Ämne Hygien

 • Torsk på torsk

  David Kallós I gårdagens Metro kunde vi läsa om de två stackare som hittat  en levande mask i sitt paket med färsk torsk.

  Att masken levde visar ju att de köpte en någorlunda färsk fisk. Och masken måste ju till 99% bestått av torsk så..

  Men denna nyhet är ytterligare ett exempel på en konstig syn på mat. Vad maten egentligen är förnekas. Att vi tillagar maten är ju inte bara för smaken utan även för att döda parasiter och skadliga bakterier.

  På en köttbit finns de flesta bakterierna på ytan, så när vi bryner den i pannan dör de. Häromveckan på dansk TV så såg jag en världskänd kock tillaga en hel gris. Den koktes vid 59 grader i 36 timmar. Det är ju inte osannolikt att grisens tarmpaket spruckit då grisens tömdes efter slakt, så en och annan tarmbakterie kan säkert finnas på revbenens insida. Och där inne mitt i grisen har säkert temperaturen under många timmat varit idealisk för bakterietillväxt när den tillagas vid så låg temperatur. Men lite får väl gästen riskera för njutningens skull.

  En yngre krögare som anser sig vara duktig skröt för mig häromveckan om den rådjurs-råbiff med enbär han hittat på.

  Jag frågade om han någonsin jagat och flått rådjur. De brukar  krylla av fästingar i pälsen, maskar i avföringen hittar man och ofta har kulan på vägen ut dragit med sig lite magmys in i köttet. Jag älskar råbiff och viltkött, men rått viltkött, nja kanske inte.

  Gamla testamentets regler om att man inte skall äta skaldjur, ålar och liknande, gris, rovfåglar och djur med tassar var säkert kloka hälsoråd. Kanske nödvändiga idag igen.

  Som sagt masken i torsken visade att fisken var färsk, själv minns jag fortfarande en grej som hände hos oss på Brogatan för ett par år sedan. det kom en låda med jättefin ekologisk batavia sallad. Alldeles nyskördad och härligt krispig. En av mina kockar började tvätta bladen och ropade usch nä vi måste slänga salladen. På ett av bladen satt en liten färglad snigel. Det var äckligt och allt skulle slängas. Jag sa stillsamt, om nu snigeln kan må så bra av salladen är det bra mat för oss också. Det hade varit mycket äckligare om salladen var besprutad så snigeln dött.

  Jag vet inte om min tidigare medarbetare fattade, hon skakade skeptiskt på huvudet.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons