Ämne Kokbok

 • 400 kokböcker om året

  Maria Elwing Det ges ut mer än en kokbok PER DAG i Sverige. Det är fantastiskt att intresset är så stort för mat. Jag har skrivit om det tidigare i samband med att vi har letat med ljus och lykta efter kockar och kallskänkor då jag förundras över var alla gömmer sig  (är de hemma och skriver kokböcker?).

  Höga krav ställs på den som vill skriva en kokbok som säljer bra, som går att använda på ett vettigt sätt och som ger inspriation. Det är en konst att skriva recept så att vem som helst ska kunna förstå dem. Författaren får inte slänga sig med köksbegrepp som för honom är naturliga men som för läsaren blir obegripliga. Det gäller också att provlaga om och om igen för att undvika att recepten blir konstiga när de räknas om till färre portioner och ska lagas på hemmaspisar och i hemmaugnar. Vikter måste många gånger räknas om till volymmått eftersom få har en hushållsvåg hemma. Vissa råvaror kan vara svåra att få tag i om man befinner sig utanför storstadsregionerna.

  För att komma igenom bruset av alla kokböcker som ges ut gäller det att hitta nya grepp! Igår var jag och lyssnade på Danyel Couet från F12 som nu har släppt en ny kokbok. Han har drivit restaurang Fredsgatan 12 som lämnade sin adress och strukturerade om sin verksamhet i början av året. Boken F12 som släppts nu är ett minne från uppbyggnaden och driften av krogen under 20 år.

  Danyel berättade att han har varit väldigt bestämd med hur den här mycket speciella boken skulle se ut. Den är inbunden utan hård rygg, med utsida i kalvskinn, särskiljande papper mellan kapitlen, inslagen i silkespapper och omsorgsfullt placerad i en handgjord kartong. Jodå, den kostade en slant, m en den sticker ut rejält från mängden!

  Bilderna är tagna av världsberömda fotograferna David Loftus (jobbar mycket med Jamie Oliver) och Pieter ten Hoopen (du missade väl honom inte på Fotografiska för ett par år sedan?). Författaren Cecilia Gyllenhammar har bidragit med en roman i kokboken (!). Melker har självklart bidragit och är medförfattare. Recepten är enligt uppgift ”anpassade för de som vill utmana sig själva i hemmet” (ja, jag tänker prova).

  Vi provsmakade omsorgsfullt gjorda och jättegoda drinktilltugg som ackompanjerades av ett eller annat glas god champagne. 

  Nu är det kokboksläsning som gäller!

 • Macarons à la mode

  Just nu pågår Modeveckan i Stockholm. Precis som inom mode så finns ju trender inom matområdet. Kanske inte lika kollektionsberoende men dock…Någonting som fått ett väldigt uppsving är macarons, härliga maräng/mandelkakor med olika osannolika fyllningar. I större städer som London och Paris finns butiker med macarons från golv till tak.

  En av mina favoritbutiker är den exklusiva franska kedjan La Durée. Var senast i en av deras butiker i London i januari och botaniserade bland allt gott. Kunde inte låta bli att köpa några av deras kokböcker. Lyxiga kokböcker är nästan lika härligt som maten i dem. Att öppna och bläddra i en helt ny kokbok, med mycket bilder och fina recept är en ynnest. Titta bara på bilderna…

   


   


   

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons