Ämne Kött

 • Ordbajseri

  David Kallós Som man exempelvis kan läsa här på Besöksliv skall finalisterna i årets kock som ett av  tävlingsmomenten tillaga "svenskt gårdslamm". I affärerna ligger bleka Gårdskycklingar från Kronfågel . Gårdsgris står det på matsedlar. När jag var i Stockholm serverade en krog "oxe från xxxxx-gård med gårdslök och bräserade gårdsmorötter. Gårdssmör har jag också sett säljas.

  Snart får väl Arla döpa om mjölken till" Gårdsmjölk från våra Arla gårdar".

  För om något nu är Gårdslamm, vilka lamm är inte det? Vad kallas dem? Var kommer dem kycklingar från som inte är gårdskycklingar?  Det är bara fånigt, bönder har bondgårdar och där växer de djur och växter vi köper för att äta. 

  Tramset att kalla saker för "gårds" skall snarast förpassas till språk kyrko-gården. Det är sorgligt att något i branschen så tongivande som "Årets Kock" har drabbats av detta ord ogräs. Rensa bort det.

 • Vem styr vem, Dagens Nyheter?

  Johan Bjelke I dagens DN kan man läsa om hur köttindustrin har satt igång hela trenden med low carb och överkonsumtion av proteiner. Intresseorganisationerna skall ha "planterat", i sammanhanget ett roligt ord, denna trend, precis som mejeribolagen planterade "latten". I samma nummer kan man läsa om hur vi snart kan äta odlat kött. En entrecote på kruka, extra blodig. Tack. Är det kanske som så att det är köttmotståndarnas finorganisation som varit x-tra duktiga eller bara en tillfällighet, eller går det djupare än så?

  Fram för köttet. Fram för den levande svenska landsbygden. Fram för mångfalden. Fram för våra köttrestauranger som håller kvalité och svensk kött längst fram på menyn. Och fram för kolhydrater. Jag är så evinnerligt trött på alla dessa pippifåglar som äter allt utom energi. Vad är rimligt och vart skall det sluta?

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/odlat-kott-kan-minska-miljoproblem
  http://www.dn.se/livsstil/kottdiet-sponsrad-av-kottindustrin

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons