Ämne Konditori

 • Jag blir så glad (av choklad)

  Maria Elwing Igår var jag på en otroligt inspirerande kurs hos Gastromerit med Cecilia Andersson. Cecilia jobbar i vanliga fall på Tössebageriet och blev Årets Konditor och Svensk Mästare i konditori 2012.

  Oj, vilken fart det var hela dagen! Vi fick lära oss massor om choklad och tryfflar. Vi gjorde tryfflar, macarons, bakelser, choladmousstårtor och fick tips vid temperering av choklad. Jag beundrar verkligen konditorer och bagare som besitter ett sådant fantastiskt hantverk. Och det ju superkul att få komma in ”bakom kulisserna” och få bra knep med sig. Det kan inte vara annat än ihärdig träning som ger den färdighet en duktig konditor uppvisar, jag är djupt imponerad.

  Det var ganska intressant att upptäcka att endast ett av recepten innehöll nötter och då jordnötter (som inte ens är en nöt utan en baljväxt). Vi talade lite om detta med allergier som verkar explodera. Vi som kör catering och även restauranger får numera 5-10% intoleranser i våra beställningar vilket är en markant ökning på ganska kort tid. Bakverk innehåller ofta både gluten och nötter, men nu har jag några finfina recept i samlingen med godsaker som t o m jag själv kan äta av!

  Jag blev glatt överraskad över vårt resultat och hoppas kunna använda en del av kunskaperna här på jobbet!

 • En svår nostalgitripp, en dag för sent

  Jag kan notera att hysterin kring 14 februari, alla hjärtans dag, lagt sig något. Även om det är naivt av folk att försöka få bord på krogen just denna dag. Besökare från Stockholm trodde att det alltid var sådant tryck på Malmös restauranger en tisdag kväll.


  Men min nostalgiska betraktelse skall handla om andra hjärtan, vaniljhjärtan. Ett gott vaniljhjärta är bland det godaste man kan få i kakväg.


  När jag som spoling läste på Katedralskolan i Lund gick vi och åt på Parkskolan, ett och halvt kvarter bort. Den officiella regeln var att man skulle gå Grönegatan ner eller upp och sedan svänga vid Stålbrogatan  med den mytomspunna "Evas Shop" eller ner längs Stadsparken.


  Det var bara en kille Mikael, numera jurist, som gjorde det, alla andra sneddade genom garagen i kvarteret Billegården. De är numera rivna. Efter lunchen passareda man ventilationen från Conditori Billegården. Och det doftade ljuvligt. Vaniljhjärtana var fortfarande varma och spröda. Det var ingen luft i mitten de var sprängfyllda med kräm, perfekt socker pudrade och med den lilla syltpricken i "springan". Klart man köpte ett eller två med sig om man hade pengar. Thebrödsbageriet Runa hade också goda hjärtan, inte lika bra som Billegården, men ändå.


  Men numera stöter man bara på upptinade svampiga förolämpningar till vaniljhjärtan, det är väl inte ens bake off, de skall bara tina. Lite kräm sitter smetat på  degens insida. Det är bara tomt, dyrt och ledsamt. Den som säljer dem saknar hjärta, men det är väl en bra symbolik för vår tid där omsorg och värme outsoursats och ersatts av snabba klipp

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons