Ämne Italien

 • Räkan, vinet och pållen

  David Kallós Idag är "Amarone"  vin det Rioja var på krogen för ett antal år sedan. Alltså något de flesta anser sig tycka om., symptomatiskt är väl att en av finalfrågorna i "På spåret" handlade om Ámarone. Ekig rioja var aldrig min favorit och jag är inte heller speciellt förtjust i Amarone. Trots detta var en av mina mest positva mat- vin kombinationer just med Amarone. Jag var i Verona en tidig mars, det var vidrigt kallt och ruggigt, otäcka vindar svepte ner från Alperna och det var dessuton nästan ruggigare inomhus än utomhus. Lika varmt och klibbigt som Verona är på sommaren så kyligt var det fast då tvärtom.

  Jag hade blivit rekommenderad en liten lokal restaurang och där fick jag deras specialitet som var att man la ner bitar av hästkött blandat med grönsaker i en gryta. Hällde på vin och kryddor och lät det koka i två dygn till allt förvandlats till något som liknade köttfärssås. I en djup tallrik la de polenta gröt, gjorde en fördjupning i mitten och så i med häströran. Till det drack man Amarone. Kroppen fylldes med värme och det blev ännu bättre med påfyllning av mat och vin. För övrigt var krogens andra specialitet grillat marsvin.

  Fick ett mejl från min vän Lars som i Marocko besökt anläggningen där de handskalade räkor vi köper här hemma skalas.Räkorna fångas, kokes och frysen in vid Canada, åker till Marocko där de töas, skalas och läggs i lake och så far de norrut för att hamna på räkmackor här.

  När nu hästlasagne debatten rasar som värst finns ett gemensamt drag med räkorna. Uppenbarligen görs nästan all frusen lasagne på samma anläggning. massor av olika varumärken till flera länder. Så lurade konsumenterna är, hmm skall jag lyxa till med Findus idag och så är det samma som lågpriskedjornas märken. Kött far runt mellan Europas stater och så åker lasagnen i motsatt riktning.

  Transporter är för billiga. det är knas att det är lönsamt att skicka räkan till ett land med låga löner.

  Vi vet att CO2 utsläppen måste ner. Det är billigt och enkelt att skicka gods med lastbil. Tåg är dyrt och krångligt. Ett enskilt land kan inte införa de nödvändiga förändringar som behövs så det är tur vi är med i EU och där kan verka för bättre transportlösningar.

  Och detta fattar vi alla, men ändå, fast jag vet att det är kallt där också så vill jag möta våren i Italien, får se finns det några billiga flygbiljetter???

 • Fru Söderström Fru Och Lilla.. De tvättar sig i Ramlösa Jordgubb Lime, Ramlösa Jordgu...

  David Kallós Jag har tidigare skrivit hur glad jag är att bo i Södra Sverige där det inte så ofta är snö och så är det nära till Europa.

  Lördagen innan jul, alltså den 22 for jag och min vän Jesper iväg från Lund, vi åkte vid halv tio på förmiddagen, och strax efter tio var vi på Fiskerihavngade 3 vid Sydhavnen i Köpenhamn. Kvarteren är charmigt små ruffiga och i kanalen intill bor folk på fantastiska husbåtar. Men vi skulle till Supermarco, det är en gross för Italienska godsaker där både privatpersoner, restauranger och affärer handlar in. Man blir överväldigad av utbudet.Jag började plocka på mig, ett kul eko vin från Sardinien kostade 150 dkr för tre flaskor. Ett mer exklusivt från samma ö hamnade också i min kundvagn, de små söta flaskorna med färdigblandad Campari, Cynar, Kronärtskockspuré, Ionia och Mokambo kaffe, salciccia, små oliver, fikonmarmelad, en oval fiskstekpanna, Baffo D'Oro öl för 6:- flaskan, i den  manuella disken skar de upp skivor av en fanastisk mortadella och öste upp nygjord pesto, de gav mig underbart bröd och ett knippe av helt magiska små salamisar. Jag har glömt nämna massor av det andra som sardellerna. oljan och kaprisen. Om man la till en tia vid kassan fick man en kopp urstark espresso, en söt bulle i plastpåse och en liten juice, alltså en genuin frukost.

  Fisketorvets köpgalleria är precis intill så på Fötex kunde vi komplettera med billig öl( 24 burkar Kronenbourg 95:-), bra Cahorvin på extrapris, julmedisterpölse, Christiansö sill, dansk rödkål, jödekager( danska julkakor med socker och kanel och det betyder jude-kakor), flödebolller och annat som förgyller tillvaron. I bageriet köpte vi dansk wienerlängd och rugbröd. Det blev ingen sprit på Fötex för Jesper ville till Bottleshop på vägen hem.

  Det komiska var att vin, öl, sprit kostade mer på Bottleshop än på Fötex, eller för den delen Bilka eller Netto. Bottleshop ligger bekvämt till vid brofästet,knökfullt på parkeringen, personalen talar svenska och ingen avgift på svenska betalkort. Priserna jämförs med systembolaget så då är det ju ett fynd, men två minuters längre körning så finns det billigare alkohol och mer att välja på.

  Tre timmar efter att vi kört var tillbaks i Lund igen, passagen över bron kostar med brobiss 115 tur och retur, intjänat på ett flak öl, och de där hemma blev glada för wienerbröd till kaffet.

  Men nu efter helgerna är man lite däst och som skrivit ovanför hade jag köpt en flaska "Cynar", den Italienska bittern gjord på kronärtskocka. Den gör både nytta och är god och både godare och med mer nytta för magen är att dricka den med sodavatten . Så när vi var och handlade på Citygross tänkte jag köpa ett par flaskor sodavatten. Det fanns oändliga varianter av smaksatt mineralvatten, tonic och Schweppes mix för mojito och annat. Men ingen soda!!!! På ICA och Coop Forum samma sak, inget sodavatten. Hur skall en gentleman dricka sin whiskeysoda ? Hur skall man blanda en Tom Collins till frun? Soda har den där lilla sältan och var ju precis som Tonic en medicin. Ramlösa är ingen soda.

  Det får helt enkelt bli en ny resa över sundet där finns inte bara Citronvand utan även soda

  Ritch ratch filibombom

 • Man tager vad man haver sa Cajsa Warg

  Maria Elwing Nu har jag varit ute och rest igen, denna gång till fantastiska Sicilien.

  En reflektion jag gör är att varje ställe, varje land tar vara på det som finns närmast. När vi gick igenom grönsaksmarknaden inne i Palermo syntes det tydligt att det mesta odlats och mognat på plats. Salladen är lite grönare, tomaterna lite mognare och sötare, kastanjerna fräscha rakt igenom hela påsen. På citrusfrukterna sitter de små bladen kvar, vilket ger dem ett mer konstnärligt och aptitligt intryck.

  Eftersom frukten och grönsakerna inte behöver färdas så långt är också priserna otroligt låga i våra mått mätt. 0,79 Euro för en kartong färska smultron, godaste kvisttomaterna för 0,90 Euro kilot...

  Jag slås också av att det finns en utbredd kultur att använda alla delar på djuren i matlagningen. Komage, lever, testiklar, fötter allting finns synligt hos slaktaren. Visst används allt detta också i Sverige, men sällan så att vi som slutkunder får se råvarorna. Vi sätter i oss det i form av korv eller sylta. I mataffären där vi brukar handla hemma kommer det faktiskt in lite inälvsmat då och då, jag undrar om det har skapats en efterfrågan från invandrare eller om det är så att det finns en kunskap och ett intresse hos oss svenskar att faktiskt laga mat från grunden i större utsträckning. Har alla matlagningsprogram gjort sitt till kanske. Det är förmodligen fler 80-talister än 60-talister som kan sätta en köttfond.

  Hur som helst så finns det en husmanskost som ofta speglar vad det går att få tag i på orten. På Sicilien fick vi äta många rätter gjorda på aubergin som verkar ta en central plats. Tomater såklart, porcini (svamp) och fantastisk fisk, mycket svärdfisk. Ostar gjorda på get och fårmjölk.

  Melanzane alla Parmigiana åt vi bl a flera gånger. Det är som en Siciliansk signature dish. Vi provade den dessutom på olika restauranger för att verkligen få kläm på hur den brukar lagas. Ibland var den god, ibland gudomlig. Nu är det bara att börja laga! Siciliansk kokbok har inköpts för inspirationens skull.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons