Ämne Liseberg

 • Verkligheten är den verkliga ironin.

  David Kallós Ingen har väl missat Lisebergs reklamkampanj med gråtande barn. Jag tycker personligen den är usel. Ironin är osmaklig. "Vissa barn tvingas åka till Italien i Sommar" och så bilden med den gråtande flickan.  Förutom det självklara att inte alla har råd med utlandssemester så kan man ju också se flickan som ett trafficking offer från östra europa eller är hon det oskydiga offret i en vårdnadstvist som nu måste bo hos sin stränga italienska mamma istället för hos myspappan i hans svenska stuga.

  Att debatten kring kampanjen mest handlat om bilden med pojken som tvingas till Kreta och att detta skulle vara taskigt mot den grekiska ön är pinsamt.

  Samma reklamkampanj med liknande tema  är möjlig  att göra utan  de cyniska tolkningsaternativen.

  Man hade kunnat visa en familj med två uttråkade ungar framför lutande tornet i ett dammigt svettigt Pisa, kanske dragande en fotograferande stressad svettig pappa i handen mot en glasskiosk med upptrissade priser och så texten "Varför åkte vi inte till Liseberg?"

  Så som ett tips till Liseberg vet ni nästa år var ni skall vända er för kampanjidéer, min taxa är garanterat lägre än den byrå ni dumt nog använt i år.

  Men åter till verkligheten, igår klev jag ut från Malmö C. Sneddade över gatan mot gamla Börshuset och där är det en reklamtavla med just nu bilden av den gråtande flickan som tvingats till Italien. Lutad mot tavlans fot på den kalla trottoaren  sitter en tiggare. Om det är hans vanliga plats  och om symboliken är medveten eller en slump vet jag inte.  Jag tog upp mobilen och tog en bild som jag tänkte visa här, men när jag ser bilden tydligare på min dator än i mobilen så känns det inte bra. Mannen på bilden är inte bara en "tiggare", han är någons son och kanske pappa, en människa. Och om jag sprider bilden för att visa hur rätt tänkande jag är så närmar jag mig cynismen hos Liseberg, jag borde åtminstone bett mannen om lov att fotografera honom.

  Fotot var jäkligt bra, men det är raderat. Orden får räcka

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons