Ämne Restaurang

 • Man är aldrig bättre än svagaste länken!

  Pontus Frithiof

  Det är inte alla dagar som allt blir som man har tänkt sig. Jag kan ibland förundras över hur många egentligen små, små saker som gör att något kan gå fel. Precis hela tiden är vi beroende av att folk har gott omdöme och fattar rätt  beslut.

  Men visst är verksamheten komplex, bara denna vecka har vi lunch och middag på flera verksamheter, en rad cateringar på stan, "pop up dinner" i nya festvåningen på Atelier 23, startat ny Deli på Gjörwellsgatan osv. Vi fick dessutom ta emot ett samtal från en kund som skulle ha en middag på en lokal där det var problem med brandlarmet. 

  På 90 minuter roddade vi en ny lokal, uppdukad och klar, och hjälpte vår kund som satt i en mycket besvärlig sits. Det var inte ens vårt gig från början. Men vårt fokus var kunden naturligtvis. Så visst är varje dag otroligt komplex. Betydligt mer komplex än andra typer av verksamheter.

  Under gårdagen gjordes några små misstag i min organisation. Det var inte något allvarligt egentligen, men det hade kunnat undvikas och det är det jag är ute efter och konsekvensen hade kunnat helt undvikas.

  Amatör eller proffs 

  För mig gör det hela skillnaden mellan amatör och proffs. Varje dag är vi beroende av att väldigt många i vår personal utför sina sysslor på rätt sätt, ungefär 80 personer totalt.

  Att cheferna är positiva och coachande och ser till att alla gör rätt saker på rätt sätt. Feedbackar hela tiden, ser till att företagets DNA och värderingar följs. Chefernas ansvar är stort och viktigt. Även om man skojar och har roligt så är det viktigt med fokus och koll på läget, och man får aldrig slappna av. Åtminstone inte på jobbet.

  Efter dessa små incidenter igår lunch, åkte jag tillbaka till DN-skrapan och Atelier 23, och eftersom jag var besviken och sur för tillfället och ville inte äta på någon av verksamheterna så parkerade jag bilen och gick in i den extremt lilla korvkiosen precis utanför på Rålambsvägen.

  Jag beställde en hamburgare av den trevliga mannen som troligen äger och driver korvkiosken. Jag gav lite speciella instruktioner om hur jag ville ha den gjord och serverad och han snappade direkt upp allt. Bakom mig kom tre kunder till. Han lyckades samtidigt som han gjorde min mat, också ta beställning på ett trevligt sätt av dessa tre, starta upp deras mat. 

  Han serverade allt snyggt, jobbade väldigt rent, tog betalt och erbjöd alla sina kunder kvitto, och kort och gott gjorde han ett helt fantastiskt arbete. Hans effektivitet var helt enorm. Han vet säkert att om han gör misstag eller slarvar, så får han ej tillbaka kunden, och han är ensam som jobbar och kan ta emot över 100 lunchätande varje dag med individuella beställningar.

  Det har gjort att han har trimmat sin logistik något helt fantastiskt. Det var imponerande att se och jag beundrar denna man. 

  Jag lekte med tanken att sätta in honom i vår organisation och kom fram till att han troligen skulle kunna göra en väldigt bra karriär. 

  Det väcker många tankar. Det finns alltid något att lära, oavsett var man går. Maten är inte det minnesvärda, även om den var gjord mycket proffsigt utefter förutsättningarna, men hans sätt att hantera kunder och logistik imponerar stort.

  Stor respekt för denna duktiga yrkesman i korvkiosken på Rålambsvägen vid DN-huset.

  / Pontus

 • Tipset från Jan Stenbeck: Världens godaste kyckling?

  Pontus Frithiof Det har nog inte undgått så många att jag under ett par år arbetade nära Jan Hugo Stenbeck.

  Han var min första hyresvärd och finansierade min första restaurang (och han ägde 0% av min verksamhet, något som många dock tror).

  Han har influerat och inspirerat mig på många sätt under åren, både mat- och krogmässigt, men även som entreprenör naturligtvis. Förbluffande hur rätt han hade i så mycket som han sa. Jag lyssnar ofta på hans två sommarprat, som sändes i radio 1990 och 1997, som inspirationskälla och boost. Dessutom finns ett humoristiskt inslag som jag tycker om. Och så är det intressant att höra hans olika röst och stämningsläge vid de två olika tillfällena. 

  (Hur många har för övrigt fått sommartala två gånger?)

  Jans entreprenörsanda är kanske den största inspirationen av dom alla, att under ett par år ha på nära håll fått följa hans imperiebyggande och synsätt på omvärlden har gett stor inspiration och som sagt, det gör den fortfarande.

  Rent matmässigt var Jan också en stor inspirationskälla då han hade förmån och möjlighet att äta på många bra krogar runt om i världen. Hans engagemang över mig när jag startade Pontus in the Green House saknar motstycke, men mer om det en annan gång.

  Första året jag drev Pontus in the Green House, 1999, nämnde han ofta en fantastisk anrättning på kyckling som han ätit hos Goerge Blanc i Vonnas utanför Lyon. Den heter för övrigt "Facon Mére Blanc", det vill säga på mamma Blancs sätt. Jag tänkte inte så mycket på att Jan frågade om den rätten ofta, förrän en dag när han frågade mig om jag provat den – ytterligare en gång.

  Jag svarade i vanlig ordning "nej, men det står på min to-do-lista". Jan höjde rösten en aning och tyckte verkligen jag skulle prova kycklingen. Typ nu!

  Hans önskan var att jag skulle åka till George Blanc för att äta den omtalade kycklingen. Sagt och gjort, jag och min köksmästare Anders Blomman Blomqvist, begav oss ner till Lyon och hyrde en bil, och körde till byn Vonnas.

  En rekommendation om du skall åka dit är att noga följa skyltningen på Payagén, (betalmotorväg) det gjorde inte vi och avfarten efter den vi skulle tagit var drygt 4 mil längre bort. Det vill säga nästan 8 mil tur och retur.

  Väl på plats, kom vi till en fantastisk by som var helt präglad av familjen Blanc på ett fascinerande sätt. Middagen var god men mycket klassisk vilket jag tycker om. Den stora höjdpunkten var Bresse-kycklingen facon Mére Blanc, som än idag finns memorerad i min smakhårddisk.

  Resten av menyn har jag inte så starka minnen av, men jag vet att både jag och Blomman vid tidpunkten var utarbetade och blev berusade på en god Bourgogne och somnade troligen strax efter 22.

  Kycklingen rimmas först, och kokas sedan mycket försiktigt, och därefter gör man en underbar sås på buljongen som man kokt kycklingen i. Såsen är sensationellt god. Till kycklingen serveras underbara Crêpes Vonnasienne, som vi fortfarande i dag ofta serverar. Kycklingen saftig som få och väldigt smakrik. Bressekycklingen är i en helt egen klass. Tyvärr även prismässigt.

  När jag kom hem och träffade Jan nästa gång han var hemma, berättade jag stolt om att jag provat den fantastiska kycklingen och den fick jag sedan plagiera och servera på en rad middagar.

  Men! Hans följdfråga gav mig kallar kårar: "Och vad tyckte du om soppan?". Jag hade uppenbarligen missat instruktionen att prova soppan!!

  Hans svar när jag sa att jag tyvärr inte provat soppan var: "Pontus varför tar du mig inte på allvar?". Om han ens nämnt soppan tidigare vill jag låta vara osagt. Soppan är dessvärre än i dag oprövad.

  Kycklingen lagar vi emellanåt på framförallt vår catering- och eventfirma, men jag gör den även hemmavid emellanåt. Tyvärr inte så ofta på just Bresse-kyckling med anledning av pris och tillgång.

  Förebilder är för övrigt väldigt viktigt för mig, som inspirationskälla och att ta idéer av.

  Några andra som jag ofta nämner är entreprenören och finansmannen Sven Hagströmer, krögaren Alain Ducasse, krögaren Thomas Keller, alla naturligtvis på olika sätt. I Sverige är två kollegor förebilder, Melker Andersson och Erik Lallerstedt som både gjort två fantastiska resor på helt olika sätt.

  Och det finns självklart många fler. I regel tar jag helst inspiration från folk från andra branscher som blivit förebilder inom sin genre. 

  Jag tror vi alla har mycket att lära av andra branscher. Det kan också vara någon som gör det lilla i vardagen som kan vara en stor inspirationskälla. 

  Inspirerande hälsningar,

  / Pontus

 • Tre anledningar till att engagera sig i framtiden

  Pontus Frithiof

  Om du jobbar inom restaurangbranschen så har du säkert precis som jag, väldigt tight agenda och svårt att få tiden att räcka till. 

  Trots denna tidsbrist, skulle jag vilja uppmuntra alla att se vad ni kan bidra med till nästa generation. Även om jag ännu inte är klar för pension, så är tiden mogen att engagera sig för framtiden. 

  Åtminstone för mig.

  Förra veckan fick jag äran att introducera kökschefsutbildningen på Restaurangakademien. Något av ett hedersuppdrag tycker jag. Oavsett om de väljer mig eller någon annan, så är jag glad att RA väljer en representant för näringslivet att berätta om behoven. Vaket av dem! Jag drar ofta upp Handelshögskolan som ett bra exempel, de har mycket tighta band mellan utbildning och näringsliv.

  Idag var det dags för studiebesök på Restauranghögskolan i Umeå och träffa Peter och Ute. En riktigt intressant skola som inte bara ger bra samarbetsmöjligheter för framtiden, utan även möjlighet att påverka vilket är enormt viktigt.

  Dessutom fick jag träffa elever och lärare vilket också är otroligt stimulerande. I dag kokade de 1-2-3 lag, gjorde sufflégrund, kokade bechamel, bakade tarteletter osv. Roligt att få se dem hands on i köket. Dessutom fick jag höra lite av Peter och Ute vad de vill ha mitt engagemang till och hur vi tillsammans skall bli bättre. Nu kommer vi under hösten få ner två praktikanter från Umeå, som jag hoppas vi kan ge en stimulerande praktikperiod.

  Det är ju inte bara en tillgång utan även ett ansvar att ta hand om praktikanterna. Historiskt sett har vi vart rätt dåliga på detta inom Pontus Group, men det skall bli betydligt bättre nu är ambitionen. Det är lite pirrigt att ta emot praktikanter nu när man sticker ut hakan lite.

  Så nedan är tre korta nedslag om varför du skall engagera dig i framtiden, om du nu inte redan är övertygad det vill säga! 

  1 - Ju mer vi gör, desto bättre blir vi tillsammans!  Det stärker oss som bransch och Sverige som mat/krogland. 

  2- Du blir otroligt uppskattad för ditt engagemang vilket naturligtvis är roligt, men än viktigare är att det ger så mycket tillbaka, massor av energi att träffa nästa generation! 

  3- Du får med mycket stor sannolikhet ny arbetskraft om du tar hand om dina praktikanter - och det är guld värt i dagens restaurangklimat. (återigen, tar jag referensen till Handelshögskolan)

  Så istället för att klaga på personalbrist, låg nivå på ansökningar och dålig status för restaurangpersonal,

  så fundera på vad du själv kan bidra med! Det börjar alltid med ett eget ansvar. Det är någonstans basic tycker jag - vad kan JAG göra. Och som jag sagt tidigare, alla kan inte göra allt, men alla kan faktiskt göra något!

  Avslutningsvis ett bra citat som passar fint in i detta inlägg tycker jag.

  "You can´t do today's job with yesterdays methods and be in business tomorrow"

  Framtida hälsningar,

  Pontus

 • Hur kan din bästa egenskap vara din sämsta?

  Pontus Frithiof Idag skall vi beröra ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat, nämligen självinsikt.

  För många år sedan hade vi en föreläsare i på en ledningsgruppskonferens, Rasmus, en fantastisk person på många sätt. Han började med att be oss skriva ner våra tre bästa egenskaper på en lapp. Det tog inte lång tid alls, alla kunde snabbt rabbla: "stresstålig", "snabb", "bra på köksekonomi", och så vidare.

  Men Rasmus sa att vi alla var på fel spår! Rätta svaret var att vi skulle nämna våra svagheter i stället. Styrkan ligger i att känna till sina svagheter. Otroligt smart egentligen. 

  Motiveringen lyder så att om du känner till dina svaga sidor och kan jobba på dem så har du god självinsikt och kan faktiskt verkligen jobba på att bli bättre. Tvärtom är värre: Att tro man är bra på allt och inte erkänna för andra, eller sig själv, vad man är dålig på. Dessvärre är det väldigt vanligt.

  Jag brukar alltid fråga personal som jag håller på att anställa, vad deras dåliga sidor är. Hela 90 % säger konstigt nog, att de är rätt bra på det mesta (tänk om de hade haft rätt, vad härlig vår bransch hade varit!).

  Framförallt män, de är alltid fantastiska på allt. Kvinnor har i regel en annan approach och bättre självinsikt.

  Idag träffade jag en före detta anställd, en mycket fin kille, han berättade att han nu har ett jobb med fokus på matlagning och att han sagt under intervjun till sin chef att han inte var bra på ekonomi och administration. Jag blev jätteglad när jag hörde det! Troligen är hans nuvarande arbetsgivare än mer glad.

  Själv är jag dålig på en hel del saker, men jag försöker aktivt att jobba med att bli bättre. Och ju mer jag lär mig, desto mer förstår vad jag från början inte hade koll på. Rätt intressant faktiskt. Självkännedomen är otroligt fascinerande.

  Egentligen är det ju samma med din verksamhet. Gör en enkel analys om vad ni är bra och dåliga på, just på din verksamhet.

  Det ni redan är bra på, behöver du ju inte jobba på. Men är ni dåliga på te, dessertförsäljning och hantera stora sällskap, kanske det är just det ni skall fokusera på att jobba på. Viktigast av allt är att aldrig sluta förbättra eller förfina det du jobbar med. Det värsta är slentrianfasen, den fas där man inte reflekterar över sina tillkortakommanden.

  På min restaurang Pocket i Stockholm city har vi mjölkkannor som är katastrofala. De är för små, och näst intill omöjliga att hälla ifrån. Dessutom räcker de till endast 1 person (”smart” att ställa fram till en fyra). Jag blir tokig när ingen reagerar på sådana saker. Nu har jag gett i instruktion att omgående byta och ta bort dessa ur sortimentet. De kommer ju aldrig bli bra - så länge vi inte öppnar en krog med specialiteten att spilla mjölk på gästerna...

  Fundera själv, vad är du dålig eller mindre bra på, och hur vill du utveckla den sidan hos dig själv? 

  Insiktsfulla hälsningar,

  Pontus

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons