helst, men inte här förrän musiken tystnat. Utcheckning nästa morgon av en receptionist som knappt kunde systemet men till slut lyckades tala om för mig att allt hade fakturerats utom "city tax" på €12 som jag skulle betala. Märkligt eftersom detta inte har hänt tidigare i Bryssel när min uppdragsgivare stått för hotellet. Jag orkade inte argumentera utan betalar och tar mig därifrån.

  Det är svårt att driva hotell och det kan lätt bli fel. Kanske är det så att när ett litet fel uppstår (fel penna) blir gästen mer känslig och blir då uppmärksam på allt annat som normalt annars bara passerar. Nej, så var det inte i det här fallet. Jag är en väldigt tålig gäst och har inga "fina" vanor. Min bedömning är att management på Sofitel Brussels Le Louise har mycket dålig koll på detaljerna och brister allvarligt i sitt ledarskap.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons