Ämne Hotellporr

 • Hej Då alla läsare, imorgon natt släcks min blogg, så läs fort

  David Kallós 1 april kommer besoksliv.se att förnyas. Vi som bloggat här har gjort det för att vi tycker det är "roligt", det är rätt kul att  fritt få skriva nästan vad man vill. Vår enda belönning har varit uppskattning och intresse från de alla som läst våra ord. 

  Inför förnyelsen har det rensats kraftigt i bloggrabatten för att några enstaka plantor skall få all plats och näring, och jag är inte en av dem. Det blir inga fler ankleverdebatter med Gustav eller annat här.

  Så då skall jag skriva ett sista inlägg och det får bli på teman jag innan tagit upp och så lite storvulet.

  Bönder är dumma!!! Den senaste tiden har vi kunnat höra från olika företrädare för svenskt lantbruk att man i Sverige också borde få fixera suggor (idag godkändes ett försök  där suggan i samband med födsel inte skall kunna lägga sig ner eller vända sig om på tredagar), korna skall stanna inne, och istället för att fodra korna med rybs och raps som kan växa här skall de få lov att äta importerad  genmodifierad soja. För att kunna konkurrera måste vår produkt vara lika dålig som alla andras. Men vi skall köpa svensk mat för den är bättre producerad. 

  Konsumenterna är inte dumma, med "bonde" logik skulle vi bara köpa systembolagets billigaste rödtjut, köra den billigaste bilen, handla alla våra kläder i lågprisoutlets och äta lunch där dagens kostade minst.

  Men kanske var jag för spydig här, det som egentligen är trenden att allting görs så enkelt, det handlar om få saker, oftast är det mer komplext. Är det fler än bönder som är korkade?

  Efter valet i höstas var från borgerliga politiker och även företrädare för Visita skräckscenariona oändliga om Miljöpartiet skulle få gehör för att lägga ner Bromma flygplats, Stockholm som turiststad var dödsdömd, om  inte Stockholmskockarna förtjusning i tryffelmajonnäs redan skrämt bort allla turister. På Bromma landar under värsta morgonruschen tio plan i timmen, mitt på dagen inte ens ett plan per timme. De 4000-5000 personer som kommer till/från Bromma per dag hade fått plats i  några få tåg eller om det måste flygas kunnat landa på Arlanda. Ett enormt markområde hade frigjorts för handel, bostäder och rekration. Det kanske är bäst att behålla Bromma flygplats, men man måste våga tänka tanken att en nedläggning öppnar för nya möjligheter. Malmö gick inte under av Kockums varvs nedläggning, istället är det Gamla varvsområdet en av motorerna i Malmös omvandling till en allt bättre stad.

  Och vi i Besöksnäringen är också korkade,

  Inför valet var branschens enda räddning att "Alliansen" skulle regera vidare. Istället för att argumentera och övertyga alla partier och opionsbildare om hur dumt det vore att återinföra differentierad matmoms var det enkla budskapet att rösta borgerligt. När vi vill få in ungdomar på arbetsmarknaden genom lägre arbetsgivaravgifter så har jag lite svårt att betrakta 26- åringar som ungdomar, vi kanske borde våga säga att reglerna kan justeras så att de bara gäller till  man är 22.  Jag menar att man kan prata och övertyga alla. Om man är en trovärdig branschorganisation bör man stå över partipolitiken och argumentera för sin sak.Spelreglerna får inte ändras vart fjärde år. Vi är ju den nya basnäringen.  Att frågan inte är enkel  beror också på att valet handlade om fler frågor än moms och arbetsgivaravgifter.

  I Alliansen ingår Kristdemokraterna som inte förknippas med den alkoholpolitik  som jag tror är bra för branschen. 

  Så med dessa salvor avlossade. Det blev nästan 5 års skrivande, flera hundra blogginlägg, Tack alla ni som läst.

  RMB

  David (vill ni nå mig davidkallos@gmail.com)

 • Vinrescension eller bara fyllesnack...

  David Kallós I Söndagens "The Observer" finns en tänkvärd artikel om vinbedömningar.

  En vinodlare i Californien som  varje år låter sina viner testas i olika tävlingar började undra över det slumpmässiga i hur hans viner bedömdes. I en tävling kunde hans viner hyllas för att i nästa inte vara i topp. Som många andra i Californien hade han en annan karriär innan han blev gröna vågare och odlaren Robert Hodgson som tidigare var forskare undrade över det slumpmässiga i hur vinerna belönades. Han gjorde då ett experiment som hållit på över flera år att i räckan av viner som bedöms låter han samma vin från samma flaska vara med tre gånger. Det har då visat sig att samma vin får olika poäng och att det kan skilja från bra till super. Vilket skulle förklara det slumpmässiga i bedömningarna.

  I artikeln är det andra exempel på hur vinbedömningar påverkas av etiketten, då ett vitt vin färgats rött ges det beskrivningar som brukar gälla röda viner. Bakgrundsmusik påverkar bedömning etc. etc. Sedan är det väl klart att hur väl det än spottas slinker väl en och annan droppe vin ner och provas en massa viner så många droppar små blir en hel flaska så domarna kanske är lite sliriga. Ett annat roligt exempel i artikeln är det om den ekonomi proffesor som gjort en studie över skitsnacket i vinrescensioner och tillsammans med sina kollegor skapat en allegoritm som utifrån utvalda begrepp med allt från violett till eldstad skapade påhittade vinrescensioner men som låter helt möjliga som denna: 

  "Château L'Ordure Pomerol, 2004. Fine minerality, dried apricots and cedar characterise this sage-laden wine bursting with black fruit and toasty oak

  Låter hur sann som helst, att vinbedömningar är subjektiva är givet och de är säkert inte ensamma om att vara slumpmässiga och styrda av förväntningar. Konstkritik, film och teater, krogguider, biltest osv. för dem gäller säkert detsamma. Troligen också för ekonomijournalisternas börstips. Hur sätter riksbanken räntan? Att vi överlåter för mycket till"experter" är ett faktum, kommentarsfältet till artikeln i Observer är kul.

  Så med den sorgliga kunskapen att man inte kan lita på någon finns bara en sak att göra, korka upp en flaska och in i dimman... Skål.

   
 • A Dirty mind is a joy forever.

  David Kallós Gårdagen var på flera plan rätt så stressig. Men så tar jag upp en säkert smaklös spansk jordgubbe, och just denna jordgubbe var "gubbigare" än vanligt.

  Och då fick man fnittra och skratta en stund och allt kändes därefter mycket lättare.

 • Räkan, vinet och pållen

  David Kallós Idag är "Amarone"  vin det Rioja var på krogen för ett antal år sedan. Alltså något de flesta anser sig tycka om., symptomatiskt är väl att en av finalfrågorna i "På spåret" handlade om Ámarone. Ekig rioja var aldrig min favorit och jag är inte heller speciellt förtjust i Amarone. Trots detta var en av mina mest positva mat- vin kombinationer just med Amarone. Jag var i Verona en tidig mars, det var vidrigt kallt och ruggigt, otäcka vindar svepte ner från Alperna och det var dessuton nästan ruggigare inomhus än utomhus. Lika varmt och klibbigt som Verona är på sommaren så kyligt var det fast då tvärtom.

  Jag hade blivit rekommenderad en liten lokal restaurang och där fick jag deras specialitet som var att man la ner bitar av hästkött blandat med grönsaker i en gryta. Hällde på vin och kryddor och lät det koka i två dygn till allt förvandlats till något som liknade köttfärssås. I en djup tallrik la de polenta gröt, gjorde en fördjupning i mitten och så i med häströran. Till det drack man Amarone. Kroppen fylldes med värme och det blev ännu bättre med påfyllning av mat och vin. För övrigt var krogens andra specialitet grillat marsvin.

  Fick ett mejl från min vän Lars som i Marocko besökt anläggningen där de handskalade räkor vi köper här hemma skalas.Räkorna fångas, kokes och frysen in vid Canada, åker till Marocko där de töas, skalas och läggs i lake och så far de norrut för att hamna på räkmackor här.

  När nu hästlasagne debatten rasar som värst finns ett gemensamt drag med räkorna. Uppenbarligen görs nästan all frusen lasagne på samma anläggning. massor av olika varumärken till flera länder. Så lurade konsumenterna är, hmm skall jag lyxa till med Findus idag och så är det samma som lågpriskedjornas märken. Kött far runt mellan Europas stater och så åker lasagnen i motsatt riktning.

  Transporter är för billiga. det är knas att det är lönsamt att skicka räkan till ett land med låga löner.

  Vi vet att CO2 utsläppen måste ner. Det är billigt och enkelt att skicka gods med lastbil. Tåg är dyrt och krångligt. Ett enskilt land kan inte införa de nödvändiga förändringar som behövs så det är tur vi är med i EU och där kan verka för bättre transportlösningar.

  Och detta fattar vi alla, men ändå, fast jag vet att det är kallt där också så vill jag möta våren i Italien, får se finns det några billiga flygbiljetter???

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons