Ämne Skivarps Gästgivaregård

 • Härodlat är målet!

  Jeanette Bohman Det är ju inte bara att stoppa ner lite frön i marken bara för att man vill ha lite grönsaker. Men nästan....

  Nu har vi med hjälp av områdets hustomte Bertil jordfräsat ett helt nytt trädgårdsland. Hustomtar är bra, de liksom bara finns där och grejar med allt möjligt närhelst det behövs som mest. Inte sällan vaknar vi av att någon går lös med trimmer runt hela trädgården för att ta väck allt det där som inte behövs, ogräset. Då är fina farbor Bertil i farten! Fin farbror med mycket energi och stort hjärta!

  Nu har vi iallafall stoppat frön i jorden, massor med frön av alla de slag. Rädisor, betor och morötter i flera färger. sockerärtor, spenat, sallat, brysselkål, massor med squash och massor med de speciella som ger de goda squashblommorna i mängder. Jag är dock lite extra nyfiken på hur kronärtskockorna kommer att ta sig - om de tar sig bra så blir det mycket av den varan på menyn under sensommaren.....

  Varför gör vi det här? Jo, det kallas att testa och försöka, strunta i det man misslyckas med och gå vidare med det man lyckas med. Med andra ord så är detta ett jättekul experiment för att se: Vilka sorter växer bra? Jag tippar att sallat, sockerärtor och squash kommer att växa så det knakar! Morötterna kommer bli ätna av någon äcklig mask, likaså betorna. Fortfarande nyfiken på kronärtskockan! Men framförallt - att ha möjligheten att odla giftfritt, tillaga det i vårt eget kök och servera till våra gäster!

  Vilka eländiga skadedjur kommer att finna en fin boplats? Sniglar, sniglar, sniglar. De älskar Skåne. Mina egna hundar är portade där eftersom deras stora hobby är att gräva. Grönsakstjuvar kanske tittar fram till sensommaren. Får bjuda in de på en fika då.....

  Hur mycket mäktar vi med själva? Jag verkligen älskar att leka lite lantbrukare. De senaste 12 åren har jag inte gett mig själv tiden till det, våra odlingar har varit väldigt sparsamma och bestått mest av örter. Jag vill verkligen göra detta och ser fram emot att få utforma vår meny utifrån vad som kan skördas från landet. Jag är dock ingen lantbrukare och har svårt att hålla mina krukväxter hemma vid liv, så en utmaning. Ja.

  Mitt halvdagspass är till ända (andra halvan ska jag kurera mina onda leder) och jag inviger den nya altanen med ett fantastiskt glas vitt!

 • Stolt Expressenstoft

  Under åren som vi varit ägare till Skivarps Gästgivaregård så har det väl varit på toppar och dalar, men vi har alltid haft en god relation med de lokala medierna. De brukar ringa några gånger om året för att höra om det "händer något". Nu händer det väl kanske inte så mycket här ute på landet men vi har våra matevent och mattraditioner!


  Idag skriver Expressens matbilaga Mitt kök 5 helsidor om Skånes största mattradition - Gåsamiddagarna, och det är Skivarps Gästgivaregård som gäller för hela slanten.


  Vill ni veta vem vi är, var vi finns och vad vi gör - köp bilagan!


  Tradition, envishet, entreprenörskap och kreativitet i ett och samma recept blir den bästa grytan!


  Jag är just nu en hyfsat stolt och mallig kock och ägare till en av Skånes äldsta gästgivaregårdar!

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons