Ämne Skatter

 • Dags för Uber och Airbnb att betala skatt

  Anders Johansson Den senaste tiden har media rapporterat om protester över hela världen från privatpersoner, yrkesgrupper och myndigheter mot bl.a. taxitjänsten Uber och övernattningstjänsten Airbnb. Dessa tjänster är en del av den nya delningsekonomin och den är definitivt här för att stanna. De positiva krafterna är så starka att de inte längre kan stoppas, så protesterna lär bara fördröja men inte stoppa utvecklingen.

  Det finns några väldigt enkla lösningar för att göra den gamla världen lite mindre upprörd, men först lite om varför dessa lösningar växer som en löpeld just nu.

  Det finns tydliga drivkrafter som gör att delningsekonomin har uppstått och fungerar allt bättre. Teknologin har utvecklats och möjliggjort att säljare och köpare enkelt kan få kontakt och göra upp affären. Internet möjliggör att köpare och säljare ger omdömen om varandra för att på så sätt bygga en trovärdighet som gör att man vågar genomföra en affär. Människors värderingarna har förändrats i riktning mot en hållbar värld där det är fint att dela på resurser som kan användas av flera personer.

  Tidigare befann sig världen i en fas av hyperkonsumtion där vi lockades att köpa varor och tjänster med hjälp av reklam och krediter. Det handlade om individuell konsumtion. Den som ägde mest var vinnare. Idag är detta förlegat och istället handlar det om att dela på resurserna. Det fungerar tack vare att man tillhör en grupp som litar på varandra.

  Köpare och säljare av t.ex. Uber och Airbnb har inga problem att köpa och sälja tjänsterna. Båda parter tycker att detta är ett fantastiskt sätt att göra affärer. En part har en resurs som är ledig och/eller som kan användas för att tjäna pengar och den andra parten har ett behov av tjänsten. Det finns många företag som Uber och Airbnb som tillhandahåller den teknologi som krävs. Köpare, säljare och teknologiföretagen förstår inte problemet alla andra verkar ha med delningsekonomin.

  Motparten, dvs. den gamla världens ordning, är upprörda för att det handlar om nya ekonomiska modeller som i många fall erbjuder lösningar till ett lägre pris än vad som är tillgängligt i den gamla världen. Den nya världen bygger på eget företagande snarare än anställning och undergräver enligt den gamla världen de etablerade anställningsformerna och den traditionella relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Ny teknologi ersätter gammal teknologi, t.ex. taxameter i taxi. De nya lösningarna är i regel ännu smartare och kan mäta mer än den gamla teknologin fastän på ett nytt sätt. Myndigheterna är upprörda eftersom den nya delningsekonomin inte betalar skatt på samma sätt som den gamla världen. Lagen hänger inte med i utvecklingen och då är det lättast att ropa på ett förbud för det nya.

  Den nya delningsekonomin har flera goda syften. Det första är att dela på resurser som ändå inte används till 100 % av den som äger resursen. Det andra är att ägaren till resursen kan få en intäkt som i sin tur kan innebära ett arbete och/eller intäkter som i sin tur används för konsumtion.

  Det första steget mot en lösning på de problem som den gamla världen upplever är att börja mäta och analysera delningsekonomin. Vi har världens mest effektiva och världen mest ansedda Skatteverk. Det första steget är att alla företag som förmedlar resurser/tjänster blir skyldiga att rapportera transaktionerna till Skatteverket precis på samma sätt som bankerna rapporterar hur mycket ränta, utdelningar, försäljningar, etc. som skett av varje person som har ett konto i banken. Den teknologin som Uber och Airbnb använder har inga som helst problem att skicka uppgifter om hur mycket någon har köpt eller sålt tjänster för till Skatteverket. Lagen är tydlig på vilka inkomster som ska tas upp till beskattning. På det här sättet är problemet med att den nya delningsekonomin också ska betala sin del i skatt sannolikt löst.

  Jo, det är fler problem som måste lösas, men via inrapportering till Skatteverket blir storleken på delningsekonomin synlig och därmed kan man avgöra om det verkligen är problem på andra områden. Det kanske visar sig att delningsekonomin löser problem i samhället och är bra för Sveriges ekonomi i stort.

  Istället för att ropa på förbud kan Sverige kan bli ett föregångsland och kartlägga delningsekonomin samt hitta ett sätt att delningsekonomin också är med att bidra till det gemensamma samhället och inte bara till de inblandade aktörerna.

 • Om jag kapar blasten på mina morötter i köksträdgården så slutar de växa.

  Jeanette Bohman Snart är maratonpasset över för den här gången. Vädret till trots så har vi haft en fantastisk sommar, i princip fullbokat på hotellet varje natt vilket genererar matgäster till restaurangen. Även om jag är trött som en gnu med 8 arbetsdagar kvar av passet innan första lediga dagen efter midsommar infaller så är jag mycket nöjd med sommarsäsongen! Jag vet inte hur jag ska hinna "bara vara" en hel dag nästa måndag, skulle tro att dagen slutar med mängder av huvudplanering inför hösten/vinterns remake av våra gamla hotellrum. Smygkikar redan och söker inspiration!

  Jag skördar från köksträdgården var dag, det är lycka att plocka grönskakerna direkt från jorden och använda i köket till kvällens middagsmeny. Morötter och squash i massor är just nu en högproduktiv vara och igår så visade sig de fyra första kronörtskockorna! Jag håller tummarna för att snigeldjävlarna som varit rent av alldeles för många denna sommar inte hittar dit, skulle vara kul att skörda från alla 50 plantorna!

  Den här sommaren har vi varit 10 personer som jobbat här både heltid och deltid, varav 5 personer under 25 år. Ett mycket härligt gäng har serverat, diskat, städat, lagat mat och tagit hand om våra gäster. Hur gör vi nästa sommarsäsong då? Nu när arbetsgivaravgifterna för ungdomar blivit 150% dyrare och vid den tiden 200% dyrare. Det vet vi inte ännu såklart, men de som redan har jobbat här har möjlighet att få nytt kanske, men de som aldrig jobbat här eller aldrig jobbat överhuvudtaget får det nog lite svårare att motivera varför vi ska anställa just den personen. Särskilt som löneskillnaden för oerfaren och erfaren person är liten i förhållande till den handledning som behövs. Det kostar tid att lära upp. Tid är pengar. I vår bransch där snittnettovinsten ligger lågt och verksamheterna är personalintensiva så måste vi vara noga med vilka kostnader vi har. 

  Om vår nettovinst ligger på 3% så betyder det att för varje omsatt 100-lapp så blir det 3kr kvar. Våra styrande politiker tycks tro att de här 3-kronorna är så otroligt många fler så att vi kan ta vilka skattepålagor som helst utan att röras i ryggen, att alla kommer att ha lika mycket personal som förr, i synnerhet oerfaren ung personal som behöver kostsam handledning. Det är så galet att tro som Magdalena Andersson säger att vi måste höja skatterna för att skapa fler jobb. Är det därför man höjer skatt på tobak, för att fler ska röka? Är det därför man höjer skatt på bensin för att fler ska köra bil, speciellt långa sträckor och i stan? Är det därför man har vägtullar in till städer, för att fler ska köra sin egen bil där? Naturligtvis är detta ett styrmedel man vill använda för att minska användning. Varför tror man då att högre skatt på jobb ska göra att fler får jobb? Det går helt emot den skattelogik man annars för i den här regeringen.

  Om vår verksamhet ska behålla sin snittnettovinst med samma personal vi har nu så måste vi omsätta 140tkr mer varje sommarmånad för att täcka kostnaden för den högre arbetsgivaravgiften. Det är ologiskt eftersom verksamheten är maxad så här års så då återstår färre personal och mer jobb till de som blir kvar. Med mer jobb menar jag då en stressigare tillvaro under arbetstid och kanske sämre service till våra gäster. Andra alternativet är att höja priserna med ca 25%, vilket inte kanske leder till samma mängd av gäster och ekorrhjulet är igång. Tillväxten avstannar.

  Vägvalet anser jag vara fel. Efter vår 13:e säsong här så kan jag se en skillnad i vår egen arbetsinsats nu och när vi började. Då var matmomsen på restaurang 25% (12% på inköp) och arbetsgivaravgifterna lika för alla, dvs skyhöga och vi jobbade ständigt. Vi kom först och vi gick sist, vi jobbade varje dag på året, någon vecka unnade vi oss ledigt i januari men annars kämpade vi med öppettider som idag är overkliga för att få in så många kronor som möjligt och betalade minimal lön till oss själva för att kunna ha personal under högäsongen. Vår snittnettovisnt låg på under 1%. Helt galet!

  Idag har vi som småföretagare en drägligare tillvaro där vi kan tillåta oss att ha personal under säsongerna utan att spara ihop till detta innan. Vi kan tillåta oss att inte alltid vara den som jobbar mest, vi kan tillåta oss att ta semester som alla andra och vi kan ta en ledig dag då och då. Jag tror vi blir betydligt trevligare arbetsledare under de förutsättningarna.

  "Om företaget inte kan bära sina kostnader så har det inget existensberättigande". Det är ett argument jag ofta möter när frågan om arbetsgivaravgifter diskuteras. Det finns lagar som berättar när ett företag inte ska finnas längre, det är sant, men att ett företag ska kunna bära vilka kostnader som helst utan att det skapar någon konsekvens är en okunskap som många verkar besitta. För varje kostnad på 3 kr så måste vi sälja för 100 kr oavsett om det är en arbetsgivaravgift eller något annat.

  Trots vårt maratonpass sen midsommar så är jag inte tillnärmelsevis så trött och slut som jag var de första åren här, visst är vi trötta men nöjdheten för att allas arbetsinsats ger en bra tillväxt i vårt lilla företag väger upp detta. Det gjorde det inte i början, då spelade det ingen roll hur vi gjorde, vi kom aldrig längre än att vi precis hade näsan ovanför vattenytan. Och jag är helt övertygad om att fler småföretagare, inte bara i vår bransch, kan skriva under på det!

  Jag tycker det vore på sin plats att Magdalena och gänget inser sitt feltänk, där deras skattepålagor och reformer enbart skapar förutsättningar för färre i jobb och en minskad tillväxt, inte minst i jobbmotorerna som kallas småföretag. Tänk om och gör rätt och tillåt oss småföretagare få fortsätta växa och anställa, sluta mobba oss med att lägga krokben så snart vi börjar tro på oss själva! Om jag kapar blasten på mina morötter i köksträdgården så slutar de växa.

 • Besöksnäringen vinnare på regeringskrisen

  Anders Johansson Igår beslutade riksdagen att anta Alliansens budget vilket borde resultera i ett stort jubel i besöksnäringen. Det blir ingen höjning av arbetsgivaravgifter för unga och det blir heller ingen höjning av restaurangmomsen (vilket inte heller fanns med i regeringens budget). En annan positiv effekt för besöksnäringen är att skatterna inte höjs på högre inkomster, vilket är glada besked för de delar av branschen som lockar personer med högre inkomster (läs: dyrare hotell och restauranger). Med regeringens föreslagna skattehöjningar fanns en uppenbar risk att konsumtionen av lite dyrare produkter skulle minska. Regeringen sitter kvar till nästa val den 22 mars 2015 och får då helt enkelt administrera den budget som riksdagen antagit för 2015.

  En annan effekt av regeringskrisen är att Sveriges trovärdighet i ett internationellt perpektiv minskar. Det visar sig i en försvagad svensk krona gentemot andra valutor. Detta innebär att det blir billigare för utländska besökare att turista i Sverige. Med en fortsatt försvagning av den svenska kronan kan besöksnäringen se fram emot en rekordsommar 2015. 

  Problemet för alla företagare - oavsett bransch - kvarstår dock. Det råder en stor osäkerhet om vilka spelregler som ska gälla. Den här osäkerheten lär dessutom finnas kvar ett tag till och om inget revolutionerande händer i valet den 22 mars 2015 även framöver. Kanske är detta en ny osäkerhet som företagare får lära sig att leva med. Uppenbarligen kan osäkerheten även leda till positiva effekter. Just idag är besöksnäringen vinnare på både regeringskris och den antagna statsbudgeten för 2015.

 • Systembolaget har lärt oss pimpla billigt vin

  David Kallós Att alkoholskatten höjs kommer för oss i Södra Sverige bara betyda fler resor över Öresundsbron. Redan idag har ett flak öl med tex Kronenbourg när man är inne på Fötex eller annan dansk butikskedja i princip betalt resan över bron. För oss som bor i Lund tar det ca en halvtimme att nå södra Köpenhamn.

  När nu ännu fler kommer handla alkohol i Danmark kommer också fler upptäcka hur fel en av våra vanligaste myter om Systembolaget är. Att systembolaget skulle garantera ett brett utbud med hög kvalitet över hela landet. Skräckbilden är att om matbutikerna fick sälja vin skulle en störtflod av billig öl och viner av usel kvalitet spola iväg folkhälsan.

  På danska Lidl är det nu samma tema som i Sverige, ALPVECKOR. Förutom då Gruyère, Speck, surkål och det som också erbjuds här har de lite olika likörer, en jättegod Plfümli, alltså plommon brandy 50cl för 79 dkr, ett topprödvin från Österrike för bara 35:- eller om man vill leka Bayrare och klä frun i dirndl och ha sin egen oktoberfest kostar en 5 liters tunna med öl bara 79:-. Och bland veckans vanliga extrapriser kostar en flaska Bushmills 99:-

  Det ordinarie vinsortimentet på danska Lidl är utmärkt, inte jättestort men bra, alldeles korrekta bordeauxer, från Rhone extremt prisvärd Vaqueryas, enkel men bra Sylvaner från Alsace, de har en informativ hemsida så ni som inte kan slinka över kan begrunda priser och kvalité.

  Och det som också är slående, inte en massa Bag in Box, några enstaka och som i butiken står lite vid sidan, det verkar inte vara storsäljarna. Samma på Bilka, Fötex, Netto eller de andra butikskedjorna. De butiker som utmärker sig i det hänseendet är de som ligger närmast bron, där finns varor för svenska kunder, alltså Bag in Boxar med vin och riktigt billig öl.

  Senast jag handlade på Fötex vid Fisketorvet fick man prova ett jättegott rödvin från Languedoc, ett av mina favorit viner som jag med möda fått sälja till gäster på krogen eftersom ingen i Sverige känner till det, det kostar här av en sämre årgång 105 exkl. moms om man handlar det från importören, på systemet finns det inte. Hon på vinavdelningen på Fötex förklarade att vinet naturligtvis inte var en stor säljare i Danmark heller, men det var så kul att låta kunderna smaka och upptäcka ett så bra erbjudande 49:- / flaska eller 3 st för 139:-. Var det bag in Boxar de danska lördagshopparna lade ner bland fläsksvålarna, fläskestegen, leverpastejen, de röda korvarna i sina kundvagnar. Nej, de sa och vad gott de här var om det franska vinet och så gjorde de en upptäckt.

  Från många vinimportörer hör man samma historia, de erbjuder systembolaget intressanta produkter men får svaret, nej för detta har vi ingen efterfrågan, och det är klart, får ingen köpa det kan man inte veta om att det finns och då kan man inte fråga efter det.

  Och de som följer med och läser vintester från andra länder, de får ju tag i vinet på något sätt ändå så vi har därför kvar ett bolag som ägs av oss alla i Sverige gemensamt och detta bolag erbjuder oss enorma mängder helt acceptabelt vin i kartong. Det är bara i Sverige jag sett ett sådant utbud av Bag i Box. Och när nu ansvariga politiker av folkhälsoskäl vill höja alkoholskatten kanske istället borde se över Systembolaget. För även om det enda rimliga är att skippa monopolet så har nog tyvärr Systembolaget lärt ut att vin köps i bag in box så handlarna här hade varit tvungna att erbjuda det samma.

  Jag vill bara som slut ta lite fler danska exempel. Den här veckan har då Fötex(som motsvarar ICA Maxi eller Coop Forum) bland sina erbjudanden alltså då utöver Sloggi kalsonger, Iphones,kaffe , rostbiff, Vim etc. Absolut Vodka 109:-, (29.- rabatt),Ballantines 70cl 99:-, Fernet 129:-, en utmärkt Chablis 79:- och för de som har stort kalas och ändå vill ha bag in Box så kostar en 300cl Periquita 90:- Newcastle Brown Ale 10:-/flaska.  Baron de Ley Reserva 2008 69:-. På systemet nu innan skattehöjningarna kostar Periquita Bib 259:-Baron de Ley 105:- och Newcastle 15:20 fast där kanske den danska flaskan dessutom  var större.

  I Danmark handlar debatten om alkoholskatt nu om hur mycket den måste sänkas då danskar på södra Jylland handlar i Tyskland där skatten är lägre och den danska handeln förlorar inkomster.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons