Ämne Import

 • 38 av 75 möjliga importerade viltprodukter

  Jeanette Bohman Hösten är vilt för mig. Det är härligt med en höstig älggryta, en mör och fin renstek, skogens kantareller och för att inte tala om alla bären. Hög mysfaktor! 

  Här på gården inleder vi oktober med en 10-rätters avsmakningmeny där vi använder oss av höstens inslag från vildmarken och havet, det blir också inledningen till våra viltveckor.

  Jag är uppvuxen i en liten by i norrbotten och älgjakten var den stora händelsen varje höst. Man gick man ur huse, vi barn fick ledigt från skolan och det var folkfest i byarna. Tyvärr också mycket sprit inblandat och en del tragiska olyckor. Papporna jagade och mammorna lagade köttsoppa till festen i bygdegården, och under tiden alla var upptagna med jakten så sprang vi barn runt och gjorde bus. Mina föräldrar åkte också varje år till norra Norge för att fiska och jag minns när de kom hem med tunnor av saltad fisk, laxöringar, rödingar och lax.

  Jag har tagit med mig dessa minnen av smaker in i mitt restaurangkök och jag njuter när jag får bjuda på dess delikata rätterna gjorda på dessa ursvenska råvaror.

  Så nu sitter jag här igen för att beställa varor då jag med häpnad ser att endast älg- och renköttet kommer från Sverige. Allt övrigt såsom vildsvin, hare, fasan, rådjur, hjort, anka, pärlhöns och rapphöns kommer från allt annat än Sverige, mycket är inte ens från Europa.

  Besviken blir jag, för något är jättefel när jag vet att Skåne har en stor del av vildsvinen i sina skogar, rådjur finns väl i hela Sverige nästan i var mans trädgård nuförtiden, likaså fasanerna i södra delen. Varför ska det vara på det här viset? Varför kan vi inte gynna den svenska jakten och använda oss av det som finns i våra egna skogar, det borde väl ändå bli aningen mer klimatsmart?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons