Annons

Samarbete ska råda bot på kockbrist i Norrbotten

zoom Kockutbildningen i Luleå med start i april ska ta upp till 30 elever. Foto:  Villgot Lokal & Mat, Colourbox
Kockutbildningen i Luleå med start i april ska ta upp till 30 elever. Foto: Villgot Lokal & Mat, Colourbox
NYHETER. Bristen på restaurangpersonal är stor i Norrbotten. I samarbete med en restaurang och en konferensanläggning startar Astar en kockutbildning för att säkra upp kompetensen i regionen.
Annons

I förra veckan publicerade Arbetsförmedlingen sin rapport över framtidens bristyrken, och alltjämt hamnade kockyrket högst upp på listan med ett bristindex på 4,89 av 5 möjliga.

För att råda bot på problemet i Norrbotten, startar utbildningsföretaget Astar i samarbete med restaurangen Villgot Lokal & Mat och konferensanläggningen Vineyard Event & Konferens en kockutbildning med start i april.

Utbildningen har plats för upp till 30 elever och omfattar 70 veckor av både teori och praktik.

Samarbetet bygger på att utbildningen ska äga rum i gamla Bryggeriet på Västra Varvsgatan i centrala Luleå där både Astar och Villgot Lokal & Mat huserar. Det betyder att eleverna från start får lära sig att jobba i en riktig restaurangmiljö.

– Det känns otroligt bra att ha fått till det här samarbetet som blir verklighetsnära, säger Astars enhetschef Fredrik Eklund.

De praktiska momenten ska förläggas både till konferensanläggningen och till restaurangen.

–Vi ser ju att hela branschen här uppe behöver hitta ett långsiktigt sätt att säkra kompetent och utbildad personal. I dag ska det vara en hel upplevelse att gå på en restaurang. Då krävs det mer och mer av personalen för att kunna möta gästerna, säger Vineyard Event & Konferens Anders Viljeros i en kommentar.

Fredrik Eklund ser fram emot samarbetet.

– Det här är ett väldigt bra sätt att jobba på, i nära samarbete med näringslivet och den verkliga arbetsmarknaden. Vi vill att våra elever ska vara förberedda för arbetslivet när de är klara.