Ämne Restaurang

 • Till alla gymnasiesökande ungdomar!

  Pontus Frithiof Restaurangbranschen och besöksnäringen står inför enorma utmaningar inför framtiden. Behovet är fram till år 2023 ca 50.000 personer, och från skolorna kommer det ut tre tusen varje år, och det räcker således inte ens till halva behovet.
  Därför måste vi alla göra vårt yttersta för att göra branschen mer attraktiv och också hjälpas åt att tvätta bort den gamla och förlegade bilden av branschen som tyvärr fortfarande lever kvar i mångas ögon trots stora förbättringar. Senast i helgen träffade jag en pappa som berättade att hans dotter ville jobba i branschen och han skämdes nästan lite för det. Precis det, är en bild som många har, som vi måste ändra!! 
  Detta gör vi inte över en natt och det är otroligt många olika saker vi måste jobba med, samtidigt, men låt oss börja i en ända.
   

  Låt mig ge er fem frågor och svar som gör det lättare att fundera över att börja jobba inom restaurang:

  - Rädd för arbetslöshet? - Du kommer garanterat att få ett jobb! 
  - Dåligt betalt? Minimilönen har ökat med osannolika 71% sedan år 2000, så vi är inte en låglönebransch längre, nej lönen är inte dålig.
  - Vardag och tristess? Du kommer ha väldigt roligt på jobbet och ingen dag är den andra lik, någonsin.
  - Måste jag vara kock eller servis hela livet? Det finns fantastiska utveklingsmöjligheter i vår bransch, du kan både göra karriär och vara entreprenör, det finns hur många framgångsrika exempel som helst! 
  - Men om jag får barn, då måste jag ju sluta och lämna branschen? Absolut inte, fler och fler företag ser verkligen vikten av att behålla din kompetens och erbjuder ofta sådana tjänster, jag kan personligen lägga till att har man varit hemma med barn så klarar man onekligen ofta många bollar i luften  en klar fördel.


  Som entreprenör själv vill jag kanske trycka lite extra på just den punkten att det verkligen finns enorm utvecklingspotential i branschen. Både att göra karriär inom hela besöksnäringen och även som egen entreprenör.  Sverige är väldigt framstående på många sätt och innovationen och möjligheterna är enorma. Se bara på Sveriges fantastiska krogar - och ändå finns det mycket kvar att göra, inte minst på serivce-sidan.
   

  Så välkommen till en bransch med en spännande framtid! Det vore roligt om du ville bli en del av den.

 • Meny för armband

  Anders Johansson Just nu håller jag på att testa ett armband från Fitbit

  Det börjar bli allt vanligare med armband med funktioner för träning och hälsa. Den nyligen lanserade Apple Watch innehåller även den ett antal funktioner för att hålla koll på välbefinnandet. Mitt armband från Fitbit håller koll på hur mycket jag rör mig, tränar, sover, äter, dricker och antal hjärtslag. Vad har nu detta med besöksnäringen att göra?

  Fitbit och andra armband kommer att påverka restaurangbranschen i mycket stor utsträckning i framtiden. Fitbit är i själv verket ett sätt att bli medveten om sin egen hälsa och en hjälp att förbättra sin hälsa. Det går att sätta upp mål och sedan följa upp vägen mot målet. Ett mål är att hålla en balans mellan förbrukning av energi och intag av energi. Förbrukningen håller Fitbit koll på själv genom att mäta rörelser och puls. Intag av energi måste användaren själv logga i sin smarta mobil. Det är här problemen börjar för restaurangbranschen. För att helt enkelt veta hur mycket energi jag stoppar i mig måste jag logga mat och dryckers energiinnehåll mätt i antal kalorier. Det finns självklart en databas med mängder av ingredienser och maträtter som har fördefinierade kalorimängder, men när jag äter på en restaurang är det i princip omöjligt att veta vad maten innehåller och hur många kalorier det finns i maträtten.

  Fitbit och andra armband kommer att göra allt fler personer medvetna om den egna hälsan vilket kommer att leda till att människan av ren självbevarelsedrift kommer att vilja göra något åt eventuella problem eller helt enkelt förbättra hälsotillståndet. Den första användargruppen är de som redan idag tränar och är fokuserade på sin hälsa. Nästa grupp som "tvingas" bära "hälsoarmband" är äldre personer som får hälsotillståndet övervakat av sjukvården. Nästan lika snabbt kommer barn att "tvingas" bära hälsoarmband av sina föräldrar. Trycket på restaurangbranschen kommer först (och ganska snart) från hälsomedvetna. De restauranger som förstår dessa nya behov hos professionella konsumenter kommer att ligga lite före alla andra och sannolikt lyckas lite bättre.

  Fitbit börsnoterades för några dagar sedan. Aktien har sedan dess stigit och värdet på bolaget är idag ca 63 miljarder kronor.

 • Otrygga företag kan inte skapa högre sysselsättning

  Jeanette Bohman Fredagen den 26 juni går vi in i bubblan, arbetsbubblan. Vi kommer ut någon gång i slutet på augusti, bleka, trötta och förhoppningsvis nöjda efter en bra säsong. Ett 60-dagarspass med 15-timmarsdagar, något som är vardag för en småföretagare. Säsong 13 som ägare av en 300-årig gästgivaregård har verkligen varit en berg- och dalbana, inte minst när det gäller vilka förutsättningar man ska förhålla sig till. Det gäller att upprätthålla sin envisa entreprenörsanda och vara uppfinnare på sin egen gård.

  Vi är på väg in i en avtalsrörelse och redan nu skallar kraven på att de otrygga anställningarna ska bort, taket på A-kassan ska höjas, och skatterna på jobb och företag når en nivå som är förödande. Naturligtvis vill ingen leva i otrygghet, vi vill alla kunna ha någon slags ekonomisk täckning för våra utgifter även då vi inte har jobbinkomst, men alla reformer man skallar om handlar om de anställda i vårt samhälle, det är så allting är uppbyggt en gång i tiden, och så fortsätter det.

  En tillvaro som småföretagare innebär inte sällan att jobba för två, eller fler då man ofta får kliva in och göra jobbet själv när någon blir sjuk. Om du själv blir långvarigt sjuk och behöver ta det lugnt får du väga detta mot både privat inkomstbortfall som företagets verksamhet. Vikarie för dina många arbetstimmar till marknadsmässig lön är inte att tänka på. Då småföretagaren ofta har en lön som ligger långt under de anställdas kollektivavtal så blir även sjukpenningen därefter samtidigt som verksamheten riskerar att tappa farten. En enorm otrygghet.

  I vår bransch, hotell- och restaurangbranschen jobbar vi med säsonger. Inte minst alla vi som driver verksamhet på landsbygden. En högsäsong då vi ska tjäna ihop pengar för att överleva lågsäsong.Att som företagare bli sjuk under högsäsong kan verkligen vara förödande för verksamheten. Kniven på strupen med andra ord för det är ju inte så att du som småföretagare kan stämpla de dagar som företaget inte har några inkomster, vilket är grunden för att företaget ska betala ut lön. Nu skallar ropen om att visstidsanställningar ska bort, det är otryggt. Ja, kanske det, men nödvändigt för att vår bransch överhuvudtaget ska finnas. Som småföretagare i vår bransch bestäms ditt liv och din verksamhet utifrån så många yttre faktorer såsom väder, valutor, konjunkturer, turistströmmar och inte minst skatter, avgifter och tillstånd. Det svänger, kraftigt, från månad till månad, från vecka till vecka, från den ena dagen till den andra. Då är det nödvändigt att också ha en flexibel personalstab. För det är väl inte så att alla ni som har semester i juli vill byta till januari, eller ni som äter lunch kl 12 vill äta kl 15 för att vi skulle få ett jämt flöde av gäster hela året dygnet runt? Nej, ni vill ha er trygghet.

  Som småföretagare med en hotell- och restaurangrörelse så känner du av varje svängning i omsättning men det är inte det som räknas egentligen utan det är bara ett mått. Ett annat ännu viktigare mått är vad siffran längst ned säger efter att kostnaderna dragits av. Den sk vinsten eller förlusten. Politikers dribblande med momsen, arbetsgivaravgifter, bolagskatter, tillståndsavgifter, energiskatter ger direkta effekter både till viljan, modet och inte minst möjligheten att skapa tillväxt och jobb. Svängningar och otrygghet som detta skapar skulle ingen anställd i vårt land acceptera, men när det drabbar småföretagen så skiter man fullständigt i det från regeringens håll. Vi är inte viktiga. Att hävda att det är fel på affärsidén, som många vänsteranhängare hävdar när en småföretagare har synpunkter på den jobbdödande politiken, är tunna argument då i sådana fall större delen av restaurangbranschen, handeln och inte minst samtliga landsbygdsföretagare skulle drivas med felaktig affärsidé. Men så är ju inte naturligtvis inte fallet, företagarna är inget kollektiv med samma förutsättningar utan istället envisa entreprenörer som vill förverkliga idéer, skapa tillväxt och jobb till sig själv och till andra. Se det istället.

  Regeringens vilja att stänga ute småföretagen är synnerligen uppenbar inte minst när det gäller upphandlingsprocesser. På flera ställen kräver man nu kollektivavtal för att få delta i en upphandling. Många småföretag har inte det då det kan röra sig om familjeföretag. De blir alltså utestängda även om man skulle tänka sig att flera småföretag går ihop om en upphandling. Senaste nytt är att man ska anställa en långtidsarbetslös eller erbjuda praktik. En restaurang som vill vara med i en upphandling faller då direkt eftersom det inte är tillåtet att ha praktikanter under vissa förutbestämda tider som facket bestämt. Hur får vi ihop det här då? Och bara för att man upphandlar betyder väl inte att man behöver mer personal? Och vart tog företagets rätt att bestämma vem man vill anställa och med vilken kompetens vägen? Några exempel på okunskap som skapar både omöjliga förutsättningar och stor otrygghet hos småföretagaren.

  Jag har ställt frågorna till flera av regeringens och socialdemokraternas politiker på twitter. men de svarar ALDRIG när man kommer till frågan om hur deras politik främjar småföretagens tillväxt och jobbskapande. ALDRIG ett svar på den frågan. Det måste ju betyda att regeringen anser att 4 av 5 jobb är totalt oviktiga i vårt land och bättre är att gömma arbetslösheten i statliga åtgärder än att skapa förutsättningar för småföretagen att skapa fler jobb och öka sysselsättningen.

  Politiker i Sveriges regering, våga släppa kontorssolen och debattpodiet och ta möjligheten i kragen för att ta er ut i verkligheten bland småföretagarna under era semestrar för så länge ni inte förstår vad som skapar jobb i ett småföretag så kommer ni att fortsätta fatta förödande beslut för jobben och tillväxten. Så länge som politikens beslut enbart handlar om anställda, industri och ams-åtgärder så kommer inte sysselsättningen i Sverige att öka! Så länge som företagaren och dess verksamhet svävar i otrygghet med ständigt nya förödande beslut så kan ingen planera för tillväxt och jobb, det gynnar ingen.

 • Reflektioner från Los Angeles

  Anders Johansson Efter tio dagar i Los Angeles på tre olika hotell och en mängd olika restauranger har jag en del reflektioner.

  Det här är bättre på hotellen i Los Angeles

  • Sängarna och bäddningen är fantastisk. Det är en upplevelse att sova.
  • Frukostbufféerna är riktigt bra med en avsevärt högre kvalitet på innehållet.
  • Stora badrum med stora badhanddukar
  • Parkeringsservice - det är alltid någon som tar hand om bilen

  Det här är bättre på hotell i Stockholm

  • Wifi är bättre på hotell i Sverige - ofta gratis och hyfsat snabbt
  • Snabb in- och utcheckning - effektiviteten är överlägsen
  • Det finns ofta fler el-uttag i hotellrummet på svenska hotell

  Det här är bättre på restaurangerna i Los Angeles

  • Snabbare och mycket vänligare service
  • Bättre kunskap om menyerna
  • Prisvärt i förhållande till kvaliteten
  • Parkeringsservice

  Det här är bättre på restaurangerna i Stockholm

  • Allt ingår i priset på menyn (inga skatter och serviceavgifter tillkommer)

  Hotellen i Stockholm står sig bra och skulle bli ännu bättre om bädden förbättrades. Lite mer maximalistisk bäddupplevelse istället för den spartant svenska standardupplevelsen.

  Vanliga restauranger i Stockholm står sig slätt jämfört med kvalitetsnivå på mat och service i Los Angeles i förhållande till priset. Kostnadsläget är annorlunda, men å andra sidan är konkurrensen i Los Angeles mördande jämfört med Stockholm.

  Det mest positiva är ändå hur väl taxitjänsten Uber fungerar. Snabbt, effektivt, vänligt och väldigt prisvärt.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons