Ämne Snabbmat

 • Köra aktivt eller passivt

  David Kallós Jag har som alltid vid den här tiden på året abstinensbesvär, det beror inte på att jag hällt i mig en massa lådvin varje kväll, av olika skäl har det inte blivit så mycket med det. Tour de France är slut. 3 veckors idrottsglädje framför Tv:n är förbi. Fotbolls EM är det bara fjolllor som följer, OS har vissa höjdpunkter, men vad är en OS medalj mot att vinna en Pyrenée etapp.

  I år segrade Bradley Wiggins överlägset. Som förste britt. Bradley har polisonger så man får anta att när han är ledig och tar av cykeltröjan så åker Ben Sherman skjortan på och det diggas tidig reggae och ska för hela slanten. När han cyklar går det inte i baktakt, men fritiden gör det nog. Som parentes det är rätt kul att de tidiga skinhead och nutida mer mods aktiga ska fan, alltid blir så glada och diggar loss till Millie Small, vad sjunger hon om och att grabbar dansar i grupp är inte så "grabbigt"?

  Bland Tour de France fanatiker är en vanlig åsikt att visst var Bradley en solklar vinnare, men att hans triumf var lite tråkig. Bradley vann de två tempo etapperna helt överlägset, den ledningen försvarade han i bergen. Hans starka lag hindrade andra från att kunna sticka iväg och de kontrollerade alla tänkbara utmannare. Det anses vackrare eller det inte bara anses, det är stiligare, när ledaren utmanar sina motståndare och man ser den gula ledartröjan ensam komma upp mot en bergstopp och efter kommer fullständigt knäckta  utmanare med död blick och krossade drömmar.

  Igår talade jag med en bransh kollega, utifrån små medel har han sålt snabbmat så han till sist tjänade riktigt bra, men alla betraktade honom bara som en av mängden kurdiska, persiska, albanska, falafel, pizza, kebab, torghandlare, svartjobbande, fuskande företagare, eller det var hans syn på sig själv. Så han startar en "riktig" restaurang som serverar vid borden och har vinlista och påkostad inredning.

  Den är dålig och går uselt, hans gamla snabbmatsställe har i hans frånvaro tappat stinget och publiken flyttat.Pengarna är borta. Han vill sälja finkrogen, men ingen vill köpa den.

  Bradley Wiggins körde klokt och vann Tour de France överlägset, ändå är de som inte vill erkänna honom som en "riktig" vinnare. Och i vår bransch är de som bara vill mäta framgång i postiva omdömen i DI, White Guide poäng och sådant. Men det är den som avverkat Touren på kortast tid som vinner, till slut är det bara sekunder som räknas.

  Detta inlägg bevisar en sak till, de som inte fattar tror cykling bara är en sport, men vi som förstått vet att det handlar om livet...

 • Habba Habba Gey

  David Kallós På väg till jobbet igår i sommarsolen på den smala trottoaren kom emot mig en latino kvinna. Inte helt ung, lite" sleden" som vi säger i Skåne. Klackarna på hennes sandaletter var extremt höga, hennes shorts kunde inte vara kortare, hon var solbränd, håret uppsatt, det lilla knalloranga linnet dolde inte naveln och klyftan mellan hennes bröst var väldigt påtaglig. Hon är ute och går med en stor, stor dreglande hund med Bulldogaktig ansikte. Och jag vill understryka att hunden är stor. För att undvika att antingen få näsan mellan kvinnans bröst eller stöta till hunden viker jag åt sidan.

  Hunden gör en rörelse mot mig och kvinnan rycker i kopplet och ryter- RAMON. Ramon är så stor så när han gör lite oväntade rörelser på trottoaren tvingar han ett par som kommer gående emot mig att hoppa åt sidan och jag stöter då ihop med killen där. Och han har på sig den tidlösa RAMONES t-shirten, inte svart eller röd dock utan beige.

  Min humor kanske är lite störd, men jag tyckte detta var ganska komiskt, och dessutom kom jag ihåg de två ggr. jag serverade Ramones middag

  Precis när första rätten var serverad, de hade i sin raider krävt, soppa gärna med fisk, kall förrät, steak och dessert, jag tror de fick varm gurksoppa med kräftor, minnet sviktar det är ändå ca 25 år sedan, men direkt när jag bara skulle ta en kopp kaffe kom servitören och sa, de är klara och vill ha nästa rätt.

  Andra gången jag serverade Ramones hade jag lärt mig, då fick de en  5 rätters, 23 minuter tog det från att vi serverat 1 rätten till de rensat dessserttallriken. De var dessutom jättetrevliga. One, two, three, four.

 • Konstiga ord på matsedel och i Butik del 3

  David Kallós Det verkar som många kollegor i branchen har svårt för att kalla saker vid deras rätta namn eller så tror man att det blir finare om man kallar saker något lite vid sidan om. På en matsedel såg jag rätten "Rå- Hackat oxinnanlår med  tempererad äggula, kapris, picklade betor, färskriven pepparrot och lök från, jag har glömt gårdsnamnet".  Eftersom jag bara har smarta läsare så kallar ni denna rätt precis som jag helt enkelt råbiff med tillbehör.

  I konsekvens med ett annat  ofog på matsedlar tänkte jag nästa gång jag går till en korvkiosk säga, "Skulle jag kunna få lite räkemulsion till min korv med mos?" Då kanske korvgubben säger, "Tyvärr räkemulsionen är slut, går det bra med gurkemulsion istället?

  Emulsion låter inte ens gott. Majonnäs är gott. Ok alla emulsioner är inte majonnäs, men "Gravad Lax med hovmästarsås" låter också det godare än Gravad lax med senapsemulsion. Om gästen hade blivit dålig av laxen hade det på nyspråk väl blivit. Jag åt er lax med senapsemulsion igår. Emulsionen orsakade konvulsioner hela natten.

  För mig räcker det att spy galla över dumheter

 • En korv hos Pölsemannen, en kaffe på Malmö C och en annan hos Statoil

  David Kallós Ett fokus som helt verkar glömmas bort när nu frågan om en sänkning av restaurang står inför ett avgörande.

  Häromdagen mumsade jag i mig en korv vid en av Pölsemannens vagnar. Jag stod vid den lilla hyll- liknande disk som löper runt vagnen. Korven var halvgod och jag mådde lite illa efteråt och smaken hängde kvar länge. Men eftersom jag stod vid vagnen och åt borde väl momsen här då vara 25% och inte de 12% matmoms som gäller vid take -away. Men här var allt 12%.

  På Malmö C fick jag härom veckan vänta lite längre på ett tåg och köpte då en cappucino. Fast jag drack den vid ett ståbord som tilhörde stället så på kvittot som jag faktiskt fick 12% moms.

  Och nyligen då mitt ressällskap blev väldigt kissenödigt så passade jag med bättre festblåsa på att köpa Aftonbladet, äta en bulle och ta en kopp kaffe på en Statoil mack. Medans min nödige vän blev färdig hann jag dricka kaffet och äta bullen också här vid ett ståbord inne på macken. På kvittot 12% moms.

  Många restauranger öppnar idag en liten butiksdel, många mataffärer har en liten servering, ja gränsen mellan restaurang och butik blir mer flytande.

  Och när exakt samma produkt kan säljas med olika skattesatser uppstår medvetet och omedvetet fusk.

  Jag tror att Statoil aldrig tar 25% på den mat de säljer, kaffekedjorna är nog också ganska medvetna om vad de gör.

  En momssänkning på krogen kan skapa fler arbetstillfällen, men framförallt ger den samma spelregler för fler aktörer. Så om statsfinanserna inte tillåter en sänkning av restaurangmomsen så borde den logiska följden vara att höja matmomsen.

  Men det är lätt att raljera över flotta krogar, men den poliker som skulle föreslå höjd matmoms skulle begå politiskt självmord, speciellt om det vore en socialdemokrat.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons