Ämne Schweiz

 • Upplevelser värt en extra resa

  Anders Johansson I helgen besökte jag Vals 1252 m över havet i sydöstra Schweiz. Orten är känd för sitt spa och sitt vatten, Valser. Vals har ca 1000 bofasta invånare. Huvudanledningen för vår resa var att titta på och besöka Therme Vals som är en spaanläggning byggd ovanpå Vals varma källa. Arkitekten är Peter Zumthor som 2009 belönades med Pritzkerpriset, som anses vara arkitekturens Nobelpris.

  Hotellet är från 1960-talet och har kvar sin karaktäristiska stil. Hela hotellkomplexet innehåller 1000 bäddar och ägs idag av orten Vals. 1993-1996 byggdes spaanläggningen mitt i hotellkomplexet mer eller mindre begravt i sluttningen. Tanken är att det skulle se betydligt äldre ut än hotellet och likna en antik badinrättning. Hela anläggningen är byggd av 60 000 stenar av kvartsit på en meter vardera.

  Detta är ett bra exempel på att det går att lyckas en bra bit bortom allfartsvägarna. Det tog en stund att ta sig till Vals på branta slingrande vägar, men spaanläggningen är definitivt värt en extra resa. Alla som funderar på att bygga ett spa måste besöka Vals.

  Hotellet heter 7132 och har några olika rumstyper. Vi valde ett rum inrett av japanen Kengo Kuma, prisbelönt professor vid Tokyouniversitetets arkitekturskola. Hotellrummet är ett riktigt mästerverk i design, materialval och kvalitet. 

  Det fanns en röd restaurang och en silverrestaurang samt en blå bar med terrass i söder med utsikt över berge. En sjurätters meny i silverrestaurangen var fantastisk. Frukost nästa morgon i den röda restaurangen höll högsta kvalitet på buffé och serverade rätter.

  Anläggningen är värt en extra resa särskilt för oss i hotellbranschen och för alla som redan driver ett spa eller planerar ett.

 • Vi drar till fjälls

  Johan Bjelke Nu drar vi till fjälls, eller "till bergs" för att se över vårt senaste inredningsprojekt för svenskägda Ski Lodge Engelberg, Schweiz. Alltid lika roligt att se heltheten när allt kommer samman; på rätt plats och i rätt miljö. Denna gång är det första gången vi tar med oss våra söner till alperna och det ska bli spännande att se hur alpresan skiljer sig från vår "traditionella" skidresa till de svenska fjällen och även vad den kommer att kosta, jämnfört med det svenska alternativen nu när söner reser som vuxna karlar? Jag är av den bestämnda uppfattningen att  det senaste årens tapp i de svenska fjällen inte beror på konkurrens från alperna utan ifrån citybreaksen (jag vet, taskig kalender har ställt till det men det är inte hela sanningen) med lågprisflyg och affärshotell med reducerade helgpriser.Men kanske är det ändå de lättilgängliga alperna som med tidigarenämnda lågprisflyg skapat en helt ny gata ner till lite mer dramatisk pow pow åkning. Grabbarna, 4 och 6 år behöver dimensionerna och så också vi. Skulle nog också vara nyttigt för många av näringsidkarna i de nordiska fjällen att ta sig en tur söderut och inte slå sig för bröstet i högmod. Det kommer att behövas större upplevelser, starkare koncept och än mer balanserade destinationer för att vinna kampen om den resesugna svenska vinterresenären och det fungerar inte med copy/paste av granndalen.

 • I fablernas värld

  David Kallós Vissa saker kanske man inte skall skriva, det som kommer nedan skulle ju kunna handla om de som omger mig, men ändå...

  När jag för flera årtionden sedan började jobba som kock var ett skämt som cirkulerade i köken- Nämn tre olika flockdjur?

  Fast jag börjar med en berättelse.

  En liten pojke går in i en kohage. I ängens andra ände går korna.En ko är på väg bort för att slicka på en saltsten, en annan dricker vatten ur ett gammalt badkar, en ko betar, en annan idisslar och en råmar. Kon som druckit ur badkaret tittar upp mot pojken, hon tror kanske han har något gott. Lite lojt går hon över ängen fram mot pojken. Ett par andra kor följer efter men stannar en bit bort och glor. Kon och pojken tittar på var andra och bägge väntar på att den andra skall ta ett initiativ. De andra korna bara står.

  En ung man går in på en restaurang, längst in står servitriserna, en är på väg ut för att röka en cigg, en annan dricker kaffe ur en gammal mugg med blekt mönster på, en äter en smörgås och en tuggar tugggummi och en skickar SMS. Servitrisen sätter ned kaffemuggen och går fram mot den unge mannen, kanske är han en man kan få dricks av. Ett par andra går efter en bit men stannar och slötittar. Servitrisen och den unge mannen växlar blickar och väntar på att den andra skall ta initiativet. De andra servitriserna bara står.

  Hur var nu det gamla köksskämtet.

  Nämn tre sorters flockdjur? Kor, får och servitriser!

  Tiden går sanningen består.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons