Ämne Singapore

 • 70 % av befolkningen är miljonärer

  Anders Johansson Här i Singapore har jag träffat Jinou Park som är Design Hotels chef för Asien, Magnus Ekeberg från Expedia samt Fred Utanes och Barry Hayes på SDH Institute som är Singapores skola för hotel management. Det är intressant att höra hur hotellmarknaden utvecklas i Sydostasien. Samtliga berättar att det är väldigt stora skillnader mellan de olika länderna i hur de tänker och hur långt de har kommit i sin utveckling. Jag diskuterar självklart revenue management och distribution med alla och även här är det stora variationer på kunskaper och i hur stor utsträckning det används. Magnus Ekeberg har bott i Singapore i snart sex månader och ansvarar för många av de stora kunderna på Expedia som har 250 anställda i Singapore. Magnus är lika imponerad av Singapore som jag är och berättar hur utvecklat Singapore är i den digitala världen.

  Hotellskolan är fokuserad på hotel management och har ungefär 170 studenter. De examinerar ca 70 studenter per år i flera olika program. Studenterna kommer från många olika länder i området, men nästan inga från Singapore. Här i Singapore är 70 % av befolkningen miljonärer i Singapores valuta dollar vilket motsvarar drygt 6 miljoner svenska kronor. Alla föräldrar har höga krav på sina barn och vill inte att de ska hamna i hotellbranschen på grund av dåliga löner och att det tar lång tid att göra karriär. I Singapore är personalomsättningen inom hotellen hög och många byter jobb om de kan få högre lön någon annan stans. Även här betraktas jobb inom besöksnäring som lite mindre viktiga och dåligt betalda. Det känns som om vi i Sverige har kommit lite längre och fått upp statusen på att jobba i branschen något jämfört med hur det var före 2000. Hotellskolan har planer på att öppna skolor i några andra närliggande länder. De ser ett fortsatt stort utbildningsbehov för att branschen växer och därmed behöver fler välutbildade medarbetare.

  Den här gången har jag bott på två olika hotell i Singapore. Först var det ett nybyggt Hotel Indigo med 131 rum inredda i en stil som är typisk för stadsdelen. Glada färger och mönster. Alla detaljer som förväntas av en kedja fanns givetvis i hotellrummet. Fantastiskt bra personal. Väldigt bra frukost, både i utbud och presentation. Talade med general managern som även var chef för Holiday Inn Express med 451 rum som var mer eller mindre sammanbyggt med Indigo. Båda hotellen fungerade utmärkt, men det hade varit tufft att öppna 582 rum.

  Hotellet just nu är So Sofitel som är Sofitels designhotellkoncept. Även här är personalen helt fantastisk. Hotellet ligger i en historisk byggnad mitt bland skyskraporna. Bra fransk frukost och chic fransk touch i hotellrummet. Det känns som att bo i ett modernt franskt slott.

  Singapore levererar även den här gången. Prisnivån har gått ner något eftersom turistströmmen från Kina har minskat. RevPAR har gått ner samtidigt som det finns många nya hotell under byggnad och planering. Singapore är fantastiskt rent. Det är så rent att en bit skräp på gatan blir ett samtalsämne. Här finns i princip inte heller någon brottslighet och när man ska paxa ett bort på snabbmatsrestaurangen lägger man mobilen på bordet som markering när man går iväg och beställer mat. Ingen skulle komma på tanken att ta den. Uber är väl utvecklat och väldigt billigt. Flera resor med Uber ger också tillfälle att tala med olika personer om Singapore. Alla är väldigt vänliga och alla gillar Uber.

  Singapore är ljusår före Sverige. Etta i samtliga kategorier i Pisa-rankingen, hög konkurrenskraft, bara två procent arbetslöshet, ca 15-20 % i skatt, fri välfungerande sjukvård, pålitlig kollektivtrafik, väldigt lite trängsel i trafiken och en mängd andra saker som vi i Sverige drömmer om, men aldrig lyckas lösa eller genomföra.

  Köpkraften är dubbelt så hög som i Sverige och som sagt 70 % av befolkningen är miljonärer (6 mkr) och de övriga 30 % är inte direkt fattiga. Kanske fungerar Singapore bra för att det finns en tydlig vision vad de som styr vill uppnå med landet. Allt handlar om att göra Singapore bra för alla som bor här.

 • I Sverige behöver inte hotellen hjälp

  Anders Johansson I Singapore förstår regeringen betydelsen av turism. På initiativ av handels- och industriministern lanserades i november en plan för att hjälpa Singapores ca 400 hotell att bli bättre. De hotell jag har bott på och tittat på i Singapore är klart bättre i kvalitet och service än vad vi i Sverige klarar av. Det är lätt som svensk att bli förvånad över att satsningen.

  I Singapore är inställningen att allt kan bli bättre och att allt måste bli bättre eftersom världen förändras i allt snabbare takt. Den nya planen går ut på att få hotellen att öka sin produktivitet, bli mer innovativa, bli mer internationaliserade för att fånga in de allt fler resenärerna från närliggande asiatiska marknader. Under de senaste tio åren har den totala logiintäkten i Singapore ökat från 7.8 miljarder kronor till 21 miljarder kronor. RevPAR har nästan fördubblats under samma tidsperiod. Det har gått väldigt bra för hotellen.

  Ministern menar att hotellen måste utvecklas för att tillväxten ska kunna fortsätta i samma takt framöver. I Singapore har hotellbranschen ungefär samma problem som i Sverige. Gästerna har allt högre förväntningar och det har blivit allt svårare att få tag i rätt medarbetare. I planen ingår att hotell kan få bidrag till att införa teknologi som kan förbättra produktiviteten i hotellet, t.ex. att använda "IoT" (Internet of Things) i bäddlinne, uniformer och saker på hotellrummet för att lättare ha överblick var saker finns och i vilket antal. Förbättrad intern hantering och förbättrad service till gästen.

  Vidare ingår att den officiella turistorganisationen ska hjälpa hotellen att nå ut till nya marknader. Här gäller det att fånga in den växande medelklassen i bl.a. Kina och några av de andra asiatiska tillväxtmarknaderna.

  Det går bra för Singapore även i år. Första halvåret ökade antal besökare med 13 % till 8,2 miljoner som spenderade 75 miljarder kronor (+ 12 % ).

  Finns det ens något initiativ från Sveriges regering att hjälpa hotell i Sverige att bli bättre?

 • Singapore ligger långt före Sverige

  Anders Johansson Singapore är betydligt mindre än Stockholms län. Om man lägger Singapore över Stockholm täcker det en yta från Gustavsberg i öster, Huddinge i söder, Ekerö i öster och Kista/Täby i norr. På den här ytan bor det 5,5 miljoner, vilket gör Singapore till ett av världens mest tättbefolkade länder. Här bor det 7 900 personer per km2 mot 4 900 personer per km2 i Stockholms stad (i Stockholms län är det bara 341 personer per km2).

  I Singapore finns det drygt 40 000 hotellrum (Sthlm stad ca 20 000 hotellrum, Sthlm län 31 000 hotellrum) som 2015 hade en beläggning på ca 85 % (Sthlm stad 71 %) med ett snittpris på ca 1620 kr (sthlm stad ca 1150 kr) och ett RevPAR på 1380 kr (Sthlm stad ca 815 kr). I Singapore har turismen minskat två år i rad och med nya hotell under byggnad kommer RevPAR att minska något de närmaste åren. I Stockholm ökar turismen och RevPAR väntas öka något de närmaste åren.

  Singapore är en fantastiskt stad för turister. Det finns världsattraktioner i Singapore. Den botaniska trädgården är ett UNESCO världsarv och är den mest fantastiska trädgårdsanläggningen jag har sett. Det är äkta vara från 1859 och har en samling av 750 000 växter. Orkidéträdgården och regnskogen var höjdpunkterna.

  I slutet av 2015 öppnade ett nytt konstmuseum, The National Gallery, i det helt ombyggda rådhuset och stadshuset som har länkats samman till en byggnad. Samlingarna utgörs av asiatisk konst. En mängd intressanta utställningar är redan planerade

  Singapore blev självständigt för 50 år sedan och har precis lagt allt firande under 2015 bakom sig. I förra veckan installerades det nya parlamentet från valet i slutet av 2015. Det styrande partiet återtog flera mandat i parlamentet sedan förra valet. Flera artiklar i ”The Straits Times” som grundades 1845 redogör för vad det nya parlamentet ska arbeta för på lång sikt för att göra Singapore ännu bättre för befolkningen. Framförallt är visionen mycket tydlig och siktet inställt på att göra Singapore bra för alla som bor och verkar här. Min upplevelse av Singapore är mycket positiv och för att få en balanserad bild av landet har jag studerat internationella rankinglistor och andra bedömningar. Singapore rankas högre än Sverige på väldigt många områden utom på listan över ”Freedom in the world” där Sverige rankas som ”Free” och är i topp och Singapore rankas som ”Partly Free” och ligger i mitten av världens länder.

  Här är några andra snabba jämförelser mellan Singapore och Sverige. Källorna är The Economist och CIA world fact book. Båda organisationerna är baserade i länder med full demokrati så nedanstående jämförelser är så sanna de kan bli även om de flesta som läser vidare säkert inte gillar att Sverige inte alltid ligger i topp

  Pisa-studien från 2012 visar att Singapore ligger mycket bättre till än Sverige. Plats 2 i matematik, plats 3 i läsförståelse och plats 3 i naturvetenskap. Sverige ligger på plats 38, 37 och 38. Singapore lägger 3 % av BNP på utbildning medan Sverige lägger 7 % av BNP på utbildning. Välutbildade personer har lättare att få jobb. Ungdomsarbetslösheten i Singapore är 7 % jämfört med 24 % i Sverige. Den totala arbetslösheten i Singapore är 2 % medan den i Sverige är 8 %.

  Singapore är världens mest hälsosamma land. Sverige kommer på plats 9. I Singapore är knappt  7 % av befolkningen feta. Detta med fetma ses som ett problem och en kampanj för att minska fetman har lanserats där målet är att hela befolkningen ska gå ner 1 miljon kilo i vikt. I Sverige är andelen feta 22 % av befolkningen, men det uppfattas inte som något problem. Singapore och Sverige har båda 2,7 sjukhusbäddar per 1000 invånare. Singapore spenderar 4,6 % av BNP på sjukvård medan Sverige lägger 9,7 %. I Singapore är förväntad livslängd 84,7 år, i Sverige 82,0 år.

  Singapore är ett av världens tryggaste länder. Vardagsbrotten, som polisen i Sverige inte hinner hantera, är obefintliga jämfört med många andra länder. Singapore är den renaste stad jag någonsin sett. Här är det enligt ordningsstadgan förbjudet att skräpa ner precis som i Sverige, men skillnaden är att här riskerar man att bli ertappad och få dryga böter om man skräpar ner. Attityden i Singapore är att här stämmer vi i bäcken istället för att först låta problem uppstå och sedan hitta en lösning. Här är det polisen som ser till att ingen skräpar ner. I Sverige anställer vi någon som sopar upp skräpet istället. I mordstatistiken ligger Singapore på plats 3 medan Sverige ligger på plats 12. Betydligt fler mord per invånare i Sverige alltså. Singapore och Sverige är bland de minst korrupta länderna i världen. Sverige på plats 4 med 87 poäng och Singapore på plats 7 med 84 poäng. Både Singapore och Sverige ligger bra till i bästa länderna att göra affärer i. I både Singapore och Sverige är det lätt att starta företag. Även på teknologi ligger vi jämsides. Singapore är det första landet jag besöker där accessen till Internet är lika snabb som hemma i Sverige. Singapore har trängselskatter för att minska biltrafiken och har precis öppnat en ny tunnelbanelinje och ska bygga ut systemet ytterligare. Samma idéer som i Stockholm.

  Singapore är rikare än Sverige mätt som BNP per person justerad för köpkraft (GDP PPP). Singapore ligger på 83 000 USD medan Sverige ligger på 45 000 USD. Om siffrorna inte justeras för köpkraft ligger Singapore och Sverige lika. Källa: The Economist.

  Singapore har fler invandrare än Sverige trots den kraftiga ökningen i Sverige det senaste året. Singapore är mångkulturellt och mångreligiöst. Det styrande partiet fick kritik vid förra valet för att man hade en för invandrarvänlig politik och detta gjorde att man förlorade platser i parlamentet. Inför valet i höstas lovade man att minska invandringen och fick då tillbaka fler platser i parlamentet. Just i dagarna, efter terrordåden i Indonesien, har alla (inklusive religioner och minoriteter) enats om att hålla ihop det mångkulturella och stå emot yttre hot för Singapores bästa.

  En slutreflektion. I Singapore har man ordning och reda på skolan, hälso- och sjukvården och jobben och klarar detta trots låga skatter (bara drygt 15 % i skattetryck). I Sverige har vi de sämsta skolresultaten någonsin, allt dyrare hälso- och sjukvård, en arbetslöshet högre än normalt för Sverige och ett skattetryck som är på väg att öka från redan höga 43 %. Trots att Singapore ligger långt före Sverige på de fyra viktigaste faktorerna för ett lands befolkning (även för svenskarna) skulle vi från ett svenskt perspektiv instinktivt uppmana Singapore att bli mer demokratiska och öka friheten för befolkningen. Säg att det skulle vara så att de som styr i Singapore vill ta ett steg mot högre frihet på listan över ”Freedom in the world”. Vilket land skulle de kunna ha som förebild? Sverige är väl inte direkt någon god förebild eftersom friheten i Sverige verkar ha en baksida där skola, sjukvård och jobben tar storstryk under ett tre gånger så högt skattetryck

 • Trendigaste hotellet i Singapore

  Anders Johansson Jag har just checkat ut efter tre nätter på The South Beach i Singapore. Hotellet har öppnat ca 200 av de drygt 650 rummen och har en period av ”soft opening”. Byggnaden är ritad av Foster & Partners och inredningen är gjord av Philippe Starck. Efter att ha läst på allt mer om Singapore har jag fått bilden att mentaliteten är att vara proaktiv. Tänk efter före och hitta de bästa lösningarna. The South Beach lämnar inget åt slumpen när de väljer att arbeta med en av värdens mest kända arkitekter och en av världens mest känna inredare. Resultatet är fantastiskt. Byggnaden tar för sig i Singapore med sina hängande trädgårdar och öppna ytor på vissa våningsplan. Ett av de öppna våningsplanen är plan 18 där poolen ligger med utsikt över havet och centrala Singapore. Härifrån kan man också titta ner på Raffles Hotel där den berömda drinken Singapore sling uppfanns.

  Det första som möter gästen är en videovägg. Till höger ligger receptionen eller receptionerna som består av en lång rad med stora bord, skåp och ljuskrona. Borden är helt rena förutom den bärbara dator/läsplattan som receptionisterna använder. Telefon och andra tillbehör har receptionisten i en axel-/handväska. Allt är trådlöst även för de som arbetar i hotellet. De olika borden har uttryck från olika länder, bl.a. Frankrike och Kina. Beroende på antal gäster i hotellet och tidpunkt på dygnet bemannas olika många bord.

  Hotellet har en av de bästa hissupplevelserna jag sett. För det första är hissen väldigt rymlig. Sex stora hissar tar gästerna till hotellrummen. Hissväggarna och mattan har ett intressant mönster med havsmotiv som när det belyses med olika färger ändrar karaktär. När ljuset i hissen är blått ser man en stor bläckfisk, när ljuset är rött ser man en stor fisk. Hissen har även snabbknappar till de viktigaste delarna i hotellet – lobby, pool, restaurang och möten.

  Hotellkorridorerna är bland de snyggaste jag har sett. Golv, tak och väggar går i samma stil och belysningen gör korridoren behaglig och ombonad. Korridormattan är tjock och perfekt ljuddämpande.

  Vi får ett hörnrum med utsikt över Raffles Hotel, havet samt Singapores centrum. Sängen är fantastisk med härligt bäddlinne, kuddar och täcken. Skrivbord med el-uttag som passar alla typer av stickkontakter. Gungstol som skrivbordsstol är en kul detalj. Automatiska persienner och gardiner. Minibaren har icke alkoholhaltiga drycker, men ingår istället i priset för hotellrummet. Wifi fungerar utmärkt. Singapore har över lag bättre wifi än Stockholm. Gratis wifi finns nästan överallt, t.o.m i vissa stadsdelar.

  Badrummet har fönster från golv till tak. Det finns badkar och separat dusch. Badrummet har väldigt många speglar så du ser dig själv från alla vinklar. Duschen har både regndusch och handdusch. Pall i duschen om man vill sitta och filosofera en stund. Badhanddukarna är underbart fluffiga. Bäst av allt i badrummet är toaletten. Den är automatisk och förstår när man kommer. Då öppnas toalettlocket automatisk och lite vatten sprejas i toalettstolen. Det är en japansk typ av toalett med varm toalettsits, vattenrengöring med två sprutmunstycken och lufttorkning. När man lämnar toaletten stänger den locket automatiskt och rengör sig själv.

  På 18 våningen finns ett stort fullt utrustat gym, pool, spelområde med biljard, pingis och fotbollsspel. Dessutom finns en bar och gott om sittplatser för att bara ta det lugnt i de fläktande vindarna i den 30-gradiga värmen.

  Restaurangen serverar en utmärkt frukost och har en frukostkock som gör omeletter. Allt finns i form av västerländsk och asiatisk frukost. I anslutning till lobbyn som har gott om sittplatser finns en lobbybar. VIP-loungen har inglasade rum för mindre möten. Här verkar trenden att hotellen gör något roligare av sina mötesavdelningar redan vara genomförd.

  Bäst av allt är personalen. Här är det lite mer informellt än på Fullerton Bay Hotel men lika vänligt och serviceinriktat. Byggnationen pågår för fullt av resterande hotellrum samt av restauranger och butiker i anslutning till hotellet. Hotellet och närområdet ska vara helt klart vid halvårsskiftet.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons