Ämne New York

 • Foursquare gjorde resan till New York perfekt

  Anders Johansson Livet är för kort för att stå ut med dåliga restauranger, kaféer, barer och annat när man är ute och reser. Självklart använder jag som så många andra Tripadvisor för att kolla både hotell och restauranger innan jag bestämmer mig för var jag ska bo och äta. Jag väljer dock väldigt sällan de hotell som har fått bäst betyg för de är nästan aldrig min typ av hotell. Mina val hamnar en bit ner i listan, men jag väljer definitivt bort hotell och restauranger som inte når upp till en viss nivå i bedömningarna.

  När man är ute och reser - särskilt i USA - är den bästa appen Foursquare. Hela tanken med Foursquare är att det ska vara lätt att hitta ställen när du befinner dig i området. Du tar helt enkelt upp telefonen och Foursquare talar om vilka ställen som är bäst i närheten av dig. När vi var i New York i oktober använde vi Foursquare hela tiden. Vi bestämde att inte gå till några ställen som inte hade minst 9 på den tiogradiga skalan. Livet är som sagt för kort för att stå ut med dåliga upplevelser.

  Här är några tips från New York

  • Birch Coffee, 21 E 27th St som har 9,3 av 10 på Foursquare
  • Per Se, 10 Columbus Cir Ste 4 - 9,2 (Thomas Kellers trestjärniga restaurang i New York)
  • Nobu Fifty Seven, 40 W 57th St - 9,3 (Nobu Matsuhisa har nu 32 restauranger i 28 städer)
  • MoMA Design Store, 81 Spring St - 9,2 (jo även butiker bedöms)
  • Stumptown Coffe Roasters, 30 W 8th St - 9,3
  • Satina, 820 Washington St - 9,0 (ligger i Meatpacking där High Line börjar)
  • High Line, mellan Gansevoort och 34th St - 9,6 (Parken som är byggd på järnvägsspåren uppe i luften)
  • Upland, 345 Park Ave S - 9,4 (nya amerikanska köket)
  • Dough, 14 W 19th St - 9,5 (ett helt fantastiskt donutbageri med kafé)
  • Nougatine at Jean-Georges, 1 Central Park W - 9,2 (den enklare avdelningen på Jean-Georges)
  • ABC Kitchen, 35 E 18th St - 9,6 (Jean-Georges Vongerichtens konceptrestaurang med det nya amerikanska köket)
  • The Carlyle, 35 E 76th St - 9,1 (här bor stjärnorna och här spelar Woody Allen ibland, kändistätt på frukosten)
  • Zabar's, 2245 Broadway - 9,1 (mataffären som har allt + en märklig deli där man träffas runt ett stort matbord)
  • Jean-Georges, 1 Central Park W - 9,4 (Jean-Georges Vongerichtens trestjärniga restaurang)

  Det finns visserligen några väldigt omtalade och kända restauranger i listan, men dessa och framförallt de andra var inte särskilt dyra. Bedömningen inkluderar om upplevelsen står i paritet till priset. Foursquare har många fler restauranger, kaféer, butiker och sevärdheter som får betyget 9 eller mer i New York. Ladda ner Foursquare på Appstore eller Google Play och sluta slösa bort din dyrbara tid på saker som inte är bra var du än befinner dig.

   
 • Perfekt långhelg i New York

  Anders Johansson Upplevelsen av en storstad blir väldigt olika beroende på vilken stadsdel man besöker. Jag har precis spenderat en långhelg i New York och hunnit se många olika stadsdelar.

  Boendet på The New York EDITION (Madison och 24 gatan) var fantastiskt bra. Vi hade ett hörnrum på våning 38 med utsikt mot East River och mot södra Manhattan. Det märks att Ian Schrager har stått för koncept och design och att Marriott säkerställt att alla bekvämligheter finns i hotellrummet. Rummet gick i tidlösa ljusa färger. Självklart finns eluttag vid sängen, men även två USB-uttag för att ladda mobiler och plattor. Sängen är huvudattraktionen och underbart skön under alla fyra nätterna. Badrummet har regndusch och handdusch. Spegeln har inbyggd belysning som lyser upp ansiktet. Handdukarna är stora och de mjukaste jag har upplevt. Rummen har även en soffa med ett lite högre bord för arbete och måltider. TV:n är extra stor och har ett vridbart väggfäste. Perfekt mörkläggning, temperatur och tystnad. Hissarna är utrustade med ett nytt system. Med nyckelkortet väljer man vilken våning man ska till och får ofta en direkthiss till sin hotellvåning. Hotellets lobbybar är livlig med en lite yngre publik. Guldbaren och restaurangen är lite lugnare.

  Runt hotellet finns många bra restauranger och kaféer. För att hitta rätt ställen använder jag alltid Foursquare. Alla som inte har minst 9 (av 10) i betyg får inte besök av mig. Hotellet lyckades få bord åt oss på annars fullbokade Upland (nya amerikanska köket) och ABC Kitchen (Jean-Georges Vongerichtens trendiga restaurang för det nya amerikanska köket). Vi hittade även till Birch Coffee som serverade riktigt bra kaffe.

  Om man undviker Times Square ger New York ett riktigt propert intryck. Det är välstädat och tryggt. Utbudet är fantastiskt i allt från restauranger till shopping med mängder med nya koncept som i New York har ett skyltfönster mot hela världen. I år kommer närmare 60 miljoner besökare från hela världen till New York. Du borde vara en av dem för att hålla dig uppdaterad om vad som händer i världen.

 • Destinationsutveckling i Stockholm och New York

  Anders Johansson Vi är stolta i Stockholm över en utbyggd Stockholmsmässa, ett nytt Waterfront Congress Center, Stockholmsarenan under byggnad i Globenområdet, Nationalarenan under byggnad i Solna och en mängd andra investeringar i att göra Stockholm till en attraktiv destination. Dessa fyra investeringar beräknas till drygt 7 miljarder kronor. Detta är bra intesteringar som kommer att ge många goda anledningar till att besöka Stockholm för både affärs- och privatresenärer. Antal besökare, mätt i form av gästnätter i kommersiella övernattningar, var drygt 10 miljoner under 2011 och väntas fortsätta att öka de närmast åren. 2020 ska siffran vara 15 miljoner.

  New York har framgångsrikt satsat på att attrahera besökare och satte för några år sedan upp målet 50 miljoner besökare till 2012. När siffrorna räknas samman för 2011 visar det sig att målet redan nåtts under 2011. I veckan som gick föreslog New Yorks guvernör att det ska byggas en ny mäss- och kongressanläggning för ca 28 miljarder kronor med en total yta på 371 000 kvm. Det ska bli USA:s största mäss- och kongressanläggning och kommer att ligga i Queens nära John F Kennedy-flygplatsen. Anläggningen blir 5 gånger så stor som Stockholmsmässan och inkluderar ett hotell med 3000 rum. Det blir en satsning i världsklass.

  Ska vi lyckas utveckla Stockholm som en destination i världsklass är det bra med förebilder. Jag tycker att New York är en bra förebild. Staden har dessutom större väderproblem än Stockholm. Kyla och snö på vintern och tryckande fuktig värme på sommaren.

  New York är inte bara en bra förebild när det gäller stora satsningar utan också i de små detaljerna. Här är några exempel:

  • Bra skyltar med kartor för besökare till fots över hela Manhattan
  • En fantastiskt bra webbplats med all tänkbar information om vad som händer i New York
  • Aktiviteter under lågsäsong, t.ex. New York restaurant week 16 jan - 10 feb och teaterveckor 17 jan - 4 feb (när det är som kallast och snöigast)
  • De är aktiva på Facebook och har till och med med flera språkversioner
  • Det går att boka bord på restaurangerna på Facebook
  • De är aktiva på Twitter
  • Det finns gratis wifi på flera platser i New York

  Det finns ingen anledning att Stockholm ska vara sämre på dessa detaljer än New York. Här handlar det mer om kunskap, vilja, samordning och genomförande än om stora finansiella resurser. 

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons