Ämne Krogmoms

 • En korv hos Pölsemannen, en kaffe på Malmö C och en annan hos Statoil

  David Kallós Ett fokus som helt verkar glömmas bort när nu frågan om en sänkning av restaurang står inför ett avgörande.

  Häromdagen mumsade jag i mig en korv vid en av Pölsemannens vagnar. Jag stod vid den lilla hyll- liknande disk som löper runt vagnen. Korven var halvgod och jag mådde lite illa efteråt och smaken hängde kvar länge. Men eftersom jag stod vid vagnen och åt borde väl momsen här då vara 25% och inte de 12% matmoms som gäller vid take -away. Men här var allt 12%.

  På Malmö C fick jag härom veckan vänta lite längre på ett tåg och köpte då en cappucino. Fast jag drack den vid ett ståbord som tilhörde stället så på kvittot som jag faktiskt fick 12% moms.

  Och nyligen då mitt ressällskap blev väldigt kissenödigt så passade jag med bättre festblåsa på att köpa Aftonbladet, äta en bulle och ta en kopp kaffe på en Statoil mack. Medans min nödige vän blev färdig hann jag dricka kaffet och äta bullen också här vid ett ståbord inne på macken. På kvittot 12% moms.

  Många restauranger öppnar idag en liten butiksdel, många mataffärer har en liten servering, ja gränsen mellan restaurang och butik blir mer flytande.

  Och när exakt samma produkt kan säljas med olika skattesatser uppstår medvetet och omedvetet fusk.

  Jag tror att Statoil aldrig tar 25% på den mat de säljer, kaffekedjorna är nog också ganska medvetna om vad de gör.

  En momssänkning på krogen kan skapa fler arbetstillfällen, men framförallt ger den samma spelregler för fler aktörer. Så om statsfinanserna inte tillåter en sänkning av restaurangmomsen så borde den logiska följden vara att höja matmomsen.

  Men det är lätt att raljera över flotta krogar, men den poliker som skulle föreslå höjd matmoms skulle begå politiskt självmord, speciellt om det vore en socialdemokrat.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons