Ämne Surstek

  • Sursteken...

    Funderar på en rätt inspirerad av marineringen och tillagningssättet vid tillagning av surstek... Surstek har gamla anor i det svenska och nordiska köket. En konserveringsmetod som blivit lite bortglömd...


    Detta fick jag hemma när jag var liten, morsan marinerade oxkött i syrad mjölk (Filmjölk?), lök och kryddor i 8-10 dar. Köttet får efter stekning en karaktär och smak som är riktigt speciell, klassiska tillbehör är gelé, päron, saltgurka, gräddsås osv... 


    Surstek marineras på ovanstående sätt eller med en lag av öl eller svagdricka, ättika, grönsaker och kryddor...


    Jag funderar på att använda antingen lamm eller fläskbog.
    Testade hemma med en fläskytterfile bara för att få en känsla med fläskkött. Fläskyttern är egentligen för mör och skulle kunna blivit övermör vid tilllagning men den blev helt ok...


    Marinerade som jag tänker mig sedan på menyn i filmjölk, med lök, kryddpeppar och ingefära i 8 dagar... Stekte den sedan som en vanlig dansk fläskstek, dålig fettkappa dock men det lilla fettet som var blev gott! Marineringen funkade ok på ytterfilé smaken är magisk, detta kommer bli bra.


    Ska testa att marinera med svagdricka, ättika och kryddorna också och se vilket som blir bäst.
    Tror nog det blir med fläskbog med rejäl fettkappa... Funderar hur jag ska presentera den på kvällsmenyn "grov/elegant"?  Tror det blir med en lödig syrlig buljong för att förstärka surstekstemat... Gurka? Svamp? Kör vidare...

    Köttet avtorkat och saltat, fettkappan nedåt den första halvtimmen i lite vatten...


    Vänder, saltar och dunkar in i ugnen igen...


    Fettkappan kunde vart bättre men det blev galet gott... Nu ska jag ju inte ha fläskytter på menyn så det spelar ingen roll... Surstek får höga poäng...


     

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons