Ämne Nyetablering

  • Rum utan fönster

    Mats Carlbäck Budgethotellen blir allt mer populära. Budgethotellen blir samtidigt allt mer avskalade och enkla. Och nu, när ett nytt megaprojekt gör sin entré på den brittiska hotellscenen, verkar man ta konceptet ytterligare ett steg. Baserat på de välkända japanska ”sovlådorna” som slog igenom på 80-talet öppnas 2014 ett budgethotell med 600 rum i West End, skriver The Economist.

    Det mest utmärkande med det nya konceptet är att alla rum är identiska och att de saknar fönster! Den klaustrofobiskt lagde får förmodligen välja andra alternativ. Men poängen med de fönsterlösa rummen är att man får plats med så många fler rum, något som tilltalar företaget bakom satsningen. Varje rum är 10 m2 och det inkluderar badrum. Hur stort badrummet är framgår inte av texten…

    Det blir onekligen spännande att se hur satsningen utfaller. Förutsättningarna lovar i alla fall gott. Budgethotellen hade en beläggning på 84 % under 2010 i London, samtidigt som den brittiska marknaden fortfarande har ett ganska begränsat utbud av budgethotell. I Frankrike har segmentet vuxit stadigt och utgör nu en fjärdedel av marknaden och i USA står de för hela 33 % av hotellrummen.

    Med tanke på att en stor del av Londons hotellutbud, om man undantar de mer kända namnen, ofta är trånga och feldimensionerade och har fönster mot bakgator och annat som man lika gärna kan slippa se, finns det nog möjligheter att ett fönsterlöst alternativ kan fungera.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons