Ämne Jämställdhet

 • När blev hbtq mörkröd?

  Gustav Stenbeck När jag i helgen satt och läste DN så blev jag helt ställd när jag läste att LUF (Liberala Ungdomsförbundet) hade nekats att delta i Uppsala Pride. Anledning var att LUF och (fp) inte delar Uppsala Prides "antikapitalistiska och socialistiska vision". Ni som följer min twitter har redan kunnat lästa mitt raljerande.

  Det som upprör mig är när rörelser politiseras på ett mycket ologiskt, och i många fall destruktiva, sätt. Genom att aktivt utesluta alla partitillhörigheter utom (v) och (fi) så har Uppsala Pride, och den hbtq-rörelse de vill företräda, gjort ett avgörande misstag. De har exkluderat personer som jag.

  Uppsala Pride säger sig inte vilja vara vän med alla. De vill vara kontroversiella - då de sjävla verkar anse att den rörelsen de företräder är just detta. Att vara kontroversiell kommer med både fördelar och nackdelar. Fördelen är att de får uppmärksamhet i DN (förvisso genomförs inte Pride-festivalerna i medieskugga idag varpå denna fördel är förhållandevis marginell). En annan fördel är att rörelsen aktivt kan sätta en målgrupp till sin festival - de som röstar på (v) av riskdagspartierna och (fi) av de utanför riskdagen.

  Nackdelen är att de profilerar sig mot 5,6 resp. 0,4% av de röstberättigade i Sverige (källa). Enligt RFSL är uppskattningsvis mellan 5-10% homsexuella. Det innebär att för den målgruppen som Uppsala Pride vill representera måste i princip 100% av dessa rösta mörkrött för de ska kunna gå med i rörelsen. Med största sannolikhet ser inte läget ut på det viset. Det gör att Uppsala Pride arrangeras i ett löjets skimmer och att deras förmåga att driva förändring är i princip obefintlig. Det är helt enkelt en manifestation för de redan politiskt och ideologiskt övertygade.

  Det jag efterlyser från Uppsala Pride är en betydligt öppnare hållning som kommer leda till en förmåga att driva debatt och förändring. För det är väl därför som Pride-festivaler arrangeras? Som det ser ut nu kan ledande personer i Uppsala Pride får vara med och kapa en rörelse med sina egna politiska åsikter och därmed får känna sig betydelsefulla. Hbtq-rörelsen förtjänar bättre!

 • Kungligt smaskens

  David Kallós Kaffe företaget Lavazza har de senaste 20 åren gett ut en kalender. I 2012 variant gör kända fotografer självporträtt till olika teman( se kalendern här). Vissa månader är det väldigt bra och kul bilder, men mycket är svårt gubbsjukt. Februaris Thierry le Gouès månads bild där man ser honom genom två mörka ben drickandes  kaffe och visandes objektivet. April är också helt knas.

  Vad har tjejerna i underkäder med kaffe att göra? Men det är klart nu föll poletten ner. Lavazza är kungligt gott och vi som inte får levande "kaffeflickor" kan åtminstone få dem på bild

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons