Ämne Kenya

 • Konstigt eller "Den enes bröd- den andres död"

  David Kallós Jag kanske redan har svaret på min frågeställning. Tittar man på en karta över Afrika så ser man de tydliga raka gamla koloniala gränserna som skapat enat och delat gamla kanske inte länder men låt oss säga gemenskaper.

  För det är konstigt. Igår hade vi från vår grönsakshandlare, som är ett dotterbolag till den ledande restaurangrossisten, beställt  brytbönor och trots deras ambition med lokal odlat, så levererades slentrianmässigt kenyanska bönor. Samma som de har året om. Vi är inne i sensommaren här. Om man går in på ICA är det Kenyanska sockerärtor. Västra Kenya med Rift Valley är extremt bördigt.

  Samtidigt i samma ICA affär där de säljer bönor och ananas från Kenya kan man köpa Aftonbladet där utmärglade svältande barn är på bild och vi uppmanas skänka en timlön. Bilderna av de svältande barnen är från Kenya.

  Så vi skall samla in pengar för att skicka mat till det land där vi inte bara kan köpa ärtor ifrån utan även i fiskdisken Nil- abborre och Tilapiafilé från Victoria- sjön. Och kaffe därifrån finns också i de flesta affärer.

  Kenya exporterar massor av livsmedel, men i delar av landet är det svält. Gör vi här i Europa rätt eller fel när vi köper mat därifrån? Kenya är ett underbart turistland, är det OK att åka dit?

  Svaren är inte självklara, men vi bör åtminstone tänka efter.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons