Ämne Nyåkers

 • Hemma bra- men borta bäst

  David Kallós Engelsmännen gör bra mat program. Och precis som det är roligare att se engelska antikrundan än den svenska kopian, så är också de engelska matprogrammen bäst i originaltapppning.

  Och sedan är de säkert rätt billiga att köpa in, så vi kan se Jaime, Gordon och Nigella m. fl. i julspecialer steka kalkon, baka fruktkakor, göra mince pie och christmas pudding. Och med den inspirationen är det inte konstigt att det i det reklamblad från Lidl man fick i veckan lockades med billig kalkon.

  I en artikel i The Observer beskriver journalisten Tracy McVeigh hur Ikea, Henning Mankell, Jo Nesbo och Tv Serier som Bron gjort att den Skandinaviska julen tar över och hotar de engelska sedvänjorna. Britterna drönmmer om frostig folklore, sätter svenska elljusstakar i fönstret, de köper stickade tröjor och den urgamla traditionen att söndagen innan 1:a advent," stirring day" sätta grunden för the christmas pudding är idag ett okänt begrepp för 85% av befolkningen, bara 7% gör sin Christmas pudding själva. Istället bakas pepparkakshus. Den svenska kyrkans luciafirande har flyttats till Westminster Abbey och Southwark Cathedral och alla biljetter är sålda. Nyåkers pepparkakor är en exportsuccé. Sedan har skribenten lite svårt at skilja på svenska, danska och norska seder.

  I England lockar Lidl med billig julgås som påstås vara en svensk tradition. Och för vissa av oss är det så, min mormor  var danska så på julafton skulle det vara stekt gås, när vi var lite färre på julmiddagen så fick det bli anka, men det kändes lite fattigt. I år var jag klok nog att köpa en gås till Mårten och stoppa i frysen, för här är det omöjligt att få tag i en gås vid juletid. Men tysk Stollen och Leberkuchen, Italiensk Pannetone, Spansk Turron det finns på alla stormarknader. Prestigebageriet säljer franska bouche a noèl och ostronen behöver inte vänta till nyår.

  Så vi får byta sångtext: Jag drömmer om en jul he..borta

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons