Annons

Stockholm blir gastronomisk huvudstad 2023

zoom Projektledare Carl Jan Granqvist tillsammans med H.M. Konungen som öppningstalade under lanseringen.  Foto: Lena Granefelt
Projektledare Carl Jan Granqvist tillsammans med H.M. Konungen som öppningstalade under lanseringen. Foto: Lena Granefelt
NYHETER. Stockholm har blivit utsedd till European Capital of Gastronomy 2023. En utmärkelse som bland annat ger huvudstaden och Sverige stora möjligheter att sätta svensk och nordisk gastronomi på världskartan.
Annons

Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023. Utmärkelsen offentliggjordes vid en ceremoni på Kungliga slottet, där representanter från European Community of New Gastronomy fanns på plats. Också på plats var det svenska projektets ledare Carl Jan Granqvist samt H.M. Konungen, ledamot av Gastronomiska Akademin som är värd för det gastronomiska året, i samverkan med Måltidsakademien och Skogs- och Lantbruksakademien. Allt sker i samverkan med Stockholm stad genom Visit Stockholm.

– Den nuvarande situationen är utmanande för alla delar av besöksnäringen. Vi måste orka hålla kraften i destinationen. Just därför är det viktigt att våga satsa på att sätta Stockholm på den gastronomiska kartan i världen via utmärkelsen europeisk gastronomisk huvudstad 2023. Utmärkelsen ger oss också en bra grund att utgå från i ett långsiktigt perspektiv för att ha en utvecklingsdialog och visa upp den fantastiska matdestination som Stockholm utgör, säger Caroline Strand, vd för Visit Stockholm.

“Flera års lobbyarbete bakom”

Att Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad är ingenting som kommer plötsligt. Det ligger flera års lobbyarbete bakom, enligt Carl Jan Granqvist, som är ansvarig för projektet i Sverige Att Stockholm skulle få utnämnelsen har varit bestämt sedan 2019, efter noga övervägande och granskning. En granskning som bland annat gick ut på att ta reda på huruvida den svenska huvudstaden skulle klara av det eller inte. 

– En viktig faktor för att få utmärkelsen är att staden är med både mentalt och ekonomiskt. Det är ett commitment, man får inte utmärkelsen utan, menar Carl Jan Granqvist.

Staden betalar miljoner

Det första europeiska land som fick utnämnelsen var Polen och huvudstaden Krakow 2019. Det ledde till en ökad turism till Polen, strax innan pandemins antågande.

– Det finns överst en internationell akademi som utnämner städer till gastronomisk huvudstad, och sedan finns en europeisk del. Man genomgår helt enkelt en bedömning, vi bjöd in till Stockholm och Grythyttan, men också Oslo för att visa upp den nordiska gastronomin, berättar han. 

Efter Sverigebesöken var kommittén, som Carl Jan uttrycker det, förtjusta. Med sig fick de material på franska, svenska och engelska, och en stor insikt i norra Europas, och specifikt Sveriges, gastronomi. 

– Stockholm stad går in med 4,8 miljoner i det här projektets olika delar, och jag hoppas att näringslivet kommer in med ytterligare 2 miljoner. Vi behöver kunna göra roliga events, bjuda in folk och skapa en global effekt. Vi ska fokusera på Sverige som gastronomiskt land, med extra fokus på Stockholm, menar Carl Jan.

Vilka utmaningar ser ni att det finns med att utnämnas till gastronomisk huvudstad?

– Det stora är att Stockholm ska spegla hela Sverige, och att få hela landet att känna sig delaktiga. Därför har vi bland annat startat nya svenska landskapsmåltider, med stöd på 2,3 miljoner från Jordbruksverket, tillsammans med Stockholmsmåltid. En fråga som vi ställde oss var “hur får vi med alla landskapen?” Vi hade en presentation av alla landskapsmåltider, alla landshövdingar var med och vi fick stor respons. Vi gladdes alldeles särskilt åt att det fanns en stolthet som verkligen lös igenom hos kockarna och företrädarna för lokalmåltiderna. 

Redan i januari inleds året med Stockholm som europeisk gastronomisk huvudstad.