Ämne Nordic Choice Hotels

 • Earth Hour

  Lördagen den 31 mars, mellan kl 20.30 – 21.30 så släcker vi ljuset i världens största manifestation för klimatet. Eller för något faktiskt, det finns inga större rörelser än Earth Hour.


  Förra året deltog 135 länder. Det som startade så sent som i mars 2007 har verkligen blivit en global rörelse och Nordic Choice kommer självklart vara med på Earth Hour 2012 återigen.


  Här ser ni en av våra styrelsemedlemmar, Gunhild Stordalen tillsammans med Al Gore uppmana Norge att släcka ljuset. Filmen är tagen när Gunhild och Petter åkte med Al Gores "The Climate Reality Project" till Antarktis.


  http://www.youtube.com/watch?v=aRiEqUVCeZo


  Temat för Earth Hour i år är “If you will, I will”. Alltså utmaningar. Se här vår koncerndirektör Arne Haugen utmana Petter Stordalen. Vem tror ni det är som filmar?


  http://www.youtube.com/watch?v=b6IX26R8hsw


  Utmaningen gick förstås även ut på Twitter, där ni kan se både "The Challenge" och Petters snabba svar!


  WWF har skapat en generator där ni enkelt skapar utmaningar som ni kan dela på Facebook. Jag ser att Selma Spa+ har skapat sin utmaning. Alla som utmanar mig publicerar jag självklart på bloggen och jag vågar säga redan nu att jag antar i princip alla utmaningar som kommer!


  Jag håller på att smida planer om vem jag ska utmana och med vad… Jag återkommer till det. Tills dess uppmanar jag alla att utmana varandra och delta i Earth Hour!

 • VK - ute ur dimman

  Då var VK för detta år avklarat, och jippot som lockade nästan 2300 Nordic Choicare och drygt 300 leverantörer är över. Mycket tråkigt för oss som får uppleva det, för bättre firmafest än VK får man leta efter.


  Det blev ju dessutom en del mediaintresse kring detta spektakel som håller många anställda heltidssysselsatta under månaderna innan.


  Comfort Hotels passade samtidigt på att lansera en schysst "Trainspotting" spoof. 6.300 views på Youtube nu. Mest utrymme i norsk media fick dock cameon från en viss hotellprofil...


  Vill ni se bilder, finns några i min Twitter-feed, twitter.com/gustavstenbeck (för övrigt en bra kanal att följa om du är nyfiken på vad jag håller på med) eller på Facebook, facebook.com/gustavstenbeck.

 • VK!

  När man jobbar på Nordic Choice är januari en månad vigd åt VK. Vinterkonferensen. Ett spektakel som går av stapeln i slutet på januari varje år, ett event som inget annat.


  VK är för Nordic Choicare, vad Olympiska Spelen är för idrottare.


  I år är vi över 2200 anställda som är med på konferensen och Petter Stordalen har idag hållit sin Key Note. Mycket fokus ligger på våra nya, stora hotellöppningar bla. på Arlanda och i Göteborg.


  Men Petter lade även stor tyngd på vikten av hållbarhet och ansvarstagande affärer.


  Ikväll är det Nordic Choice Rhythm Zone på Clarion Sign. Jag återkommer med bilder och rapporter från festen, upplevelsen och händelserna vi kallar VK!

 • När miljö sparar pengar

  Jag var i slutet på förra veckan ute på Comfort Hotel Runway som ligger bredvid Gardermoens flygplats i Oslo. Jag var där för att träffa en av våra leverantörer av energieffektiv belysning. Resultatet de presenterade var minst sagt imponerande.


  Det främsta skälet till att jag är imponerad är ljuskvaliteten på deras nya generation av LED-belysning. Ur ett energiperspektiv är ju LED grymt imponerande. Även ur ett giftperspektiv då de är snäppet vassare än lågenergilamporna som innehåller kvicksilver (om än i liten mängd).


  Problemet har hela tiden varit kvaliteten på ljuset. Jag har LED i min utebelysning och på bilden ser ni skillnaden mellan den nya generationens LED, och den gamla.  Så länge ljuset sett ut som den uppåtriktade spoten så har jag inte kunnat rekommendera LED som allmänbelysning, det är helt enkelt inte trovärdigt ur en funktionssynvinkel. Visst har vi LED på flera hotell, men jag har inte varit övertygad om att tekniken kan gå in och axla i princip alla applikationer på hotellen. Förutsatt att livslängden hålls med befintliga transformatorer kommer LED nu göra intåg i våra hotell.


  En stor fördel med LED är den långa brinntiden. LED ska räcka minst 10 ggr längre än halogenspotten som den byter ut.


  Vad är då besparingen? På Comfort Runway ska vi testa att byta ut ca 300 halogen-spottar om 40 watt vardera, till nya om 4 watt. Då dessa står på dygnet runt är besparingen nästan 115.000 kr/år på elräkningen. Med tanke på att Jostein som byter lamporna istället för att skifta 3-5 om dagen nu kan gå till att byta någon enstaka i veckan så sparar vi även på personalkostnad. Det viktiga att se här är att besparingen slår rakt på bottenlinjen. Skulle vi jaga omsättning för att öka vinsten med motsvarande 115.000 kr måste vi upp över miljonen kr mer i omsättning om vi arbetar med en vinstmarginal på 10%!


  Vad händer med min utebelysning? På 12 spottar med en genomsnittlig brinntid på 8h/dag över helåret behöver jag lägga 1.500 kr mindre på elräkningen varje år. Lamporna kostar ca 200 kr styck vilket betyder att jag har tillbaka pengarna på ett år och fyra månader om man räknar på elkostnad och lampkostnaden av nya halogen-spottar.


  Så alla ni som står vid sidan och tycker LED har ett tråkigt ljus, släpp sargen nu! Tekniken är inte ny, applikationen är inte ny, besparingen är inte ny heller. Det som är nytt är att LED nu är ett realistiskt alternativ till följd av en riktigt schysst ljuskvalitet!

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons