Ämne Innovation

 • Vill du dela på 600 000 kr?

  Anders Johansson Torsdag den 9 oktober 2014 är sista dagen för att söka Stockholms stads Innovationsstipendium. Sju förslag får dela på 600 000 kr vilket innebär att varje vinnare i de sju olika kategorierna får ca 85 000 kr. Besöksnäringen är en viktig näring för Stockholms stad och därför är en av kategorierna besöksnäring. Förra året inkom drygt 10 förslag inom kategorin besöksnäring. Flera av idéerna var väldigt bra och efter att ha läst koncept och affärsplaner samt lyssnat på presentationer utsågs Spontano till vinnare. Förenklat erbjuder Spontano sista-minuten-aktiviteter för Stockholmare och besökare i mobilen som används för sök, bokning, betalning och biljettleverans. Spontano har gjort det möjligt för alla Stockholmare att bli lite mer sponana. Idén har uppmärksammats av många och har fått flera priser och utmärkelser.

  Det behövs mer innovation och utveckling inom kategorin besöksnäring för att Stockholm ska fortsätta att utvecklas både för oss som bor här och för alla som besöker Stockholm. Det enda du behöver göra är att presentera en bra idé som juryn tycker är värd att belöna. Äran och uppmärksamheten visar att andra tror på din idé och prispengarna kan vara injektionen som krävs för att du ska kunna genomföra din idé.

  Ansöker gör du direkt på den officiella webbplatsen för Stockholms stads Innovationsstipendium

 • Belönade innovationer i besöksnäringen

  Anders Johansson Fredagen den 6 december delades Stockholms Innovationsstipendium ut inom sju kategorier. Inom kategorin besöksnäring fick Spontano ca 85 000 kr för sin nya idé att hitta, köpa och få biljett till olika evenemang på en destination samma dag direkt i den smarta mobilen. Namnet antyder att det handlar om att göra det enklare att vara spontan. Arrangörer som har osålda biljetter får en sista chans att via den här kanalen fylla sina tomma platser som annars skulle stått tomma.

  Av årets ansökningar handlade många om att använda ny teknologi för att förhöja upplevelsen för besökaren. Förutom Spontano nominerades en idé att använda sin smarta mobil för att få guidade turer på museer (AudioApps) och en idé kring guidade turer av de som bor i staden (Walk in my shoes).

  Flera andra ansökningar handlade också om mobila lösningar för att ge besökaren bättre information om staden. Två idéer handlade om förstärkt verklighet (augmented reality), dvs. att den smarta mobilen ger mer information om en skylt, ett konstverk eller en plats ofta i kombination med den inbyggda kameran som kan visa hur t.ex. en plats såg ut en gång i tiden.

  Intressant att notera är att innovationskraften kommer utanför besöksnäringen. Med något undantag har idégivarna ingen tidigare erfarenhet av att arbeta inom besöksnäringens företag.

  Jag hoppas att alla som arbetar inom besöksnäringen kommer att stötta dessa nya idéer. De ökar upplevelsen av Stockholm och andra destinationer när utvecklarna expanderar. Innovationerna får besökare att bli nöjdare med sin vistelse och rekommendera att besök till sina vänner. Det är så vi får besöksnäringen att växa.

 • Vill du dela på 600 000 kr?

  Anders Johansson Förändringar i världen sker i allt snabbare takt. I besöksnäringen behöver vi hänga med i utvecklingen och få fram fler nya spännande idéer som kan sättas i verket. Nu finns det en möjlighet att få hjälp med finansieringen. Stockholms stad delar varje år ut ett Innovationsstipentium. En av de sju kategorierna som får dela på 600 000 kr är besöksnäring.

  Ansökningstiden startade i mitten av augusti och ansökan ska lämnas in senast lördag den 5 oktober 2013. Det är enkelt att lämna in ansökan på innovationsstipendiet.se

  Förra året inkom mellan 10-15 förslag inom kategorin besöksnäring. Det fanns många bra idéer och till slut lyckades juryn välja ut tre riktigt bra förslag varav ett valdes som vinnare.

  Jag är även i år ansvarig för juryn i kategorin besöksnäring. I juryn finns dessutom Ninna Engberg, VD för Stockholm Globe Arenas, Anneli Sundström, informationschef på RTS och Per Frankelius, docent vid Linköpings Universitet. Vi hoppas alla att vi ska få väldigt många spännande idéer att välja mellan när vi i november ska hitta en vinnare till årets stipendium.

  Jag är säker på att du går runt och funderar på en idé. Gå till ansökningssidan och berätta om din idé, så har du chansen att få ett stipendium som kan användas för att förverkliga din idé.

 • 375 000 kr för din idé - innovation i besöksnäringen

  Anders Johansson Sedan 1985 har Stockholms stad delat ut innovationsstipendium till nytänkande Stockholmare. Syftet är att stimulera kreativitet och företagande bland boende, arbetande och studerande i Stockholms stad. Detta är Sveriges största innovationsstipendium med 375 000 kr i potten. I år kommer stipendiet att delas ut inom sju olika kategorier varav besöksnäring är en av kategorierna. Äntligen uppmuntras innovation inom besöksnäringen. Detta är ett stort steg framåt för besöksnäringen att få vara med bland andra innovativa kategorier. Juryn för kategorin besöksnäring består av Ninna Engberg, VD för Stockholm Globe Arenas, och undertecknad.

  Ansökningarna ska vara inne senast nu på lördag den 13 oktober 2012. Hittills har det bara kommit in fyra (4) ansökningar inom kategorin besöksnäring. Jag hoppas att alla innovativa Stockholmare lämnar in fler förslag innan lördag. Vi tittar gärna på så många innovativa idéer som möjligt.

  Här är länken till mer information och ansökan:

  Stockholms stads innovationsstipendium

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons