Ämne Städning

 • Nya idéer på HITEC för högre produktivitet

  Anders Johansson Årets HITEC hålls i New Orleans med spännande föreläsare, lärorika seminarier och 869 montrar med branschens mest intressanta leverantörer av hotellteknologi. Trist att nästan inga svenskar är här och tar reda på vad framtidens gäster har för krav på teknologi och vad olika leverantörer kan hjälpa hotellen med redan idag samt vad de har för planer den närmaste framtiden.

  För andra året i rad finns ett antal start-ups i en alldeles egen sektion av utställningen. Dessa platser ges ut gratis till de nya företag som lyckas vinna en kvalificerad jurys förtroende och vinner pitchtävlingen dagen innan HITEC öppnar. Ett tjugotal företag klarar att kvalificera sig.

  Här är två företag som sticker ut.

  Maidbot är en robotdammsugare som är speciellt framtagen för hotell. Dammsugaren känner automatiskt av hotellrummet och bygger själv en karta över rummet som den kan följa när den dammsuger rummet. Den är liten och kommer åt alla delar även i ett trångt hotellrum. Inbyggda sensorer känner av om det finns något, t.ex. mögel eller fukt, på golvet som inte borde finnas där. Maidbot är en start-up med ett ungt team. VD, Micah Green till vänster på bilden och Senior Robotics Software Engineer Spyros Maniatopoulos till höger. De räknar med att ett hotell sparar ca 10 minuter av städtiden per hotellrum. En perfekt produkt för hotell i Norden som drivs av att vara så effektiva som möjligt.

  TraknProtect är en tillämpning av Internet of Things för hotell. Systemet håller ordning på allt som sätts in i gästrummet/lånas ut till gästen, t.ex. extrasängar. I princip kan allt märkas upp med en liten tagg som sedan kan spåras var de befinner sig samt hur ofta de används. I den smarta mobilen kan vem som helst som arbetar på hotellet ta reda på var olika saker befinner sig. Inget letande i onödan vilket leder till snabbare service till gästen. Detta är sannolikt den första applikationen av internet of things för hotell. En perfekt idé för hotell i Norden som drivs av hög produktivitet med få anställda.

 • Mer dricks till städerskorna på Marriott

  Anders Johansson Marriott vill höja lönerna för sina städerskor och hoppas att gästerna kommer att hjälpa till. Idén kommer från Maria Shriver, f.d. fru till Arnold Schwarzenegger. Hon driver kvinnofrågor och har under många år talat med städerskor på hotell där hon övernattat. Baggagebärare och servitörer får i regel dricks, medan kvinnorna som städar sällan ser någon dricks. Marriott kommer framöver att lägga ett kuvert i varje hotellrum för dricks till städerskan. De föreslår att gästen ger mellan 1 och 5 dollar per dag i dricks. Undrar om Courtyard by Marriott i Stockholm och Renaissance by Marriott i Malmö kommer att lägga ut dessa kuvert i hotellrummen. Vad blir i så fall de rekommenderade beloppen?

  Minimilönerna för städerskor är ca 11 900 kr per månad räknat på hela USA. I stora hotell i större städer som har avtal med facket är lönerna ca 22 800 kr per månad. Hur mycket extra skulle en städerska som arbetar på Marriott tjäna på dricksen? Om en städerska städar två rum per timme blir det mellan 30 000 kr och 150 000 kr per år i dricks, vilket ökar månadslönen med mellan 2 500 kr och 12 500 kr (mellan 11 % och 55 % högre lön).

  I Sverige har vi bilden av att hotellstäderskor i USA är väldigt dåligt avlönade. Den bilden stämmer inte och med Marriotts nya drickssystem blir lönerna mellan 25 300 kr och 35 300 kr per månad. Löner på de här nivåerna i Sverige betraktas definitivt inte som låglönejobb.

  Blir det lite dricks till städerskorna även i Sverige? Nej, det stämmer inte med vår kultur i Sverige så i Sverige lär inte gästen hjälpa till att höja städerskornas löner.

 • Rätt avtal vid outsourcing

  Anders Johansson Är du missnöjd med ditt inhyrda städ- eller diskbolag? En orsak till missnöjet är i de flesta fall att avtalet är felkonstruerat. Gör så här istället.

  Fokusera på resultatet istället för transaktionen

  Handla inte upp städ- eller disktjänster per timme. Vänd istället på perspektivet och försök hitta ett sätt att mäta resultatet. Skapa en gemensam vision för vad du vill uppnå i hotellet eller restaurangen och sätt ersättningen i relation till att de gemensamma målen uppnås.

  Fokusera på vad - inte hur

  Gå inte in i detalj på hur jobbet ska utföras. Det är leverantören som är experten och som ska göra jobbet. Det blir väldigt konstigt om du hyr in ett bolag och ändå lägger dig i hur jobbet ska utföras. Leverantören kommer inte heller att kunna driva förbättringsarbetet om du hela tiden vet bäst.

  Definiera mål och prestationer tydligt

  Du behöver ha klart för dig vilket resultat som är ett lyckat resultat. Ett exempel kan vara ökad gästnöjdhet kring hur välstädat hotellrummet är.

  Bygg en prismodell med rätt incitament

  Hur ska leverantören få betalt? För de första ska prissättningen vara transparent för att man ska kunna se vad som driver kostnaderna. Betalningen görs efter framgång och inte efter antal nedlagda timmar eller antal personer som varit involverade.

  Styr på att skapa insikt och inte bara översikt

  De flesta styr på detaljnivå framförallt när det uppstår fel. Ju mer man mäter och ju mer man styr på felen, desto större blir förtroendeklyftan mellan dig och leverantören. En bra styrning tar fasta på partnerskapet och inte bara på en av parterna. Se styrningen som en inkörningsprocess som ni gör tillsammans.

  Om du konstruerar avtalet med städ- och/eller diskbolaget bättre kommer du att bli nöjdare med både resultatet och samarbetet.

 • Lortsverige

  Anders Johansson Hur är det med städningen? Just nu när vintern i södra Sverige i princip är över gäller det gamla ordspråket: Det som göms i snö kommer upp i tö. Det ser allt annat än inbjudande ut även om säkert vårstädningen är i full gång i många kommuner runt om i södra Sverige.

  Ett perfekt första intryck för din gäst är ditt ansvar - inte kommunens eller någon annans. Kommunen arbetar i sin egen takt och har i de flesta fall inte en tanke på att uppgiften är att skapa fina intryck för turister. Det behövs snabbt en rejäl vårstädning för att inte alla turister ska få fel intryck av Sverige. Om alla hjälps åt kommer det att både gå snabbt och bli väldigt snyggt och städat. Alla som driver hotell eller vandrarhem skulle kunna ta lite extra ansvar för sina närmaste omgivningar. Besökarens första intryck av hotellet eller vandrarhemmet påverkas i hög grad av hur det ser ut utanför. Undersökningar från Cornell University visar att de hotell som har välstädat utanför har högre intäkt per rum än hotell som har dåligt städat. Det finns pengar att tjäna på att hålla ordning.

  Det räcker självklart inte att städa utomhus en gång på våren. Omgivningarna måste hållas hela och rena året om. Städkvalitén måste öka inom alla områden inte bara i och utanför den egna anläggningen. Även flyg, tåg, tunnelbana och bussar måste vara välstädade, både utanpå och inuti. Allt borde vara så välstädat att du alltid skulle kunna ta en högupplöst bild till din webbplats för att marknadsföra ditt företag.

  I år räknar World Tourism Organization att antal ankommande turister ökar med 3-4 % till en miljard. Sveriges andel är fortfarande väldigt liten. Svensk besöksnäring har stora ambitioner att växa. Målet var att fördubbla turismen till 2020 innan en justering av målen i veckan. För att lyckas även med det lägre målet måste alla destinationer vara tipptopp hela tiden. Det hänger på dig, för det offentliga har varken kunskap eller tillräckliga resurser.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons