Ämne Skatter

 • Besöksnäringen vinnare på regeringskrisen

  Anders Johansson Igår beslutade riksdagen att anta Alliansens budget vilket borde resultera i ett stort jubel i besöksnäringen. Det blir ingen höjning av arbetsgivaravgifter för unga och det blir heller ingen höjning av restaurangmomsen (vilket inte heller fanns med i regeringens budget). En annan positiv effekt för besöksnäringen är att skatterna inte höjs på högre inkomster, vilket är glada besked för de delar av branschen som lockar personer med högre inkomster (läs: dyrare hotell och restauranger). Med regeringens föreslagna skattehöjningar fanns en uppenbar risk att konsumtionen av lite dyrare produkter skulle minska. Regeringen sitter kvar till nästa val den 22 mars 2015 och får då helt enkelt administrera den budget som riksdagen antagit för 2015.

  En annan effekt av regeringskrisen är att Sveriges trovärdighet i ett internationellt perpektiv minskar. Det visar sig i en försvagad svensk krona gentemot andra valutor. Detta innebär att det blir billigare för utländska besökare att turista i Sverige. Med en fortsatt försvagning av den svenska kronan kan besöksnäringen se fram emot en rekordsommar 2015. 

  Problemet för alla företagare - oavsett bransch - kvarstår dock. Det råder en stor osäkerhet om vilka spelregler som ska gälla. Den här osäkerheten lär dessutom finnas kvar ett tag till och om inget revolutionerande händer i valet den 22 mars 2015 även framöver. Kanske är detta en ny osäkerhet som företagare får lära sig att leva med. Uppenbarligen kan osäkerheten även leda till positiva effekter. Just idag är besöksnäringen vinnare på både regeringskris och den antagna statsbudgeten för 2015.

 • Systembolaget har lärt oss pimpla billigt vin

  David Kallós Att alkoholskatten höjs kommer för oss i Södra Sverige bara betyda fler resor över Öresundsbron. Redan idag har ett flak öl med tex Kronenbourg när man är inne på Fötex eller annan dansk butikskedja i princip betalt resan över bron. För oss som bor i Lund tar det ca en halvtimme att nå södra Köpenhamn.

  När nu ännu fler kommer handla alkohol i Danmark kommer också fler upptäcka hur fel en av våra vanligaste myter om Systembolaget är. Att systembolaget skulle garantera ett brett utbud med hög kvalitet över hela landet. Skräckbilden är att om matbutikerna fick sälja vin skulle en störtflod av billig öl och viner av usel kvalitet spola iväg folkhälsan.

  På danska Lidl är det nu samma tema som i Sverige, ALPVECKOR. Förutom då Gruyère, Speck, surkål och det som också erbjuds här har de lite olika likörer, en jättegod Plfümli, alltså plommon brandy 50cl för 79 dkr, ett topprödvin från Österrike för bara 35:- eller om man vill leka Bayrare och klä frun i dirndl och ha sin egen oktoberfest kostar en 5 liters tunna med öl bara 79:-. Och bland veckans vanliga extrapriser kostar en flaska Bushmills 99:-

  Det ordinarie vinsortimentet på danska Lidl är utmärkt, inte jättestort men bra, alldeles korrekta bordeauxer, från Rhone extremt prisvärd Vaqueryas, enkel men bra Sylvaner från Alsace, de har en informativ hemsida så ni som inte kan slinka över kan begrunda priser och kvalité.

  Och det som också är slående, inte en massa Bag in Box, några enstaka och som i butiken står lite vid sidan, det verkar inte vara storsäljarna. Samma på Bilka, Fötex, Netto eller de andra butikskedjorna. De butiker som utmärker sig i det hänseendet är de som ligger närmast bron, där finns varor för svenska kunder, alltså Bag in Boxar med vin och riktigt billig öl.

  Senast jag handlade på Fötex vid Fisketorvet fick man prova ett jättegott rödvin från Languedoc, ett av mina favorit viner som jag med möda fått sälja till gäster på krogen eftersom ingen i Sverige känner till det, det kostar här av en sämre årgång 105 exkl. moms om man handlar det från importören, på systemet finns det inte. Hon på vinavdelningen på Fötex förklarade att vinet naturligtvis inte var en stor säljare i Danmark heller, men det var så kul att låta kunderna smaka och upptäcka ett så bra erbjudande 49:- / flaska eller 3 st för 139:-. Var det bag in Boxar de danska lördagshopparna lade ner bland fläsksvålarna, fläskestegen, leverpastejen, de röda korvarna i sina kundvagnar. Nej, de sa och vad gott de här var om det franska vinet och så gjorde de en upptäckt.

  Från många vinimportörer hör man samma historia, de erbjuder systembolaget intressanta produkter men får svaret, nej för detta har vi ingen efterfrågan, och det är klart, får ingen köpa det kan man inte veta om att det finns och då kan man inte fråga efter det.

  Och de som följer med och läser vintester från andra länder, de får ju tag i vinet på något sätt ändå så vi har därför kvar ett bolag som ägs av oss alla i Sverige gemensamt och detta bolag erbjuder oss enorma mängder helt acceptabelt vin i kartong. Det är bara i Sverige jag sett ett sådant utbud av Bag i Box. Och när nu ansvariga politiker av folkhälsoskäl vill höja alkoholskatten kanske istället borde se över Systembolaget. För även om det enda rimliga är att skippa monopolet så har nog tyvärr Systembolaget lärt ut att vin köps i bag in box så handlarna här hade varit tvungna att erbjuda det samma.

  Jag vill bara som slut ta lite fler danska exempel. Den här veckan har då Fötex(som motsvarar ICA Maxi eller Coop Forum) bland sina erbjudanden alltså då utöver Sloggi kalsonger, Iphones,kaffe , rostbiff, Vim etc. Absolut Vodka 109:-, (29.- rabatt),Ballantines 70cl 99:-, Fernet 129:-, en utmärkt Chablis 79:- och för de som har stort kalas och ändå vill ha bag in Box så kostar en 300cl Periquita 90:- Newcastle Brown Ale 10:-/flaska.  Baron de Ley Reserva 2008 69:-. På systemet nu innan skattehöjningarna kostar Periquita Bib 259:-Baron de Ley 105:- och Newcastle 15:20 fast där kanske den danska flaskan dessutom  var större.

  I Danmark handlar debatten om alkoholskatt nu om hur mycket den måste sänkas då danskar på södra Jylland handlar i Tyskland där skatten är lägre och den danska handeln förlorar inkomster.

 • Vem tar risken

  David Kallós Ett av problemen i Grekland är att folk gärna tar "emot" från staten, men inte betalar skatt. Förtroendet för politiker och statsapparat är noll.

  Vi kan tycka vad vi vill om grekerna.

  När jag hör ordet "riskkapital" och "riskkapitalbolag" så tänker jag att det är företag som är villiga att satsa på idéer som fiifiga entreprenörer kommit på, men som de inte har kapital att utveckla dem till de lönsamma affärsprojekt som de har förutsättningar att bli. Nu fylls medierna med oilka nyheter om allt från skola, personliga assistenter, äldreboende som privatiserats och där "riskkapital bolag" nu äger vård och skolföretag. Nu är det ju inte så riskfyllda branscher, tvärtom så riskkapital är väl fel ord. Ett av problemen är att de entreprenörer som behöver kapital inte kan få det för de pengarna har investerats på annat håll.  Och det då i något som inte bidrar till att utveckla framtidsnäringar.

  Sedan kan vi läsa om hur de gamla ligger i sura blöjor och vinsterna som genererats med våra skattepengar försvinner ur landet. Politikerna förfasar sig, men det gör inte mitt förtroende för dem större, tvärtom, de är ansvariga för de tokiga reformer som styr våra gemensamma tillgångar ner i fickorna på spekulanter istället för till vård åt tanter.(rätt bra rim, eller hur)

  Men idag skall skatter och moms för förra månaden betalas in. Det är ju vi små och mellanstora företag som förutom privatpersoner betalar skatt, de stora företagen har goda möjligheter att komma undan skatt.

  Så idag, (egentligen igår) skall jag till staten skicka 890000. Det är lätt att känna vad fan, skall Carema cheferna nu bara få mer, varför skall jag betala från mitt företag. Om jag istället betalar in 90%, det är ju nästan allt  skulle jag få 89000 kronor att t.ex. amortera huslånen med. Så snabbt jag kunnat bli skuldfri, eller om jag är lite ärligare och betalar in 95% då hade jag haft 44500 kronor  extra och göra kul grejor med den här månaden, en halv  miljon på ett år. Min privata inkomst hade långt mer än fördubblats.

  Riskkapitalbolagen tar uppenbarligen inga risker, men våra "ledare" spelar ett farligt spel. Vårt förtroende för staten kan snabbt gå förlorat och visst varmt väder, oregano, feta, vitlök, tsatsiki, calamari, bouzokimusik, goda tomater, antika statyer...Grekland är inte så dumt.

 • Skatteverket gör en höna av en fjäder

  David Kallós TT kablar ut nyheten att det "nya" fusket på krogen är att ge gästerna gamla kvitton.

  Men vilket möda för ingenting. Det kräver att nästan alla gäster är lika många och köper det samma.

  Nu skall det fuskas här, jag har sparat ett gäng gamla kvitton, hoppas de inte ser att datumet är fel, nu gäller det.

  Nu skall vi se jag behöver ett kvitto med först 2 glas champagne, sedan en drajja och det skall vara en 6:a. och så en mineralvatten och en 4:a malt whiskey, Bruccladish Waves.

  jaha och så 2x 6 ostron, en toast skagen och en tomatsallad. Och så en flaska Chablis.

  Varmrätten går lätt för alla åt älgen och vilka trista typer de drack Amarone.

  3 kvällens dessert och en osttallrik. 3 glas rivesaltes och ett glas Tawny 20 årig.

  2 dubbla espresso, 2 cappucino 3 tryfflar och ett glas Gourmel cognac 10 carat

  och så därpå 2 gin och tonic.

  Nähä, nu har jag suttit här och bläddrat i en halvtimme, gästerna är skitsura att de inte fått notan. Snart har jag väl hittat en likadan nota

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons