Ämne SHR:s namnbyte

 • Visita - hur man väljer ett nytt namn

  Anders Johansson SHR byter namn till Visita - Svensk Besöksnäring. Det är alltid spännande med namnbyten och det skulle vara intressant att få veta varför valet föll just på detta namn. Jag är nyfiken och försöker genast ta reda på vad Visita betyder. Snabbaste svaret får man om man Googlar.

  Det första resultatet leder till en sida som heter www.visita.se och som inte längre laddas. Däremot kan man se en cachad kopia som går till ett företag som arbetar med marknadsföring på Google. Kanske har SHR köpt domänen för att skydda sitt nya namnförslag.

  Testar man visita.com hittar Google ingenting. Testar man några andra suffix kommer man till mystiska sidor.

  Ett annat intressanta resultat i Google är en referens till Britannica som förklarar vad Visita är och betyder. Här är förklaringen och bakgrunden:

  "The institution of the visita (“inspection”) was applied also to the Spanish colonies in the Americas. The visitador reported to the Council of the Indies (colonial office) in Madrid. Visitas were to be initiated without warning; they might concern only one official or province or an entire principal colonial jurisdiction." Detta verkar dock inte vara den betydelse som SHR tänkt på när de valde namnet Visita.

  Det slår mig att man kanske skulle fundera på vem vill man nå med det nya namnet? En bra utgångspunkt vid namngivning är ett citat av Erik Axel Karlfeldt: "Han talade till bönder på bönders språk, och till lärde män på latin." Visita är latin och betyder besök på svenska. Översatt till svenska blir SHR:s nya namn Besök - Svensk Besöksnäring. 

  Ett annat välkänt citat om förståelse kommer från Nelson Mandela: "If you talk to a man in a language that he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart."

  Alla nya namn visar att man kan nog ta vilket namn som helst. Det handlar om vilka värden man fyller namnet med och vad man lyckas göra som avgör framgången. Vem tyckte att Apple var ett bra namn på en dator eller att bokstäverna NK är ett bra namn på ett varuhus?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons