Ämne Inkfest 2013

 • Dagens ungdom

  David Kallós Våren verkade aldrig vilja komma, men nu exploderar allt, fruktträd, rhododendron, sipporna är förbi, clematis, tulipaner. Någon enstaka ask har inte fått blad ännu, och grannens ginkho är väl inte heller grön, men annars. Mellan Hägg och Syrén är inte ett tidsmått utan handlar om meter, de blommar för fullt bägge två.  Årets nykomlingar är ett par svarta rödstjärtar som häckar i trädgården.

  En viss doft av gödsel kändes in över Lund i morse, någon bonde är väl sen med vårbruket och lukten av djuravföring spreds i försommarvinden.

  Men Skåne är ju en jordbruksbyggd så  det får lukta skit.

  Min dotter som igen lämnat lärdomsstaden Lund och iställlet läser i Stockholm kom på besök över Kristi Himmelsfärd.

  Jag förslog raskt att vi antingen torsdag eller fredag skullle åka till Köpenhamn. Där pågick dels Riesling- festival där en massa barer, restauranger och handlare erbjöd tyska godsaker, vidare var det Ink- fest, nordens största tatueringsfest med 190 nålpickare som jobbade, freak-shows, öl och musik etc etc. Dessutom efter som den stackars flickan inte fått Christiansö- sild på länge, eller rejemad, leverpostej och annat heller, och inte  sett Tivolis nya hörn, eller besökt Mikkelers nya bar så..självklart borde vi åka. Men nej säger hon, pappa jag har en massa att plugga. Pappa lockar med vin, öl och snaps och hon tackar nej. Det går utför med dagens ungdom.

  När jag i slutet av april var uppe i Stockholm så var det en sak som slog mig.

  Om nu vi kommit till Köpenhamn så en av de saker som gör att Köpenhamn känns som en europeisk storstad, som Paris, Rom, Milano, m. fl. är bilarna.

  Bilarna är små och färgglada, Fiat 500, små Renaulter och andra kompakta bilar lämpade för storstan tränger sig smidigt fram ofta körda av en elegant kvinna i karriären. In i mellan kommer någon enstaka bil med stort baksäte där någon prominent herre blir körd till vad det nu är.

  Men när man skall korsa en gata i  Stockholm så får man akta sig för det ena plåtmonstret större än det andra. Stora fyrkantiga schabrak med en ensam man talandes i mobiltelefon står i bilköerna och släpper ut avgaser. Range Rovers passar på landet men inte i en stad.

  Men så är det väl, fast det inte luktar gödsel där, Stockholm är ingen stostad, utan en bondhåla.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons