Ämne Svartekonomi

 • Tullar de på beslagtagen sprit eller är de bara dumma på tullen?

  David Kallós Här på Besökliv.se har vi kunnat läsa om att tullen fått spritprover från nio krogar i Vingåker och Katrineholm för att se om krogarna serverar fulsprit.

  Den som serverar eventuell fulsprit i groggarna, det är ju det den duger till, får samtidigt antas sälja svart, det är ju lite svårt att redovisa inköp av illegal sprit.

  Om jag räknar verkligt högt, så mycket sprit säljer ju inte en liten krog,  men vi antar att de säljer 10 groggar per kväll och tar låga 65:- för en GT eller rom & cola. 5:- kronor är groggvirket så 15:-/cl för spriten. 10 groggar- 40cl sprit per kväll och så är det öppet alla dagar i veckan så sammanlagt 2,8 L/ vecka eller 4 flaskor. 

  280 x 15= 4200. Om den fifflande krögaren skickat någon till systemet och köpt spriten, som då inte är fulsprit vid provtagningen, så skulle spriten kostat knappt 800:-. Vinsten blir 3400:-. Nu vet jag inte gängse pris på fulsprit men säg att den kostar hälften, då blir istället vinsten 3800:-. 58 kronor per dag högre.

  Nu tror jag att det är väldigt få av de ställen  som fått lämna spritprov som säljer så mycket groggar, dessutom får man väl anta att en del gäster betalar med kort vilket gör att den försäljningen måste redovisas så att åtminstone hälften av inköpen sker legalt. Så den extra förtjänsten är säkert mycket, mycket mindre.  Har krogen dessutom Jack Vegas maskiner är nog problemet att de kanske har för liten omsättning i förhållande til inkomsterna från Jack Vegas och då måste redovisa allt vad de kan.

  En oseriös krögare har mer att tjäna på fiffel med oredovisad försäljning och löner än de futtiga tiorna på fulspriten. De som eventuellt säljer smutsig sprit gör de nog mer för attt de tycker det är kul att luras.

  Som en bekant som sysslar med redovisning åt småfirmor sa, alla vill kunna köpa dasspapper och dra av det på firman, så fort de startat eget köper de balvis med toapapper och som räcker livet ut. Räntan på pengarna kostar mer än skatten och ofta blir dessutom toapappret uppätet av möss eller dränkt när källaren svämmar över. Men de känner sig väl smarta när de torkar sig i häcken.

  Så om någon Vingåker krögare åker fast med fulsprit i flaskorna och förlorar sitt alkoholtillstånd i viljan att tjäna några extra småslantar så skall de straffas för de är otillåtet korkade.

  Men samtidigt hur paranoida är alkoholhandläggarna som genomför raiden och vad kostar analyserna hos tullen. Vilken syn har dessa tjänstemän på den bransch de är satta att kontrollera?  

  Sila mygg och .... 

 • Proportioner

  David Kallós I Skånska Dagbladet kan man läsa om en dom i Malmö mot en tydligen för polisen välkänd svarttaxichaufför.

  För ca. 1 år sedan åkte han fast vid flera tillfällen för iof sig lite olika förseelser, dock alla relaterade till svart taxi verksamheten

  Han fick straffet 60 dagsböter à 30:-. Alltså sammanlagt 1800:-.

  Jag vet inte exakt vad ett taxitillstånd kostar, inte heller hur mycket man behöver betala för en taxameter och annan utrustning  som  krävs i en legal taxi.

  1800:- i böter är ett hån.

  I Sydsvenskan kunde man för några dagar sedan läsa att cafékedjan Barista tvistar med skatteverket och att de trots att ärendet inte var avgjort redan tvingats betala en straffavgift på 10000 bara för verksamheten vid ett av deras serveringställen.

  Vilka signaler skickar" samhället", vad är slutsatsen?

 • Den kreative frisören

  I samband med skjutningarna i Malmö har en bra debatt förts om vad det är som föder våldet. Här har man berört sambanden med att det som många gillar i Malmö också är en del av problemet. De som tycker det är kul att gå på svartklubb och dansa hela natten, de som snobbar med  billiga smuggel cigaretter och tycker det är skönt att taxin bara kostar kring 5o- lappen är medskyldiga. Konstigt är också att många som tycker att samhället skall stötta diverse kulturprojekt  föredrar oskattad öl.


  Samtidigt är jag skeptiskt det moraliserande som nu blivit populärt. Det är lätt för en sur svensk taxichaufför i smutsig bil med höga taxor att säga att hans konkurrenter är skurkar. Krögaren med tom krog kanske serverar äcklig mat och det spelar ingen roll att man kan köpa starköl för 25 kronor någon annanstans. Flera företrädare för det" goda" Malmö har uppmanat till bojkott av det "svarta" Malmö. Men allt billigt är inte fuffens en del är nyskapande.


  Ett för mig närliggande exempel, jag mötte min gamle frisör, som undrade varför jag slutat gå hos honom. För det första var man tvungen att att boka tid, sedan när man kom fick man ofta vänta en kvart extra, det kostade flera hundra och de tog inte kreditkort.


  Numera går jag till "Ali". Ali klipper bara herrar och gör inget annat än klipper. Det är bara drop in. Man brukar få vänta sisådär 10- 15 minuter. Ali hyr en billig men central lokal, en halvtrappa ner på en sidogata. Den kan max kosta 4000-5000 i månaden. Priset är 120:- för klippning, pensionärer och studenter betalar 100:-. Fort går det också. Ali klipper ofta fler än 4 personer i timmen. Han tar kort. Han jobbar på lördagar.


  Och han drar alltså in 400-500:- i timmen.Med generösa öppettider. Jag tycker det verkar vara ett rätt sunt företag.


  Om man på liknande sätt renodlade sin restaurang skulle säkert man kunna sänka priset rejält. Fast en knäpp sak är att det ofta är de dyraste restaurangerna som har kortast matsedel.


   

 • Skatteverket gör en höna av en fjäder

  David Kallós TT kablar ut nyheten att det "nya" fusket på krogen är att ge gästerna gamla kvitton.

  Men vilket möda för ingenting. Det kräver att nästan alla gäster är lika många och köper det samma.

  Nu skall det fuskas här, jag har sparat ett gäng gamla kvitton, hoppas de inte ser att datumet är fel, nu gäller det.

  Nu skall vi se jag behöver ett kvitto med först 2 glas champagne, sedan en drajja och det skall vara en 6:a. och så en mineralvatten och en 4:a malt whiskey, Bruccladish Waves.

  jaha och så 2x 6 ostron, en toast skagen och en tomatsallad. Och så en flaska Chablis.

  Varmrätten går lätt för alla åt älgen och vilka trista typer de drack Amarone.

  3 kvällens dessert och en osttallrik. 3 glas rivesaltes och ett glas Tawny 20 årig.

  2 dubbla espresso, 2 cappucino 3 tryfflar och ett glas Gourmel cognac 10 carat

  och så därpå 2 gin och tonic.

  Nähä, nu har jag suttit här och bläddrat i en halvtimme, gästerna är skitsura att de inte fått notan. Snart har jag väl hittat en likadan nota

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons