Ämne Matglädje

 • Arlas Guldko

  Gustav Stenbeck Så var det dags i år igen. Prisutdelning av årets Guldkor i totalt fem kategorier. Vi på Nordic Choice hade för andra året i rad en anläggning i Final. Förra året var det Clarion Hotel Sign och i år var det Yasuragi Hasseludden.

  Det som slår mig med detta arrangemang är dels hur välplanerat och -genomfört det är, men även hur uppskattat och välbehövligt det är.

  Det finns så många personer som varje dag arbetar i matlandet Sverige, men långt från både storstäder och potentiella Michelin-stjärnor. Jag tänker fråmst på hjältarna ute i skolköken som i år hade möjligheten att tävla i två kategorier; bästa skolmat och bästa förskolemat.

  Dessa personer är de verkliga vinnarna i mina ögon, de som varje dag tålmodigt och målmedvetet ser till att framtidens makthavare, medborgare och samhällsbärare får den bästa möjligheten i livet som det är möjligt!

  Jag dedikerar vår andraplats (nästa år står vi längst upp!) till alla er. Ni är grymma!!

 • Men ät ordentlig mat, för fan!

  Gustav Stenbeck En sak som intresserat mig länge är hur maten påverkar våra liv. Förstås ur ett miljöperspektiv, men då jag tränar ungefär 400 pass per år så blir mat även mycket centralt för mig ut ett hälsoperspektiv.

  Äter jag inte bra blir jag sjuk.

  Då minst 250 av de 400 passen är styrketräningspass så äter jag mycket protein. Jag ligger på kring 200 gram protein om dagen. "Normalt" ligger nog på 40% av det.

  Då jag har haft kost som hobby sedan jag började träna på allvar 2001 så har jag följt trenderna med stort intresse. Ta det lugnt nu, jag ska inte gå loss på kvälltidningsdieter eller ondgöra mig över skadliga idéer i dagens dieter. Tvärtom. Det finns en hel del spännande idéer i alla (eller i alla fall de flesta) dieter som kommit de senaste 15 åren.

  Det som dock är spännande är hur vi haft en förskjutning från fett som det skadliga näringsämnet till kolhydrater. Förskjutningen har skett gradvis med start med de olika metoderna kopplat till GI. Som sedan gått över till LCHF. När denna förskjutning skett så har jag bara väntat på att även proteinet ska komma in i skottgluggen. Nu verkar det vara på gång - och det är ansatt både från hälso- och miljöhåll.

  Vi kan nu läsa att kött fyrdubblar cancerrisken, samt att proteiner behöver omvärderas. Det som alla träningsfanatiker jagar, IGF-1 , ett insulinliknande hormon som kickar upp muskelbyggandet är även enligt studier ett hormon som står som den största boven bakom aggresiva cancerformer.

  Någonstans tar jag detta med ro. Mat har blivit så sjukt komplicerat i vår värld. Ena dagen "brinner fettet i kolhydraternas låga" - nästa dag flockas vi till LCHF och 5:2. Av någon anledning har vi klarat hålla vikten även med kolhydrater i kosten eller inte droppat som flugor av cancer av köttkonsumtion.

  Däremot så är animaliskt kött framställt på andra sätt än via naturbete inte en höjdare för klimatet och det bör vi ta på allvar. Men även detta är snabbt löst med min rubrik.

  "Ät ordentlig mat, för fan!"

 • Är vi överraskade?

  Gustav Stenbeck Jag är, precis som alla andra, upprörd över den köttskandalen som rullas ut i Europa just nu. Findus har fått bära hundhuvudet, men färdiga lasagner från alla de stora dagligvaruhandlarna har dragits tillbaka.

  Anledningen är, som vi alla vet vid detta laget, att lasagnen ska innehålla nötkött, men innehåller hästkött istället. Förvisso helt ofarligt hästkött, men ändock tabubelagt för mänsklig konsumtion.

  "Vi har blivit lurade", säger Jari Latvanen, vd för Findus Nordic. Han fortsätter: "Det är ett avtalsbrott. Avtalet säger att nötköttet ska komma antingen från Tyskland, Frankrike eller Österrike."

  Redan här ringer det varningsklockor. Från Frankrike, Tyskland eller Österrike? Det är ju stora delar av Europa. Självklart är det svårt att spåra kött i den sådan värdekedja.

  Och när vi ändå pratar om värdekedjor. Låt oss titta på den i det aktuella fallet med hästkött i enportionslasagne, från SvD.

  "Findus färdiga enportionslasagne tillverkas av franska Comigel, i en fabrik i Luxemburg. Comigel köper i sin tur köttet av den franska köttproducenten Spanghero. Enligt Benoit Hamon, biträdande finansminister i Frankrike, köpte Spanghero det frysta köttet från en cypriotisk handlare, som hade kontrakterat en handlare i Nederländerna, som i sin tur fick leveranserna från ett slakteri i Rumänien”

  Detta betyder att det är minst sju leverantörer som hanterar din enportionslasagne innan den hittat in i micron. Sju! För en anrättning som kostar 25 kr i butik.

  Hur mycket pengar tror ni har gått åt till att föda upp kon/hästen på ett ens tillnärmelsevis värdigt sätt? Jag kan tänka mig att förpackningen kostat mer än vad som gått till köttproducenten.

  Vi måste förstå att köttvaror som kostar 25 kr - för en hel portion - inte håller kvaliteten! Bra råvaror kostar pengar. Så enkelt är det. När vi sedan äter bra råvaror är chansen mycket större att även djuren mår bra.

  Findus har något felaktigt ensamt fått skulden för denna skandal, som i grunden är ett mycket större problem där Findus är medskyldiga. Så är även vi konsumenter.

  Med så många leverantörer som hanterar maten är det inte överraskande att detta händer. Men det är alltid lika upprörande. Allra minst för konsumenterna som äter häst istället för ko. Den största skandalen är det lidande som djuren måste genomlida innan de blir en 25 kr portion med lasagne.

  Innan vi är villiga att betala minst det dubbla kommer detta fortsätta hända.

 • Har David Kallós blivit djurrättsvän?

  Gustav Stenbeck Ser att vi nu har två bloggare om hållbarhet på Besöksliv. Kul! Snart får jag och David starta konsultfirma ihop. Det skulle vara snabba och vassa formuleringar på visitkorten, bra personalmat, intellektuella och stimulerande debatter om mat, hållbarhet och djurrätt. David kan säkert komma fram med ett vasst bolagsnamn. Eller har kanske läsarna något förslag?

  Men innan vi skickar in papprena till bolagsverket så måste vi reda ut Davids armbåge. Jag känner mig nämligen inte så träffad, då David i vanlig ordning förväxlat begreppen och verkar sätta mig i den försvarande ställningen för en industri jag aldrig försvarat. Jag skrivit om detta förut, inom ramen för foderomvandlingsförmåga och mitt egna köpbeteende.

  Jag skrev även så sent som för någon vecka sedan, inom ramen för vår foie gras-debatt följande:

  “Vad gäller Davis argument om kyckling så är det kul att han läst min blogg. Jag skrev ju om denna industri i april i år. Oavsett hur bisarr denna industri är – och på den punkten är jag och David överens – så finns det ett val för konsumenten. Vill denne inte ställa upp på kycklingindustrin. Välj ekologiskt. På så viss går tiden till slakt i alla fall upp till 81 dagar.”

  Låt oss dock titta närmare på Davids siffror.

  77 miljoner kycklingar föds upp i Sverige. 160.000 dör under transporter enligt honom och Aftonbladet. Det betyder att 0,2% dör under transporterna. Dessa 0,2% är en del av ”standarddödligheten” på 5% som finns i den industriella uppfödningen av kyckling idag. 77 miljoner föds upp och 3,85 miljoner trillar av pinn innan slakt. Kalla fakta. Och förjävligt.

  Låt oss sätta Davids argumentation i sammanhanget foie gras som han försvarade i vår debatt nyligen.

  Enligt PETA så är andelen fåglar som dör i foie gras-produktion mellan 10 till 20 gånger högre än i “konventionell” ankuppfödning. Det är svårt att hitta information på nätet om vad dödlighetsgraden i konventionell produktion är, men i en bra uppfödare i Bangladesh är dödligheten 2,1%. Låt oss halvera denna dödlighet bara för sakens skull. Jag vill ju inte öppna för snack om att asiatiska länder har så mycket sämre förhållanden än Sverige. Så låt oss säga att dödligheten i ett europeiskt land är 1% av ett ankbestånd (alltså en femtedel av dödligheten hos motsvarande kycklingbestånd).

  Till detta lägger vi premien om 10 till 20 ggr högre dödlighet pga tvångsmatning vilket ger oss 10-20% i dödlighetsgrad i ett ankbestånd för foie gras-produktion. 2-4 ggr högre än den industriella kycklingproduktionen David har sådana problem med.

  Så svaret är nej. David har inte blivit djurrättsvän, i alla fall inte en konsekvent sådan. Jag som redan sett fram mot vårt företags firmafester.

  Jaja, lätt kommet, lätt förgånget.

  Och ps. Om du är någon av de 20.000 personer som bor på ett av våra hotell varje natt så får du inte glömma att avnjuta äggen på någon av våra 170 frukostbufféer. Ekologiska vartenda ett. För vi på Nordic Choice ser detta problem och agerar för att ta vårt ansvar.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons