Ämne Miljö

 • Inte ens 15 % av Sveriges hotell bryr sig om miljön

  Anders Johansson Det finns ca 2045 hotell i Sverige, men bara 15 %, ca 284 hotell, av alla hotell i Sverige är Svanenmärkta.

  Jag och säkert många med mig trodde att vi i besöksnäringen var ganska bra på det här med miljöarbete. Det kändes som om miljömärkning idag var mer eller mindre en hygienfaktor. Det är troligen Scandics och Svenska Mötens omfattande och genuina miljöarbete samt Svanenmärkning som fått allmänheten att tro att hotellbranschen är miljömedveten.

  Miljömärkningen Svanen tillkom på initiativ av Nordiska Ministerrådet för 25 år sedan och firar detta i dagarna genom kampanjen ”Rädda världen lite grann varje dag”. Svanen är Nordens officiella miljömärke och det drivs på uppdrag av regeringen, utan bransch- eller vinstintresse. Svanen är en frivillig, positiv märkning av varor och tjänster. De är till för att hjälpa konsumenter att leva ett miljövänligt liv.

  Hotell är en kategori av de nästan 200 olika varor eller tjänster som kan märkas med Svanen. En Svanenmärkt hotell-, restaurang-, konferensverksamhet har tagit ett helhetsgrepp om sitt miljöarbete och klarat Svanens stränga krav. Verksamheten arbetar, med hjälp av Svanen, mot det hållbara samhället. För att bli Svanenmärkt måste verksamheten t.ex. klara ett antal gränsvärden. Energiförbrukning som är ett av gränsvärdena, är ett av de områden som ger upphov till störst miljöpåverkan från dessa verksamheter.

  Uppenbarligen tycker inte 1760 hotell i Sverige att miljöarbetet är så viktigt att de vill visa detta genom en Svanenmärkning. Till några hotells försvar kan man säga att det finns en enklare miljöcertifiering som heter Green Key med 35 certifierade hotell i Sverige. Några hotell driver även miljöfrågor enligt miljöledningssystemet ISO 14020-24 som är fokuserat på förbättringar till skillnad från en Svanenmärkning som ställer absoluta krav.

  Det är en besvikelse, för att inte säga en katastrof, att inte fler av Sveriges hotell driver ett miljöarbete överhuvudtaget eller inte vill visa att de är duktiga på miljöarbetet genom en Svanenmärkning.

 • Hur ser det hållbara företaget ut?

  Gustav Stenbeck Det är en fråga jag får ganska ofta. Framförallt från många av mina vänner som ibland kan bli lite trötta på mina analyser om kringvärlden. 

  Hur ser då svaret ut?

  Det skrämmande svaret är att det företaget inte finns. Det ännu mer skrämmande svaret är att jag inte ens vet hur det företaget skulle se ut.

  För två år sedan var 84% av världens energiförbrukning av fossilt ursprung. Alltså var 84% av vår tillväxt fossil. 84% av alla solpaneler, elbilar och vindkraftverk skulle krasst sett inte kunna byggas utan fossilenergi. 84% av den levnadsstandard vi är tillvanda vid idag är omöjlig utan fossilenergi.

  Utan olja, kol och gas skulle världen bokstavligen talat stanna.

  I och med att de nya digitala lösningarna inte är mer energieffektiva än de gamla industriella så är det svårt att förlita sig på ny teknologi för att komma till bukt med stigande temperaturer till följd av ökade koldioxidutsläpp från fossila energikällor.

  Vi måste som samhälle inse att ny teknologi inte är lösningen. Saker måste även framgent produceras. Vilka servrar ska annars YouTube köras på?

  Således är det svårt att säga vad som är det hållbara företaget, för så länge företaget ifråga är beroende av energi, transporter, insatsvaror eller kompetens så är det i dagens samhälle inte hållbart.

  Vi måste alltså sluta att endast leta efter det hållbara företaget och istället utvärdera två viktiga faktorer.

  1. Världens energisystem
  2. Tillväxt-paradigmet

  Dessa två områden skulle jag säga är de absolut viktigaste faktorerna för det hållbara företaget. Hur ska vi då påverka för detta?

  Ja, det är inte så enkelt. Är det?

 • Vill du ta en dusch?

  Gustav Stenbeck Tittar just nu på piloter för ett test av nya duschmunstycken. Så här kan de se ut numer.[[wysiwyg_imageupload:2279:height=280,width=210]]

  Tanken är att vi som kedja ska kunna spara vatten och el/fjärrvärme för att värma vattnet. Besparingar som dessa gör vi för att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga i vår prissättning. MEN inte på bekostnad av våra gästers komfort.

  Jag vill dock slå ett slag för sparduscharna. Senast när Petter uttalade sig om vår miljömärkning i en norsk tidning så svämmade kommentarsfältet över med både ris och ros.

  Det var ett ris som intresserade mig speciellt. Det gällde ett av våra hotell i Norge som enligt kommentaren inte alls tänkte på miljön då vattenmängden i duscharna var överväldigande. "Som att stå i ett vattenfall" tror jag kommentaren var.

  Jag ringde prompt upp hotellet och kollade med dem och mycket riktigt körde de sparduschar, vilket jag även kunde bekräfta med deras vattenförbrukning.

  Visst är det härligt att tekniken med duschar nu kommit så långt att det kan kännas som att stå i ett vattenfall när man står i en spardusch?

  Ett av de första nödvändiga testerna som jag gör innan jag rekommenderar någon dusch ut till våra hotell är att skruva i den hemma och sedan be min fru tvätta håret... Tuffare kontroll än så har jag svårt att se framför mig!

 • Men ät ordentlig mat, för fan!

  Gustav Stenbeck En sak som intresserat mig länge är hur maten påverkar våra liv. Förstås ur ett miljöperspektiv, men då jag tränar ungefär 400 pass per år så blir mat även mycket centralt för mig ut ett hälsoperspektiv.

  Äter jag inte bra blir jag sjuk.

  Då minst 250 av de 400 passen är styrketräningspass så äter jag mycket protein. Jag ligger på kring 200 gram protein om dagen. "Normalt" ligger nog på 40% av det.

  Då jag har haft kost som hobby sedan jag började träna på allvar 2001 så har jag följt trenderna med stort intresse. Ta det lugnt nu, jag ska inte gå loss på kvälltidningsdieter eller ondgöra mig över skadliga idéer i dagens dieter. Tvärtom. Det finns en hel del spännande idéer i alla (eller i alla fall de flesta) dieter som kommit de senaste 15 åren.

  Det som dock är spännande är hur vi haft en förskjutning från fett som det skadliga näringsämnet till kolhydrater. Förskjutningen har skett gradvis med start med de olika metoderna kopplat till GI. Som sedan gått över till LCHF. När denna förskjutning skett så har jag bara väntat på att även proteinet ska komma in i skottgluggen. Nu verkar det vara på gång - och det är ansatt både från hälso- och miljöhåll.

  Vi kan nu läsa att kött fyrdubblar cancerrisken, samt att proteiner behöver omvärderas. Det som alla träningsfanatiker jagar, IGF-1 , ett insulinliknande hormon som kickar upp muskelbyggandet är även enligt studier ett hormon som står som den största boven bakom aggresiva cancerformer.

  Någonstans tar jag detta med ro. Mat har blivit så sjukt komplicerat i vår värld. Ena dagen "brinner fettet i kolhydraternas låga" - nästa dag flockas vi till LCHF och 5:2. Av någon anledning har vi klarat hålla vikten även med kolhydrater i kosten eller inte droppat som flugor av cancer av köttkonsumtion.

  Däremot så är animaliskt kött framställt på andra sätt än via naturbete inte en höjdare för klimatet och det bör vi ta på allvar. Men även detta är snabbt löst med min rubrik.

  "Ät ordentlig mat, för fan!"

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons