Ämne Systembolaget

 • Systembolaget har lärt oss pimpla billigt vin

  David Kallós Att alkoholskatten höjs kommer för oss i Södra Sverige bara betyda fler resor över Öresundsbron. Redan idag har ett flak öl med tex Kronenbourg när man är inne på Fötex eller annan dansk butikskedja i princip betalt resan över bron. För oss som bor i Lund tar det ca en halvtimme att nå södra Köpenhamn.

  När nu ännu fler kommer handla alkohol i Danmark kommer också fler upptäcka hur fel en av våra vanligaste myter om Systembolaget är. Att systembolaget skulle garantera ett brett utbud med hög kvalitet över hela landet. Skräckbilden är att om matbutikerna fick sälja vin skulle en störtflod av billig öl och viner av usel kvalitet spola iväg folkhälsan.

  På danska Lidl är det nu samma tema som i Sverige, ALPVECKOR. Förutom då Gruyère, Speck, surkål och det som också erbjuds här har de lite olika likörer, en jättegod Plfümli, alltså plommon brandy 50cl för 79 dkr, ett topprödvin från Österrike för bara 35:- eller om man vill leka Bayrare och klä frun i dirndl och ha sin egen oktoberfest kostar en 5 liters tunna med öl bara 79:-. Och bland veckans vanliga extrapriser kostar en flaska Bushmills 99:-

  Det ordinarie vinsortimentet på danska Lidl är utmärkt, inte jättestort men bra, alldeles korrekta bordeauxer, från Rhone extremt prisvärd Vaqueryas, enkel men bra Sylvaner från Alsace, de har en informativ hemsida så ni som inte kan slinka över kan begrunda priser och kvalité.

  Och det som också är slående, inte en massa Bag in Box, några enstaka och som i butiken står lite vid sidan, det verkar inte vara storsäljarna. Samma på Bilka, Fötex, Netto eller de andra butikskedjorna. De butiker som utmärker sig i det hänseendet är de som ligger närmast bron, där finns varor för svenska kunder, alltså Bag in Boxar med vin och riktigt billig öl.

  Senast jag handlade på Fötex vid Fisketorvet fick man prova ett jättegott rödvin från Languedoc, ett av mina favorit viner som jag med möda fått sälja till gäster på krogen eftersom ingen i Sverige känner till det, det kostar här av en sämre årgång 105 exkl. moms om man handlar det från importören, på systemet finns det inte. Hon på vinavdelningen på Fötex förklarade att vinet naturligtvis inte var en stor säljare i Danmark heller, men det var så kul att låta kunderna smaka och upptäcka ett så bra erbjudande 49:- / flaska eller 3 st för 139:-. Var det bag in Boxar de danska lördagshopparna lade ner bland fläsksvålarna, fläskestegen, leverpastejen, de röda korvarna i sina kundvagnar. Nej, de sa och vad gott de här var om det franska vinet och så gjorde de en upptäckt.

  Från många vinimportörer hör man samma historia, de erbjuder systembolaget intressanta produkter men får svaret, nej för detta har vi ingen efterfrågan, och det är klart, får ingen köpa det kan man inte veta om att det finns och då kan man inte fråga efter det.

  Och de som följer med och läser vintester från andra länder, de får ju tag i vinet på något sätt ändå så vi har därför kvar ett bolag som ägs av oss alla i Sverige gemensamt och detta bolag erbjuder oss enorma mängder helt acceptabelt vin i kartong. Det är bara i Sverige jag sett ett sådant utbud av Bag i Box. Och när nu ansvariga politiker av folkhälsoskäl vill höja alkoholskatten kanske istället borde se över Systembolaget. För även om det enda rimliga är att skippa monopolet så har nog tyvärr Systembolaget lärt ut att vin köps i bag in box så handlarna här hade varit tvungna att erbjuda det samma.

  Jag vill bara som slut ta lite fler danska exempel. Den här veckan har då Fötex(som motsvarar ICA Maxi eller Coop Forum) bland sina erbjudanden alltså då utöver Sloggi kalsonger, Iphones,kaffe , rostbiff, Vim etc. Absolut Vodka 109:-, (29.- rabatt),Ballantines 70cl 99:-, Fernet 129:-, en utmärkt Chablis 79:- och för de som har stort kalas och ändå vill ha bag in Box så kostar en 300cl Periquita 90:- Newcastle Brown Ale 10:-/flaska.  Baron de Ley Reserva 2008 69:-. På systemet nu innan skattehöjningarna kostar Periquita Bib 259:-Baron de Ley 105:- och Newcastle 15:20 fast där kanske den danska flaskan dessutom  var större.

  I Danmark handlar debatten om alkoholskatt nu om hur mycket den måste sänkas då danskar på södra Jylland handlar i Tyskland där skatten är lägre och den danska handeln förlorar inkomster.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons