Ämne Nya, gamla köket

  • Släpp sargen... In med det "nya" Gamla köket...

    Stefan Ekengren Tiden är snart förbi då det avancerade och mycket ambitösa köket var lika med snoffsiga och självupptagna restauranger där det presenteras "Fine Dining", skönt...! "Fine Dining"... En beteckning som förhoppningsvis snart är ett minne blott, har alltid ogillat uttrycket... Det är ju bara ord men det står ofta för en fjantig syn på det vi håller på med, pretentiöst, självupptaget, skitnödigt och oödmjukt... Vakna! Slappna av! Släpp sargen!!!... Lyxigt, trendigt, stjärnnivå och avantgarde är INTE lika med allt detta så är det bara... Satt för något år sedan i den stora matsalen/baren på klassiska Palace Hotell i New York. Hovmästaren, en mästare i frack med svart, blänkande och bakåtslickat hår är sedan den dan min måtstock för lyxig, avslappnad, osnobbig och service i världsklass... Mannen var ett socialt geni, han behandlade oss alla, vi sketna turister, miljardärerna, sportstjärnor, barn och filmstjärnor på sitt eget lilla sätt... Han drev med oss , sprang skiten ur sig för en kopp kaffe till någon gammal herre, något barn ville ha mera juice... glimten i ögat, tugget, ironin, garvet, det eleganta och proffsiga.... Jag hoppas han var välavlönad, han bar hela matsalen tillsammans med sina medarbetare, kunde inte sluta beundra... Det var en vanlig eftermiddag på ett av de klassiska ställena, en artist och superstjärna visade oss vart skåpet skulle stå... Kommer ALDRIG glömma honom... För en riktigt intressant diskussion med Fredik Juhlin som är köksmästare på ett av de slott jag nu huserar på. Hesselby Slott... Vi pratar vårt kommande koncept och vi inspireras av det gamla slottsköket med dom stora festerna, matorgierna, det brutala och gränslösa... Serveringssättet på stora svulstiga fat med hela rådjurssadlar eller helstekt anka med saltrostade potatisar... Vi tänker ciselerade champinjoner, flamberat, gycklare, spelmän, glassbomber och oxfilé Wellington... Men också Sofia Coppolas film Marie Antoinette där det eleganta och lyxiga blandas med rockigt och lite skitigt... Att forma det här till ett modernt koncept i nutid är det som surrar i våra skallar just nu, en sak är säker det kommer inte vara i närheten av "Fine dining" trots referenserna vi har... Vi är i början... Återkommer...

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons