Ämne Julbord

  • Julen är här ho-ho

    Maria Elwing En sak som faktiskt är lite speciell med catering är ”bufféproblematiken”. Buffé är en vanlig beställning för oss, eftersom det är ett enkelt sätt för våra kunder att bjuda många gäster.

    En buffé ska självklart aldrig göras för snål, d v s med mat som räcker precis till antalet gäster. Tänk själv hur du skulle uppfatta en buffé om du var nummer 38 av 40 som kom fram och skulle lägga för dig. Då har Arne tagit två kycklingbröst istället för ett, Lena bara sallad (men väldigt mycket) och Sture har tagit all sås för han älskar sås. Och buffén ser ut som ett slagfält. Allt som är kvar är potatis och bröd. Det går såklart inte. Det måste se trevligt ut när den 38:de gästen kommer fram eller när den som tog först går sitt andra varv. Vikten mat per person måste ökas i proportion till antalet rätter du lägger till på buffén. Låter självklart för en köksmänniska men ibland är detta svårt att förklara för kunderna. De kanske har en tajt budget och försöker få ner priset från 350 till 300 och vill ta bort en rätt. Man får berätta att det som händer då är att man måste öka upp alla andra rätter med den vikten som man tar bort. Det blir inte alltid billigare tyvärr. Lurigt, men så är det.

    De största bufféerna lagar vi i jultid. Julborden dignar ju av mat. Ibland läggs det upp till ett kilo (!) mat per gäst, i första hand beroende på att antalet rätter är så stort. Och sällan kan gästen ta vara på det som blivit över eftersom maten oftast stått framme i rumstemperatur i flera timmar. Det är då jag tänker att en hederlig, traditionell jultallrik faktiskt inte är en så dum idé.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons