Ämne Rica Hotels

  • Rätt av Scandic att köpa Rica

    Anders Johansson Nyheten om att Scandic köper Rica kom mitt under en konferens där även några av deltagarna var norrmän. De tog nyheten med stor förvåning eftersom Scandic är en ganska liten spelare i Norge och Rica är en av de stora välkända hotellkedjorna. I Norge är det David som köper Goliat. Från svenskt perspektiv får Scandic 7 nya hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö och Strömstad. Dessa hotell kommer sannolikt att snabbt integreras i Scandics organisation och profileras som Scandic eller HTL.

    I Norge är det däremot möjligen inte lika enkelt. Den norska konkurrensmyndigheten ska säga sitt om det nya Scandic blir för dominerande och hämmar konkurrensen eller inte. Troligen inte eftersom det finns Choice, Thon och Radisson som är starka motvikter. Dessutom en mängd fristående hotell. Konkurrensen kanske till och med blir bättre när Scandic på allvar kan konkurrera med de andra kedjorna.

    Affären känns helt rätt utifrån ett företagsperspektiv. Scandic stärker sin position på hemmamarknaden Norden, där närvaron just i Norge tidigare varit lite svag. Ju starkare Scandic kan bli i Norden, desto större möjligheter finns för en expansion ner i Europa. Bolaget blir dessutom intressantare för en potentiell köpare (om det finns någon) eller för en börsnotering.

    Genom ledningsbytet i Scandic och den här affären har Scandic återigen tagit på sig ledartröjan på den nordiska marknaden.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons