Ämne Restaurang

 • Foursquare gjorde resan till New York perfekt

  Anders Johansson Livet är för kort för att stå ut med dåliga restauranger, kaféer, barer och annat när man är ute och reser. Självklart använder jag som så många andra Tripadvisor för att kolla både hotell och restauranger innan jag bestämmer mig för var jag ska bo och äta. Jag väljer dock väldigt sällan de hotell som har fått bäst betyg för de är nästan aldrig min typ av hotell. Mina val hamnar en bit ner i listan, men jag väljer definitivt bort hotell och restauranger som inte når upp till en viss nivå i bedömningarna.

  När man är ute och reser - särskilt i USA - är den bästa appen Foursquare. Hela tanken med Foursquare är att det ska vara lätt att hitta ställen när du befinner dig i området. Du tar helt enkelt upp telefonen och Foursquare talar om vilka ställen som är bäst i närheten av dig. När vi var i New York i oktober använde vi Foursquare hela tiden. Vi bestämde att inte gå till några ställen som inte hade minst 9 på den tiogradiga skalan. Livet är som sagt för kort för att stå ut med dåliga upplevelser.

  Här är några tips från New York

  • Birch Coffee, 21 E 27th St som har 9,3 av 10 på Foursquare
  • Per Se, 10 Columbus Cir Ste 4 - 9,2 (Thomas Kellers trestjärniga restaurang i New York)
  • Nobu Fifty Seven, 40 W 57th St - 9,3 (Nobu Matsuhisa har nu 32 restauranger i 28 städer)
  • MoMA Design Store, 81 Spring St - 9,2 (jo även butiker bedöms)
  • Stumptown Coffe Roasters, 30 W 8th St - 9,3
  • Satina, 820 Washington St - 9,0 (ligger i Meatpacking där High Line börjar)
  • High Line, mellan Gansevoort och 34th St - 9,6 (Parken som är byggd på järnvägsspåren uppe i luften)
  • Upland, 345 Park Ave S - 9,4 (nya amerikanska köket)
  • Dough, 14 W 19th St - 9,5 (ett helt fantastiskt donutbageri med kafé)
  • Nougatine at Jean-Georges, 1 Central Park W - 9,2 (den enklare avdelningen på Jean-Georges)
  • ABC Kitchen, 35 E 18th St - 9,6 (Jean-Georges Vongerichtens konceptrestaurang med det nya amerikanska köket)
  • The Carlyle, 35 E 76th St - 9,1 (här bor stjärnorna och här spelar Woody Allen ibland, kändistätt på frukosten)
  • Zabar's, 2245 Broadway - 9,1 (mataffären som har allt + en märklig deli där man träffas runt ett stort matbord)
  • Jean-Georges, 1 Central Park W - 9,4 (Jean-Georges Vongerichtens trestjärniga restaurang)

  Det finns visserligen några väldigt omtalade och kända restauranger i listan, men dessa och framförallt de andra var inte särskilt dyra. Bedömningen inkluderar om upplevelsen står i paritet till priset. Foursquare har många fler restauranger, kaféer, butiker och sevärdheter som får betyget 9 eller mer i New York. Ladda ner Foursquare på Appstore eller Google Play och sluta slösa bort din dyrbara tid på saker som inte är bra var du än befinner dig.

   
 • 7 tips till unga som vill göra karriär inom branschen

  Pontus Frithiof Förra veckan var jag i Umeå och föreläste för ett 40-tal elever på universitetet. Superintressant att träffa unga pigga hjärnor med stor nyfikenhet på framtiden.

  Även om mina dagar är hårt schemalagda från morgon till kväll så kan det vara roligt ibland att lägga tilll sådana här inslag i min agenda, och jag tycker det är extra kul att få engagera mig i kommande generationer.

  Dagens tema var entreprenörskap och revenue management varvat med lite annat smått och gott. Mer kanske inspiration än klassisk föreläsning.  

  Sedan delgav jag några karriärtips, eftersom mitt framträdande riktar sig mot kommande karriärister inom branschen, alltså unga ambitiösa individer som vill göra karriär.

  Mina tips:

  1. Sätt mål för dig själv och din karriärsutveckling, sätt gärna delmål också, delmålen måste vara rimliga och kunna uppnås, men målen totalt sett måste vara höga.

  2. Se till att lära dig hantverket från grunden: Utbilda dig och sug åt dig av kunskap. Absorbera från medarbetare, läs böcker, kolla Youtube, se till att gå utbildningar. Visita och Restaurangakademien och många fler har massor av bra utbildningar. Prata med din arbetsgivare om att lägga in det i din utvecklingsplan.

  3. Bygg ditt personliga varumärke. Var noga med hur du syns och i vilka sammanhang. Skaffa omgående en profil på Linkedin som du håller uppdaterad och vårdar.

  4. Prenumerera på tidningen Chef. Här får du massor av bra ledarskapstips och man kan lära sig jättemycket.

  5. Skaffa en mentor, gärna en person som är minst 15 år äldre. Det behöver inte nödvändigtvis vara någon från samma bransch men gärna med erfarenhet från ledande positioner.

  6. Våga prova tidigt i karriären, man blir mindre riskbenägen ju äldre man blir, och man ångrar sällan det man gör utan snarare det man inte gör! Just do it!

  7. Se till att alltid leverera på en jämn nivå, det gäller på individnivå likväl som på verksamhetsnivå, eftersträva alltid en hög lägsta nivå.

  Jag rundade av föreläsningen med att gratulera allihopa till ett mycket bra val av yrkesbana! Alla studenter som satt i rummet kommer garanterat få jobb i branschen, alla har unika möjligheter att både bli entreprenörer  och göra karriärer om de vill. Hela besöksnäringen skriker efter kompetens och erfarna människor. 

  Förutom det så är det ju en fantastiskt roligt bransch att arbeta i. 

  /Pontus

 • Framtiden i matsalen!

  Pontus Frithiof Sedan en tid tillbaka jobbar jag med några projekt för att höja statusen på matsalspersonal i Sverige. En oerhört viktig fråga för branschens framtid. Kanske mer viktig än vad många tror.

  Som krögare har jag också insett relationen mellan bra service, personal och lönsamhet.

  Som restauranggäst har jag förstått att serviceupplevelsen är i väldigt många fall minst lika viktig eller viktigare än matupplevelsen.

  Eftersom jag haft förmånen att i nästan hela mitt liv ha fått både vistas i men även arbetat i Frankrike, så har jag också förundrats över hur samma yrke i två olika länder kan ha så olika status.

  Som initiativtagare till #servicelyftet har jag bjudit in matsalsrepresentanter från hela landet, här finns också representanter från utbildningarna i såväl Grythyttan, Umeå, Restaurangakademien, Stockholms hotell och restaurangskola med fler. Även representanter från Visita är med. Vi har träffats ett par gånger nu och det har varit riktigt givande och bra samtal.

  Samtal och en gemensam lägesbild är viktigt. Jag är dock väldigt mån om att detta arbeta skall mynna ut i konkreta idéer och förslag som alla kan arbeta med och genom dessa arbeten faktiskt vara med och bidra till en förändring. För att lyckas måste vi komma fram till konkreta idéer med tydliga syften och mätbara mål.Och det är också viktigt att detta varken blir ett "Pontus-projekt" eller "Stockholms-projekt"! Vi måste jobba över hela branschen och över hela landet om vi skall lyckas.

  Som entreprenör har jag lärt mig en sak, det tar alltid mer tid och kostar mer än man trott, att lyckas. Personligen tror jag det kommer kosta mer att misslyckas! 

  I går hade vi ett möte i #servicelyftet och då hade vi även bjudit in två praktikanter från Umeå för att få en inblick i hur de tänkt och hur de valt restaurang. Vi frågade hur deras föräldrar och omgivning reagerat på deras jobbval och vad de har för förhoppningar på branschen. Jätteintressant!

  Vi bjöd också in Lina Bergkvist som är först i Sverige med gesällbrev inom servering, något som verkligen bör uppmärksammas.

  Då fick jag även möjlighet att intervjua Lina! Här är mina frågor till henne:

  Hej Lina! Presentera dig själv lite kort.

  Hej! Jag är 24 år gammal i år. Jobbar på Radisson Blu Strand Hotel där jag ansvarar för mötes- och eventavdelningen. Jag har precis avslutat en 1,5 års utbildning inom Food & Beverage management här i Stockholm.  Via den hade jag 5 månaders praktik på Radisson Blu vilket ledde till en anställning. Jag brinner för serviceyrket och vill bara utvecklas mer inom det.

  Du är först ut i Sverige att ha tagit gesällbrev i servering, berätta vad det innebär?

  Det stämmer! Det innebär att du som kvalificerad servis skall kunna få ett bevis på det du jobbar med, även fast du inte gått hotell-restaurang gymnasium. Processen går till så att UHR (Utbildningsrådet för hotell- och restaurang) matchar dig med en lämplig yrkesbedömare. I mitt fall blev jag matchad med Linus Forsgren som är vd på Eriks Gondolen. Vi träffades vid två olika tillfällen för teoretiska frågor och intervju för att Linus skulle kunna testa mina kunskaper och se min kunskapsnivå. Efter dessa tillfällen fick jag jobba tre praktiska pass i matsalen på Gondolen. Det var både lunch- och kvällspass, där ledningsgruppen själva vara mina gäster. Jättekul upplevelse! kriterierna man måste ha för att utföra gesällbrevet är branschvana och att gesällbrevet inte får ske på din arbetsplats. Efter godkännande tilldelas gesällbrevet ut av Hantverksrådet.

  Hur länge har du jobbat i branschen? 

  I cirka nio år. Men jag är uppväxt i restaurangmiljön då min pappa drev krog under min uppväxt.

  Varför är gesällbrev viktiga? 

  De är jätteviktiga för vår bransch. Jag vet att det finns duktig servicepersonal där ute som är praktiskt lärda men som önskar ett bevis på sitt yrke.

  Vad hoppas du få ut av ditt gesällbrev?

  Jag hoppas på spridning i branschen, att detta leder till något positivt för våran bransch. Kolla bara på våra grannländer, Norge och Danmark, där tar man ”fagbrev” vilket menas att man har ett yrke och egen lönesats på papper. Det är viktigt att alla ska få känna sig stolta över det man gör oavsett bransch, därför är detta brev viktigt för besöksnäringen.

  Vad är det roligaste med att jobba i matsalen? 

  Att få ge service till alla härliga människor man möter och att ingen dag är sig lik.

  Vad är viktigt för dig att din kommande arbetsgivare har för egenskaper?
  Att den satsar på personal och utbildningar. Gör man inte det blir det ingen nöjd personal eller nöjda gäster. Viktigt är också att du som arbetsgivare alltid kan inspirera din personal och att personalen kan se upp till dig som chef på rätt sätt.

  Tack för pratstunden Lina, och lycka till! 

  För att sammanfatta: Det vore roligt att se matsal- och servicepersonal kunde göra samma resa som kockarna gjort, och att vi tillsammans skulle kunna ha målet att Sverige skall bli bäst på service. "Matlandet Sverige" kan bli "Mat- och Servicelandet Sverige".

  /Pontus

 • Måndagar skiljer proffs från amatörer

  Pontus Frithiof Efter ganska många år hos Erik Lallerstedt i hans kök så är mitt förhållande till måndagar speciellt. Varje måndag kom Erik ner i köket och jag frågade glatt: 

  "Hur är läget?"

  Erik svarade i en, minst sagt, butter ton:

  "Jo det är ju måndag..."

  Sen pratade vi inte något mer just den dagen.

  Ofta var kassorna även på den tiden rätt skrala också, precis som idag. Fast som ung kock visste jag inte alls att det fanns ett direkt samband mellan dagskassa och humör. Numera är det fler parametrar kopplade till humöret såsom antal mail i inkorgen, personalkostnad i procent, snittnota, aktuell daglig köksprocent osv. Sånt som trillar in i inkorgen några gånger om dagen från de olika verksamheterna, och mottas med allt från skräck till glädje. 

  Det är måndags fel 

  Men jag ser även måndagarna på ett annat sätt. Jag har nog inte jobbat på någon krog i Sverige, eller drivit någon själv för den delen, där måndagar fungerat riktigt bra. Utomlands har detta ofta inte alls varit problem, men i Sverige kan man skylla ALLT på att det är måndag.

  När vi drev matsalen på Pontus! så hann vi på måndagar inte med genomgång med personalen. Alla rätter på menyn hann vi definitivt inte laga upp. Ibland var någon rätt slut.

  Så här är det lite genomgående på alla verksamheter, bättre eller sämre från vecka till vecka. Idag var vi sena med mat upp i en av våra delis, naturligtvis med hänvisning till att det är måndag! 

  Learning by doing 

  Under åren har jag dock lärt mig en viktig lärdom: Det du med säkerhet vet om, kan och ska du ju förbereda dig för att klara av. Det är det som gör dig till ett proffs i min mening.  Om det en vanlig kväll kommer in en buss full med turister där alla väljer olika från menyn, då förstår jag fullt ut om det spricker och allt inte fungerar.  Men det är ju inte någon nyhet, att även nästa vecka kommer det att bli måndag, eller hur?

  Dagens lärdom är att lära sig planera sitt arbete bättre. Vad kan förberedas och kanske till och med blir bättre av att förberedas på fredagen eller under helgen, och vad måste sedan göras inför lunchöppning på måndagen? Med planering och erfarenhet så lär man sig.

  Jag lärde mig för att jag helt enkelt var trött på att sitta i skiten och ha magont varje måndag. Learing by doing. Nu är det upp till dig att välja –vill du vara proffs eller amatör? För måndag kommer åter, var så säker.

  Skönt med tisdag nu!

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons